Pivovaria, [Piwoteka] Wołek Zbożowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

    #1

    Pivovaria, [Piwoteka] Wołek Zbożowy

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Ciemne, pod światło widać prześwity przy brzegach szkła. Mętne. [4.5]
    Piana: Średnioobfita, drobna w konsystencji. Wspaniale firankuje na szkle, cienka warstwa zostaje do końca. [4]
    Zapach: Przy normalnym wąchaniu wyczuwalny karmel i czekolada. Przy zakryciu szkła ręką i zamieszaniu wychodzi siarkowość. Także PSPD i inne BJCP oceniło by niżej [4]
    Smak: Pierwszy łyk to zaskoczenie. Czytając obfitą listę słodów człowiek spodziewa się takiego właśnie słodowego w charakterze piwa, a tymczasem w pierwszym łyku uderza całkiem intensywna goryczka. Słód gryczany dodatkowo podbija wrażenie wytrawności piwa. Z czasem profil piwa zmienia się rzeczywiście w kierunku słodowego, wyczuwalne są nawet delikatnie wędzone akcenty. Ciekawe, wielowymiarowe piwo. [4.5]
    Wysycenie: Optymalne, średnie. [5]
    Opakowanie: Jest w końcu ładna kontra na butelce. Projekty etykiet na kolana mnie nie rzucają, ale mają swój koloryt i styl. [4]
    Uwagi: Okazuje się, że z 14° lagera też mozna wyciągnąć ciekawe rzeczy. To kolejne po Kokolobolo udane piwo od Piwoteki. Tak trzymać!

    Moja ocena: [4.275]
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2013-11-27, 12:52.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
      Przy zakryciu szkła ręką i zamieszaniu wychodzi siarkowość.
      Więc po co to robić? Czy bez takiego testu czuć tę nutę w zapachu? Bo jeśli nie, to jest to równie sensowny zarzut, jak "po podgrzaniu piwa do 100 stopni uwydatnia się nadmierny zapach alkoholu" albo "po wylaniu piwa na kanapę śmierdzi w pokoju drożdżami". Ten ostatni test zrobiłem w niedzielę i wychodzi, że powinienem obciąć punkty trzynastce z Rohozca.

      Nazwa kojarzy mi się z robalem, sprawdziłem - faktycznie. Średnio zachęcające, etykieta chałupnicza, czekam na celne metafory Becika. Jak do piątku ostanie się na Polnej, to też sobie ocenię, na razie kontrolny, niezobowiązujący hejt.
      Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2013-11-27, 13:41. Powód: atak tagów

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
        Więc po co to robić? Czy bez takiego testu czuć tę nutę w zapachu? Bo jeśli nie, to jest to równie sensowny zarzut, jak "po podgrzaniu piwa do 100 stopni uwydatnia się nadmierny zapach alkoholu" albo "po wylaniu piwa na kanapę śmierdzi w pokoju drożdżami". Ten ostatni test zrobiłem w niedzielę i wychodzi, że powinienem obciąć punkty trzynastce z Rohozca.
        Ponieważ niektórzy 'z blachą' ocenili ten aromat jako siarkowy właśnie. To jest właśnie paradoks oceniania sędziowskiego, wychwycisz wady, których człowiek w sposób normalnie pijący nie wyłapie...
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
          Słód gryczany dodatkowo podbija wrażenie wytrawności piwa.
          A to skąd?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            A to skąd?
            Wyczuwalna jest specyficzna gorzkawość jak się wydaje, ze słodu gryczanego. Podobne to trochę do Jabłonowa na miodzie gryczanym, oczywiście inny poziom słodyczy jest w obydwu piwach.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3281

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
              Nazwa kojarzy mi się z robalem, sprawdziłem - faktycznie.
              Wołek to owad, a nie robal
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                Wyczuwalna jest specyficzna gorzkawość jak się wydaje, ze słodu gryczanego. Podobne to trochę do Jabłonowa na miodzie gryczanym, oczywiście inny poziom słodyczy jest w obydwu piwach.
                Wcześniej napisałeś "wytrawność". Moim zdaniem udział sensoryczny zapewne symbolicznej ilości słodu gryczanego w zasypie jest niezauważalny. Miód gryczany to jest gryka przetworzona i daje inne efekty.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Wcześniej napisałeś "wytrawność". Moim zdaniem udział sensoryczny zapewne symbolicznej ilości słodu gryczanego w zasypie jest niezauważalny. Miód gryczany to jest gryka przetworzona i daje inne efekty.
                  No tak, niesłodki nie równa się od razu goryczkowy
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 15003

