Piwnym szlakiem po Frankonii i.... (maj/czerwiec 2010)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #1

    Piwnym szlakiem po Frankonii i.... (maj/czerwiec 2010)

    Dziś po pokonaniu prawie 3 tys. kilometrów po Niemczech w poszukiwaniu dobrego piwa powróciłem nad zatokę. Podczas ostatniej wizyty u naszych zachodnich sąsiadów skupiłem się przede wszystkim poznawaniu browarów w Frankonii oraz bardzo wyrywkowo kilku działających w Saksonii, Saksonii Anhalt oraz Brandenburgii. Od jutra przez kilka najbliższych tygodni będę starał się opisać dokładnie wszystkie browary, które zdołałem obejrzeć. Miałem okazję również odwiedzić dwa piwne muzea oraz festiwal piwa w Erlangen.
    Tak na dobry początek, miłe wspomnienie co się piło kilka dni temu w Buttenheim w Lowenbrau :http://www.browar.biz/galeria.php?id=13226
    Piwna turystyka według abernackiego
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #2
    Kierując się na południe Niemiec postanowiliśmy zrobić małą przerwę po cało nocnej jeździe w miasteczku Landsberg (Saksonia Anhalt) w browarze Landsberger Brauerei. Browar nie może poszczyć się długoletnią tradycją (działa od 1997 roku), ale jego piwa są znane również na browar.biz. W swoim asortymencie ma m.in. trzy rodzaje koźlaka oraz Schwarza i Kellerbiera (co raz bardziej popularny w Niemczech styl). Warzelnia jak i cała reszta parku maszynowego jest nowa, ale warto wstąpić tam nie tylko na dobre piwo, ale również podpatrzeć prace słodowni, która jest sąsiadem browaru jak również ma tego samego właściciela.

    Fotki browaru:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13230
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13229
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13228

    i słodowni:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13227
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Rozumiem, że piwo w domu się skończyło?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Rozumiem, że piwo w domu się skończyło?
        Hmm, coś w tym jest
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10869

          #5
          Pierwszym browarem który odwiedziliśmy na ziemi frankońskiej był Brauerei Goller. Mały browarek działający od 1865 roku we wsi Drossendorf. Czynny codziennie od 9:00 (z wyjątkiem poniedziałku). Warzy dwa podstawowe gatunki jasne i ciemne oraz sezonowo inne smakołyki ( w naszym przypadku był to rauchbier), co daje rocznie 1 tys. hekto. Wszystkie piwa charakteryzowały się gęstą pianą, idealną goryczką i cudownym bukietem zapachów. Warto tam wstąpić na piwo. Polecam!

          Fotki browaru:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13249
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13247

          i piwa:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13248
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10869

            #6
            Kolejny przystankiem był Drei Kronen z Memmelsdorfu. Mały browar warzący 3 gatunki piwa wędzonkę, hefe pilsa oraz lagera (rocznie 900 hekto). Wszystkie trzy piwa są warte grzechu. Warto namówić obsługę browaru, aby móc obejrzeć wnętrze browaru i móc skosztować piwa niefiltrowanego z tanka. Karczma jest czynna od 9 rano, codziennie.

            Fotki browaru:
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13252
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13251
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13250
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10869

              #7
              Drugim działającym browarem w Memmesdorf był Brauerei Hohn. Mały browar, który jest tylko uzupełnieniem karczmy oraz pensjonatu. Niestety w tym wypadku ten melanż szkodzi piwu. Oferują tylko jeden gatunek piwa, Gorchla Bier (lager), który niestety okazał się mdłym w smaku, mało nagazowanym, posiadający obce zapachy i niestety mający słomkową barwę. Nie polecam! Lokal czynny codziennie od 10:00.

