Rohov, Slezská 86, U Komárků

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dadek
    replied
    Zawitaliśmy do Rohova 7.09.11 po 4 kilometrowym spacerze od stacji ČD Chuchelna. Choć ktoś może powiedzieć, że to daleko, opcja ta ma taki plus że pociągi kursują co godzinę aż do 23-ej. Myśleliśmy, że będziemy czekać pół godziny do 16-ej na otwarcie restauracji, ale okazało się że obecnie jest czynne już od 15. W sali z barem były tylko dwie osoby, my wybraliśmy jednak świeże powietrze i ogródek za budynkiem browarku. Choć jest on po drugiej stronie bramy i samemu trzeba przynosić piwo, to siedzi się bardzo miło pod ogromnym, starym orzechem włoskim, hojnie sypiącym swymi owocami. Zważywszy że była środa a kuchnia jest czynna tylko od piątku do niedzieli, orzechy były świetna zakąską do tutejszych piwek. A te były bardzo dobre.

- Rohan 11° světlý ležák
    Ciemnozłotej barwy, mętne.
    Piana choć niejednorodna to mocna, gęsta, z wysoką "czapką" na początku przypominającą kręcone lody z automatu. Na szkle zostawia mocne kręgi i prawie nieprzerwaną "firankę".
    Zapach intensywny, świeżego słodu i chleba.
    Smakowo bardzo treściwe, jakby to była co najmniej 12°, wyraźna chmielowa goryczka i chlebowość. Pyszne! 22 kč.

- Rohan 13° polotmavý ležák
    Koloru hebanowo - bordowego, mętne. Choć w nazwie ma polotmavé to spokojnie mogło by uchodzić za ciemne.
    Piana koloru ecru, przepięknie gęsta, drobnobąbelkowa, tworząca ponad kuflem podwójny "kapelusz" z kraterem pośrodku. Utrzymuje się aż do dna grubą wyspą na środku i pozostawia plamy na szkle.
    Zapach miły, świeżo drożdżowy z lekka słodowością.
    W smaku treściwe, słodowe z nutą paloności z dodatkiem gorzko czekoladowego posmaku i mocną chmielową goryczką ciut łamiącą się z goryczką czerwonego grejfruta.
    Równie dobre jak jasne. 25 kč.

Oba piwa można kupic na wynos w 1,5 l PET-ach odpowiednio po 66 i 75 kč. Etykiety samoprzylepne można kupić po 10 kč, kufle 0,3 i 0,5 l oraz szklanki 0,5 l po 100 kč, podkładki dostępne na stołach bez ograniczeń.

Bardzo miłe miejsce z typowo piwną atmosferą, niewątpliwie warte odwiedzenia.

Fotki dorzuciłem do galerii:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=15763
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=15764
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=15762

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Tyle, że czeski hostinec nie oznacza wcale noclegu.

Leave a comment:

• Gringo
    replied
    Lokal w moim guście z domową atmosferą, znajduje się na przysłowiowym końcu świata a o godzinie 16:00 jest już rozkręcony na całego, piwa wyśmienite, szczególnie 11. Na przystawkę mają utopeńce 25CZK i korbacze po 5CZK za szt.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Czy można u nich przenocować lub w najbliższym sąsiedztwie?
    Wracając z Rohova, we wsi Strahovice rzucił mi się w oczy Hostinec U Nevřelů.
    Nie znam warunków ani cen, ale jest to około 2km od mini browaru w Rohovie.

Leave a comment:

• Maggyk
    replied
    To jest temat o lokalu a nie o noclegach.

Leave a comment:

• kaowiec
    replied
    Sam szukałem noclegu w Rohovie i niestety nic nie znalazłem, pytałem nawet mieszkańców. Fajnie byłoby wynająć jakiś pokój w pobliżu lub chociaż rozbić się namiotem w okolicy restauracji. W okolicy jest kilka noclegów (ośrodek jeździecki) no i Hlucin, Ostrava, Opava. Tak czy innaczej trzeba zrobić spory spacer, lub skorzystać z kommunikacji zostają jeszcze taxówki widziałem w Rohovie.
    Miejsce na prawdę fajnę, zamierzam się ponownie wybrać na weekend żeby spróbować tych zachwalanych wyrobów ze świnki. Jeśli komuś uda się znaleźć nocleg w Rohovie to prosiłbym o informację

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Nie to nie, no to siedzisz w domu
    Ależ skąd, po prostu wybiorę inny kierunek

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Dzięki za cenne wskazówki ale komunikacja publiczna nie wchodzi w rachubę.
    Nie to nie, no to siedzisz w domu

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki1410
    Cóż, jakiś transport dało by się załatwić przecież.
    I dlatego napisałem o perle w Krzanowicach- pieszo, drogą jakieś 5km od Rohova.
    Poza tym uznałem, że chyba lepiej 10km do raciborza niż 25 do Hulčina albo 20 z opavy.
    W tym wypadku czas odgrywa WIELKĄ rolę. Panowie zasada takiego wyjazdu polega na "dziś wyjazd, jutro przyjazd do Gdyni" czyli nad zatoke.

Leave a comment:

• Marecki1410
    replied
    Cóż, jakiś transport dało by się załatwić przecież.
    I dlatego napisałem o perle w Krzanowicach- pieszo, drogą jakieś 5km od Rohova.
    Poza tym uznałem, że chyba lepiej 10km do raciborza niż 25 do Hulčina albo 20 z opavy.

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Ale w tamtych browarach już byłem.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Jak popatrzysz na mapę to zobaczysz, że jest to czeski koniec świata, na dodatek okolica nie jest turystyczna. Zastanowiłbym się nad nieco dłuższą wycieczką, z noclegiem w Ostawie /całkiem miły hotel jest dosłownie naprzeciw Hobita - fajnego minibrowaru/ i odwiedzin m.in. Rohova i Hlucina.

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki1410
    No to jeszcze jest opcja Racibórz albo namiot
    i co, z Raciborza z buta? Będę miał za sobą ponad 600 kilometrów tego dnia, drugie tyle będę musiał pokonać następnego dnia i może to wydać się dziwne ale nie będe miał ochoty na dodatkowe podróżowanie komunikacją masową.
    To ma być wypad na dobre lane piwo połączone ze smaczna czeską kuchnią.

Leave a comment:

• Marecki1410
    replied
    No to jeszcze jest opcja Racibórz albo namiot
    Lub jeśli miało by być bliżej, nawet na przejście kawałka piechotą to w Krzanowicach, zaraz przy granicy jest hotel-restauracja Perła.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marecki1410; 2011-05-15, 21:24.

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Wybierasz się tam? (...)
    Można tak powiedzieć. Wypad na piwo z jednym noclegiem.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Czy można u nich przenocować lub w najbliższym sąsiedztwie?
    Wybierasz się tam? U nich i w samym Rohovie raczej nie. Można m.in. w Kravarach, Opavie i Hlucine, wtedy można połączyć wycieczkę z innymi mini w okolicy.
    Tu jest lista możliwości w okolicy:

Leave a comment: