Kolor: Piękny, bardzo ciemny bursztyn zmieszany z rubinem [4] Piana: Moja szybko opadła, ale mi to nie przeszkadza akurat [2.5] Zapach: Wyśmienity, ja czułem belgijską wytrawność i wszystko to, co w tym stylu chciałbym poczuć [4] Smak: Bez wdawania się w szczegóły smakowe - to najlepszy weizenbock jakiego piłem. [4] Wysycenie: Miałem przyjemność pić wersję laną na miejscu (nasycenie było na piątkę), a nazajutrz wersję butelkowaną kilka dni wcześniej (butelkują piwem lanym bezpośrednio z kranu nalewaka i wkładają do lodówki) - i nagazowanie było zauważalnie słabsze, co mnie trochę zawiodło. [3.5] Opakowanie: W browarze/restauracji podają piwo w szklankach z gustownym firmowym logotypem stylizowanym na retro w kolorze czarnym, natomiast buteleczki to brązowe, pękate 0,33 bez nadruku, kapsel goły, za to przyjemnie wygląda etykieta gustownie nałożona na szyjkę - mnie się taki styl podoba, pasuje do piwa i do browaru. [4] Uwagi: 7,- - 0,3 na miejscu, 6,50 - buteleczka 0,33 na wynos.
Przy okazji - bardzo miły serwis i atmosfera, mnie obsługiwały młode, kulturalne i uśmiechnięte dziewczyny. Dzień dobry, proszę, dziękuję itp. Niejeden lokal mógłby pozazdrościć. Szkoda, że póki co nie sprzedają kegów, ale może wkrótce....
Pszeniczny koźlak o zaw. alk. 7,0%
Użyto klepiskowego słodu pilzneńskiego, z tego co czytam niesłodowanej pszenicy i słodu wiedeńskiego.
Chmiel to niemiecki Northern Brewer.
Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
Dokładniej 11 lat
Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
Przemysłowy, duży browar z Drezna i dość nietypowo bo pszeniczny koźlak.
Alk. 7,1 %
Ekstr.16,3 %
Aromat - drożdżowo-korzenna wyraźna nuta, potem delikatniej banan i morela
Piana - wysoka, puszysta, dość trwała z kożuszkiem, który utrzymuje się do...
Comment