Piwne pogranicze Dolnej Saksonii i Westfalii (marzec 2010)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Temperatura była odpowiednia, tyle że dla dodanych niewłaściwych drożdży.
    Srali muszki. Piwo dolnej fermentacji to takie do których dodano drożdży dolnej fermentacji. Kropka. To co w później lub wcześniej czasie sknocono w procesie wytwórczym nie ma znaczenia.
    Lager (nazwa gatunku) to piwo dolnej fermentacji, bo drożdże użyte do jego produkcji są drożdżami dolnej fermentacji.
    Sporo tłumaczy nazewnictwo drożdży po angielsku gdzie mamy "lager yeast" oraz "ale yeast", "belgian yeast" i "lambik yeast".

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13965

      #17
      Jeżeli do puszki o nazwie LAGER dodano drożdże zalecając temperaturę fermentacji 18-22, to srali muszki, czy jednak nie srali?
      A o moją wiedzę o znaczenie słowa Lager możesz być spokojny Znaczy ono także tyle co piwnica, skład. I od tego się zaczęło...

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10880

        #18
        Wracając z giełdy zatrzymaliśmy się w Zwiebel Brauhaus w Soest. Browar mieści się XVII wiecznej kamienicy. Lokal z własnym wyszynkiem działa od 1993 roku o rocznej zdolności 1200 hektolitrów. Warzą trzy podstawowe gatunki piwa jasne (4,8%), ciemne (4,8%) oraz pszeniczne (5,1%), sezonowo pojawia się również marzen (5%) oraz bock bier.

        Zdjęcia browaru:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12897
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12896
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12894
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12892
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12891

        i piwa:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12895
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=12893
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • biermann
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 2552

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Lager górnej fermentacji? Wybacz, ale chyba coś Ci się pomerdało.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
          Nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam się zapytał piwowara pana Heinricha Jurgensa jak jest naprawdę
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
          Lager – w znaczeniu szerszym, każde piwo dolnej fermentacji. Taka definicja z Jacksona (nie mylić ze Szprotkocsonem forumowym).

          Oczywiście może chodzić o jakaś nazwę włąsną która dla piwowara coś oznacza
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Abernacka, czy chcesz powiedzieć, że przyjąłeś tę wiadomość od Pana Heinricha tak zupełnie bez walki? Nowemu na Forum byś nie darował
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
          Masz rację, za "miętki" byłem wobec pana Heinricha
          Na usprawiedliwienie... to był ostatni tego dnia zaliczany browar... a piw trochę padło... nawet mi się już szprechać nie chciało by to dokładnie wyjaśnić... a tu etykietka od rzeczonego
          Attached Files
          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24150

            #20
            Spoko, polskie etykiety też wiele widziały.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10880

              #21
              Kolejnym browarem był Brauhof Wilshaus na rogatkach miasta Hamm. Działa on od 1991 roku w małych gospodarstwie rolnym. Warzy trzy podstawowe gatunki piwa Jasne, Ciemne, Pszeniczne oraz sezonowo Koźlaka. Browar stosuje otwartą fermentacje, swoje piwa rozlewa do beczek jak również do butelek 1 litrowych. Do zmęczonych klientów browar oferuje niedrogie noclegi (7euro) w dość ciekawym otoczeniu:http://www.browar.biz/galeria.php?id=12907

              Zdjęcia browaru:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12909
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12908
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12906
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12905
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12904
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12902

              i piwa:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12903
              Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-04-07, 16:26.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #22
                Co do tego napisu na etykiecie "obergäriges lagerbier" rozumiem to tak, że chodzi o leżakowane/przechowywane piwo górnej fermentacji. Lagern znaczy składować, ale chyba też leżakować. Po czesku lager to ležák więc stąd wyciągam takie wnioski.
                Swoją drogą może nie do końca jest poprawne użycie słowa lagerbier na etykiecie, bo tak przyjęło się nazywać lagery.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                Przetwarzanie...