Rohov, Slezská 86, U Komárků

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • concerto
    replied
    Dzięki za wszystkie sugestie. To chyba jednak nie będzie najbliższy weekend.

    Jeszcze jedno. Z różnych odcieni waszych wpisów wnioskuję, że odczucia co do podejścia do Polaków ( czy może w ogóle niemiejscowych ) są różne. Tak odbieram udawanie, że się nie rozumie zamówienia po polsku. Kwestia przełamania lodów, czy zależy kto akurat odbierze telefon?

    Leave a comment:


  • heckler
    replied
    Małe w sumie nie istotne sprostowanie, otóż byliśmy tam nie drugiego jak napisałem, a ósmego września. Parę zdjęć z wycieczki po browarze po którym oprowadzał nas miły sladek.

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24523
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24524
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24525
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24526
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24527
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24528
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24529
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24530
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24531
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24532
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24533

    Leave a comment:


  • heckler
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika concerto
    Kilka pytań.

    Myślę o wizycie w sobotę. Rozumiem że jedzenie zamawia się na 16? Po polsku przez telefon nie będzie problemu?

    Trzeba to zrobić dzień wcześniej czy wystarczy rano? Jestem mało golonkowy. Czy kurczak to cała kura czy są jakieś porcje? Może coś jeszcze z pieca godnego polecenia?
    Raczej tak, my zamawialiśmy stolik i golonkę w piątek, ale tak jak pisałem w lokalu nie było już wolnych miejsc. Nam to nie przeszkadzało, bo na dworze było jeszcze ciepło i można było posiedzieć w ogródku. Patrząc na obecne temperatury ogródek zdecydowanie odpada i pozostaje tylko hospoda, a tam miejsca nie ma dużo. Zdecydowanie polecam zadzwonić jak najwcześniej! Jeżeli idzie o stolik to w piątek może być za późno.
    Myślę, że nie będzie problemu jak będziesz mówił po Polsku, ale różnie to bywa. Zrozumieć to na pewno Cię zrozumieją, ale czy będą chcieć to zrobić?
    W sumie to na stołach oprócz golonki i żeberek nic więcej nie widziałem. Dla tego w tym temacie nie zabiorę głosu. Parę lat temu jadłem tam bodajże gulasz z tym ,że szału nie było.
    Zapewne jakieś menu tam mają, ale potraw z niego zamawiać wcześniej nie musisz.
    Ostatnia zmiana dokonana przez heckler; 2018-09-26, 07:19.

    Leave a comment:


  • Raciborz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz
    Nie nie jedzenia zamawia się na godzinę którą ty sobie życzysz ale z kilkudniowym wyprzedzeniem. Ale zawsze można zapytać przez telefon czy się da na jutro, pojutrze, druga sprawa to stolik. Jako że pogoda już nie na ogródek to zostaje tylko wnętrze i tu może być największy problem. Obstawiam że na ten weekend jest już pełno, a już na pewno na wieczór. W takich dziwnych godzinach 15-16 może jeszcze być miejsce, ale z limitem czasowym do np:18-tej. Można spokojnie rozmawiać przez telefon po Polsku
    A co do jedzenia, na pewno golonko. Polecam też kaczkę, podawana jest w całości, porcja dla 2 osób. Kurczaka tam nigdy nie spotkałem, mają też żeberka porcjowane. A od czasu do czasu jest gulasz z indyka

    Leave a comment:


  • Raciborz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika concerto
    Kilka pytań.

    Myślę o wizycie w sobotę. Rozumiem że jedzenie zamawia się na 16? Po polsku przez telefon nie będzie problemu?