              Fotka browaru:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13255

              i piwa:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13256
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10869

                #8
                Pierwszym browarem odwiedzonym w Bambergu był Brauerei Greifenklau, którym okazał się jednym wielkim nieporozumieniem. Na dzień dobry przywitał nas smród spalonych frytek z firmowej karczmy. Sam wystrój również zostawiał wiele do życzenia. Ale przejedzmy do piwa. Oferują trzy gatunki piwa jasne, ciemne oraz pszeniczne. Wszystkie było poprawne w smaku, ale nie to wywarło na mnie wrażenie, ale sposób nalewania. Łyżeczkowanie, przelewanie ze szklanki do szklanki to spowodowało, że otrzymaliśmy piwo ciepłe, wygazowane. Gdy zasugerowaliśmy pani barmance, że tak się nie powinno nalewać piwa usłyszeliśmy, że piwo się pieni i nie ma innej rady. Po tej jakże rozbrajającej odpowiedzi poprosiłem o rozmowę kierownika restauracji. Po wysłuchaniu moich uwag piwo raz jeszcze zostało nalane tym razem poprawnie a cały rachunek został nam unieważniony. Niesmak niestety pozostał. Garść faktów i liczb. Browar warzy rocznie tys hekto, lokal firmowy jest czynny od 10:30 ( w poniedziałek dzień odpoczynku)

                Fotka browaru:
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13264

                i piwa:
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13265
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10869

                  #9
                  Kolejny browar działający w Bambergu i kolejny zawód. Gdy przekraczaliśmy progi Gasthausbrauerei Ambrausianum już wiedzieliśmy, że coś z nim jest nie tak. Wnętrze karczmy żywcem przeniesione z naszych browarów restauracyjnych. Nijakość bije aż po oczach. Piwo niestety podobnie jak wnętrze okazało się nijakie. W sumie poprawne smakowo, ale popijąc je nie można było się w nich doszukać niczego pozytywnego. Wisienką w torcie była obsługa. Rozleniwione, znudzone życiem kelnerki tylko zniechęcały do zamówienia posiłku.
                  Nie polecam!

                  Fotki browaru:
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=13280
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=13278

                  i piwa:
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=13279
                  Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-06-08, 10:11.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Mieliśmy identyczne odczucia. To jest najmłodszy browar, więc wygląda jak wygląda. Ale faktycznie, piwa cinkie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10869

                      #11
                      Sąsiadującym browarem opisanego wcześniej przybytku był Brauerei Heller znanym również pod inna nazwą Schlenkerla. Dużą nadzieję pokładałem w nim, wszak ich piwo mi zawsze smakowało a ich karczmę porównywano do wzoru. No cóż wyobrażenia to jedno a życie to drugie.
                      Na dzień dobry ponownie przywitał nas znajomy smrodek przypalonego tłuszczu, niezrażeni już tym faktem zasiedliśmy przy uprzednio wypatrzonym stole, który okazał się z lekka brudnawy. Szybki rzut oka na sale, sami turyści. Zaciskając zęby studiujemy menu. Okazuje się, że taki browar oferuje swoim gościom jedynie piwo Marzen z beczki a wybór potraw jest nadwyraz ubogi. Piwo trzymało na szczęście swój poziom. Gęsta piana, piękna ciemna barwa i ten cudowny dymny zapach zapierał dech w piersiach. Cudo. Reasumując . Mimo tych mankamentów warto wstąpić do nich, choć na jedną szklaneczkę rauchena.

                      Fotki z browaru:
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13287
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13283
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13286
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13285
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13284
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Byłeś w sali na prawo czy lewo? Jak widzę na zdjęciu to turystów nie ma wogóle
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10869

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Byłeś w sali na prawo czy lewo? Jak widzę na zdjęciu to turystów nie ma wogóle
                          Zasiedliśmy w sali po mej lewicy.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            hmm, to musiało być bardzo mało ludzi. Z tej sali wypraszano nas, wyglądało tak jakby była tylko dla miejscowych. Po prawo zawsze było mniej ludzi.

                            Ale najlepiej zasiąść na stopniach schodów i wychylić szklankę.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10869

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              (...)
                              Ale najlepiej zasiąść na stopniach schodów i wychylić szklankę.
                              Bez przesady, równie dobrze można by było zakupić flaszke w getranku i obalić przed nim
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...