                    #10
                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: zmielonego i zmiksowanego dojrzałego wołka zbożowego, mętne tzn, że zmiksowany z wnętrznościami [4.5]
                    Piana: beżowa, zwarta, drobna, opada wolni, osadza się małymi kępkami na szkle [4]
                    Zapach: przyjemny, średnio intensywny, czuć głównie łany zbóż w letni dzień oraz lekkie kwiatowe nuty [4]
                    Smak: pełne choć do treściwości brakuje mu trochę, momentami sprawia wrażenie lekkiego, rozwodnionego, dominuje posmak surowych kiełków żyta, które kiedyś jadło się z ręki a potem popiło lekkim przyjemnym chmielowym piwem [4.5]
                    Wysycenie: troszkę za dużo [4.5]
                    Opakowanie: sam nie wiem czy etykieta mi się podoba, ot taka rysunkowa forma "Chłopów", gładki kapsel [4]
                    Uwagi: Smaczny ten wołek

                    Moja ocena: [4.25]
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-11-30, 20:58.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

                      #11
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Ładny ciemny brąz, pod światło przebłyskuje na rubinowo. Dość klarowne. [4.5]
                      Piana: Ładna, drobnoziarnista, gęsta, kremowa i trwała. Ładnie koronkuje. Nie mam zastrzeżeń. [5]
                      Zapach: Dominują nuty zbożowe, w tle trochę wędzonki, słonecznika, kawy. Przyjemnie, ale nic zachwycającego. [4]
                      Smak: Tu wędzonka znacznie wyraźniejsza, szczególnie na finiszu, wcześniej sporo czekolady i gładkości od słodów pszenicznych. Przyjemna kompozycja, ale czy wymagała użycia aż 12 słodów? Finisz przyjemny - chmielowo palona goryczka, nieco metaliczna i leciutko ściągająca, ale dla mnie ok. [4]
                      Wysycenie: Niskie, podoba mi się. [5]
                      Opakowanie: Fajna eta, w takim trochę domowym stylu, kontra podobnie. Fajnie, że jest sporo informacji. [4]
                      Uwagi: Przyjemne piwo, choć mam wątpliwości, czy te 12 słodów to nie jest czasem zagranie pod publiczkę, bo większość z nich prawdopodobnie nie miała jakiegoś znaczącego wpływu na smak. Niemniej ładnie to wszystko się komponuje, piwo pije się z przyjemnością, choć cena 11zł w sklepie to lekka przesada. Piwo w takiej cenie powinno jednak dawać trochę więcej wrażeń.

                      Moja ocena: [4.175]

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19317

                        #12
                        Będzie powrót do tego piwa?

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3281

                          #13
                          Na razie nie ma takich planów
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • ART
                            Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
                            ART
                            New England IPA

                            parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
                            2024-12-07, 19:06
                          • darekd
                            Piwoteka, Placebo
                            darekd
                            Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

                            12,5% ekstr.
                            6,2% alk.

                            Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
                            2025-03-31, 23:34
                          • yavo
                            Łódź, Traugutta 4, Piwoteka Narodowa
                            yavo
                            Admin: Archiwalny temat dot. Piwoteki Narodowej w pierwotnej lokalizacji - ul. 6 sierpnia - tutaj
                            ---------------------------------

                            Dobry wieczór! Piwoteka przeniosła się na Traugutta 4. Jest jaśniej i przyjaźniej. Krany? Dwadzieścia jeden. Knajpa pęka w wszach w ten piątkowy...
                            2022-04-22, 20:25
                          • ART
                            Piwoteka, Czarne jest czarne
                            ART
                            Oatmeal stout, 13 ekstr. 5,2.

                            No dobra. Po wielu próbach piwotekowych miałem obiekcje do tego tworu. Ale niepotrzebnie. Piwo całkiem stylowe, może trochę za bardzo alkoholowe i za mało palone jeśli człek miałby się czepiać. Ale jest dobrze smakowo. Wizualnie bardzo dobrze....
                            2024-02-16, 21:08
                          • kaczka116
                            Pivovaria, [Piwoteka] Ślepy Maks
                            kaczka116
                            Piwo gotowe do oceny
                            2018-05-28, 17:54
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...