    Trzeba to zrobić dzień wcześniej czy wystarczy rano? Jestem mało golonkowy. Czy kurczak to cała kura czy są jakieś porcje? Może coś jeszcze z pieca godnego polecenia?
    Nie nie jedzenia zamawia się na godzinę którą ty sobie życzysz ale z kilkudniowym wyprzedzeniem. Ale zawsze można zapytać przez telefon czy się da na jutro, pojutrze, druga sprawa to stolik. Jako że pogoda już nie na ogródek to zostaje tylko wnętrze i tu może być największy problem. Obstawiam że na ten weekend jest już pełno, a już na pewno na wieczór. W takich dziwnych godzinach 15-16 może jeszcze być miejsce, ale z limitem czasowym do np:18-tej. Można spokojnie rozmawiać przez telefon po Polsku

    Leave a comment:


  • heckler
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz
    A dlatego ja jestem tym szczęściarzem który ma tam tylko 16 km rowerkiem
    To pozazdrościć

    Leave a comment:


  • concerto
    replied
    Kilka pytań.

    Myślę o wizycie w sobotę. Rozumiem że jedzenie zamawia się na 16? Po polsku przez telefon nie będzie problemu?

    Trzeba to zrobić dzień wcześniej czy wystarczy rano? Jestem mało golonkowy. Czy kurczak to cała kura czy są jakieś porcje? Może coś jeszcze z pieca godnego polecenia?

    Leave a comment:


  • Raciborz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler
    W związku ze znalezieniem w pobliżu Rohova noclegu postanowiliśmy ponownie odwiedzić hospodę U Komarku. Zacznę od noclegu, bo zapewne dla paru osób będzie to pomocne przy dłuższym smakowaniu wybornych piw z Rohova . Pensjonat Moravia, bo o nim mowa oddalony jest od browaru o niecałe trzy kilometry i mieści się w Polskiej miejscowości Krzanowice przy ulicy Ceglanej 3. Jeżeli do tego dodam, że za dwuosobowy pokój z łazienką zapłaciłem tylko 110 zł., a w cenie było śniadanie, to wydaje mi się, że oferta jest bardzo ok .
    Trzy kilometry spaceru każdemu wyjdą na zdrowie, a i jak nam spacer zapewne zaostrzy jeszcze bardziej apetyt na piwo. Gorąco polecam!! http://www.pensjonatmoravia.pl/?s=home

    Wizytę zaplanowaliśmy na 02.09. Oczywiście wcześniej dokonaliśmy telefonicznej rezerwacji stolika i słynnej golonki sztuk raz. W sumie to wszystkie stoliki w środku były już zarezerwowane i musieliśmy zadowolić się stolikiem w letnim ogródku. Po dotarciu na miejsce okazało się jednak, że mamy stolik wewnątrz hospody. Golonka na nas już czekała, a jej konsumpcji można dokonać tylko wewnątrz lokalu, ogródek piwny ma osobne menu i tam nie można jej zjeść. Golonka podawana jest z grubymi pajdami swojskiego chleba, oraz z miską musztardy i miską świeżo startego, aż piekącego w oczy chrzanu. Ogromna i bardzo smaczna golonka kosztowała 230 Kc. Z żoną nie daliśmy jej rady.
    Ponieważ na dworze było przyjemnie ciepło, a w środku lokalu duszno i gorąco to po konsumpcji udaliśmy się do letniego ogródka. Piwne menu różniło się tam nieznacznie od tego w hospodzie. Wyglądało to następująco:

    -SVĚTLÝ LEŽÁK 11-ka w cenie 26 Kc. Bardzo smaczna klasyka.

    -SVĚTLÝ SPECIÁL 12-ka w cenie 28 Kc. to piwko dostępne było tylko w hospodzie. Wprost genialne piwo!!

    -POLOTMAVÝ SPECIÁL 13-ka w cenie 29 Kc. Wybitne to polotmave!

    -ORECHOVY SPECIAL 13-ka w cenie 32 Kc. dostępne tylko w ogródku. Również bardzo dobre.

    Wszystkie piwa bardzo dobre z kierunkiem na genialne! Namieszały i to sporo w moim piwnym rankingu czeskich piw .
    W ogródku, przy jednym ze stolików wraz z przyjaciółmi popijał sobie piwko właściciel pan Artur Komárek. Krótka, miła rozmowa poskutkowała tym, że po godzinie zostaliśmy zaproszeni na zwiedzanie browaru, oraz kuchni gdzie stoi słynny piec o nazwie Golem. Otwarta fermentacja znajduje się w dwóch osobnych pomieszczeniach, a w każdym z nich stoją trzy kadzie. Ponad dwustuletnia, bogata historia hospody sprawiła, że obecnie tanki leżakowe noszą imiona dawnych właścicieli, oraz ich żon. Podczas słuchania krótkiej historii hospody zostaliśmy prosto z tanka poczęstowanie specjalnie uwarzoną na Svatováclavské slavnosti piva zajebistą 15-ką . Piwko powinno leżakować jeszcze przez tydzień, ale i to było już bardzo dobre.

    Genialne piwo, wspaniała atmosfera czeskiej knajpy oraz, wspólne biesiadowanie z miejscowymi piwoszami sprawiło, że wieczór zastał nas szybciej niż byśmy tego chcieli .

    Zdjęcia w galerii:

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24512
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24513
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24514
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24515
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24516
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24517
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24518
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24519
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24520
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24521
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24522
    A dlatego ja jestem tym szczęściarzem który ma tam tylko 16 km rowerkiem

    Leave a comment:


  • Prusak
    replied
    Pozazdrościć. Trzeba się będzie jeszcze raz w przyszłym roku wybrać.

    Leave a comment:


  • heckler
    replied
    W związku ze znalezieniem w pobliżu Rohova noclegu postanowiliśmy ponownie odwiedzić hospodę U Komarku. Zacznę od noclegu, bo zapewne dla paru osób będzie to pomocne przy dłuższym smakowaniu wybornych piw z Rohova . Pensjonat Moravia, bo o nim mowa oddalony jest od browaru o niecałe trzy kilometry i mieści się w Polskiej miejscowości Krzanowice przy ulicy Ceglanej 3. Jeżeli do tego dodam, że za dwuosobowy pokój z łazienką zapłaciłem tylko 110 zł., a w cenie było śniadanie, to wydaje mi się, że oferta jest bardzo ok .
    Trzy kilometry spaceru każdemu wyjdą na zdrowie, a i jak nam spacer zapewne zaostrzy jeszcze bardziej apetyt na piwo. Gorąco polecam!! http://www.pensjonatmoravia.pl/?s=home

    Wizytę zaplanowaliśmy na 02.09. Oczywiście wcześniej dokonaliśmy telefonicznej rezerwacji stolika i słynnej golonki sztuk raz. W sumie to wszystkie stoliki w środku były już zarezerwowane i musieliśmy zadowolić się stolikiem w letnim ogródku. Po dotarciu na miejsce okazało się jednak, że mamy stolik wewnątrz hospody. Golonka na nas już czekała, a jej konsumpcji można dokonać tylko wewnątrz lokalu, ogródek piwny ma osobne menu i tam nie można jej zjeść. Golonka podawana jest z grubymi pajdami swojskiego chleba, oraz z miską musztardy i miską świeżo startego, aż piekącego w oczy chrzanu. Ogromna i bardzo smaczna golonka kosztowała 230 Kc. Z żoną nie daliśmy jej rady.
    Ponieważ na dworze było przyjemnie ciepło, a w środku lokalu duszno i gorąco to po konsumpcji udaliśmy się do letniego ogródka. Piwne menu różniło się tam nieznacznie od tego w hospodzie. Wyglądało to następująco:

    -SVĚTLÝ LEŽÁK 11-ka w cenie 26 Kc. Bardzo smaczna klasyka.

    -SVĚTLÝ SPECIÁL 12-ka w cenie 28 Kc. to piwko dostępne było tylko w hospodzie. Wprost genialne piwo!!

    -POLOTMAVÝ SPECIÁL 13-ka w cenie 29 Kc. Wybitne to polotmave!

    -ORECHOVY SPECIAL 13-ka w cenie 32 Kc. dostępne tylko w ogródku. Również bardzo dobre.

    Wszystkie piwa bardzo dobre z kierunkiem na genialne! Namieszały i to sporo w moim piwnym rankingu czeskich piw .
    W ogródku, przy jednym ze stolików wraz z przyjaciółmi popijał sobie piwko właściciel pan Artur Komárek. Krótka, miła rozmowa poskutkowała tym, że po godzinie zostaliśmy zaproszeni na zwiedzanie browaru, oraz kuchni gdzie stoi słynny piec o nazwie Golem. Otwarta fermentacja znajduje się w dwóch osobnych pomieszczeniach, a w każdym z nich stoją trzy kadzie. Ponad dwustuletnia, bogata historia hospody sprawiła, że obecnie tanki leżakowe noszą imiona dawnych właścicieli, oraz ich żon. Podczas słuchania krótkiej historii hospody zostaliśmy prosto z tanka poczęstowanie specjalnie uwarzoną na Svatováclavské slavnosti piva zajebistą 15-ką . Piwko powinno leżakować jeszcze przez tydzień, ale i to było już bardzo dobre.

    Genialne piwo, wspaniała atmosfera czeskiej knajpy oraz, wspólne biesiadowanie z miejscowymi piwoszami sprawiło, że wieczór zastał nas szybciej niż byśmy tego chcieli .

    Zdjęcia w galerii:

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24512
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24513
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24514
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24515
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24516
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24517
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24518
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24519
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24520
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24521
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24522

    Leave a comment:


  • maaniek
    replied
    Hospoda odwiedzona 20.02.2016, stolik i jedzenie wcześniej zarezerwowane, więc można było siedzieć do oporu
    Na ćepu 11 svetla, 12 svetla, 13 polotmava, także w petkach 1,5l
    Z jedzenia wybraliśmy golonko i żeberka, które zostały dla nas wcześniej przygotowane.
    Takiego wielkiego golonka jeszcze nigdy nie jadłem , zjeść lubię, ale po prostu nie dojadłem, nie dało rady . Spokojnie 2 osoby by się najadły, żeberka też bardzo dobre i duże porcje, do tego pyszny chleb z kminkiem i świeżo starty ostry chrzan.
    Jedzenie pierwsza klasa!
    Z piwek najpierw zamówiliśmy jasną 11, dobra ale bez większych doznań smakowych.
    Za to kolejna jasna 12 przepyszna! tak wszystkim smakowała, że już polotmave sobie odpuściliśmy i do końca wieczoru delektowaliśmy się słodowo-goryczkową 12.
    Klimat jak w czeskiej hospodzie - znakomity, nawet przyszedł do naszego stolika miejscowy Czech i zaczął z nami śpiewać piesnićki
    4,5h szybko minęły w super atmosferze i przy pysznym piwie, na pewno za jakiś czas tam wrócimy!

    Leave a comment:


  • heckler
    replied
    Trafiliśmy na jasną bardzo dobrą 11,oraz jeszcze lepszą półciemną 13.Wszystkie piwa dostępne w petach.Byliśmy w sobotę i lokal był przygotowywany bodajże na jakieś wesele. Lokal warty odwiedzenia.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Są autobusy do Ostravy czy Opavy. Po co zaraz spać w najbliższej okolicy?

    Leave a comment:


  • Ray89
    replied
    W pobliżu noclegów nie ma- za małe wioski, żeby ktoś tam przyjeżdżał spać Najbliższy hotel jest w wyżej wspomnianych Krzanowicach (hotel-restauracja Perła- niestety ceny tam raczej zabijają- 320zł za pokój 4 osobowy i 240 za 2 osobowy, w miarę rozsądną opcją jest tam jeszcze wynajęcie domku letniskowego 7-osobowego za 350zł)- jedyny plus to odległość do browaru- niecałe 5km więc można w godzinkę przejść pieszo.
    Po stronie czeskiej najbliżej są noclegi w Bolaticach (ok. 9km), Krawarzu, Opavie i Hulczynie.

    Leave a comment:


  • Prusak
    replied
    Wiem, ze to nieprecyzyjne informacje, ale znajomi, którzy rozmawiali z paniami na odchodnem byli zapraszani przez nie "na trzy dni". Podobnie z dojazdem: może miały na myśli wynajęcie busa?
    Najprościej było pewnie zadzwonić i zapytać, czy nie pojawiły się jakieś noclegi w okolicy.
    +420 553761 087, +420 775 558 667.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...