Pinta, Weizenbock Psze Koźlak

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24128

    #1

    Pinta, Weizenbock Psze Koźlak

    Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
    Dokładniej 11 lat
    Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
    alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5
    barwa też bez zmian - jak się wszystko wleje z puchy - brunatnobłotniste as f*** :d
    w składzie zrezygnowano z chmielu tradition.

    skład: woda; słody pszeniczne: jasny, ciemny, Carawheat®, słody jęczmienne: pilzneński, Carahell®, Caraaroma®; chmiele do kotła: Mittelfrüh (first wort); na whirlpool: Mittelfrüh; na zimno do tanku: brak; drożdże SafAle™ WB-06
    Piana duża, gęsta, zanikająca po niedługim czasie do zera. Alkoholowe, słodkawo-goździkowe nuty w aromacie. Alkohol dość wyraźny takze w smaku, goryczka symboliczna, nie wychyla się specjalnie. Dla mnie za bardzo prezentny alkohol, ale pije się z przyjemnością (po ciemku :d ). Fajnie było wrócić do klimatu 2011.
    Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13030

    #2
    U mnie brunatno-błotniste i jakby dodatkowo przepuszczone przez zardzewiałą rurę. Gęstwy tyle, że jak już jesteśmy w klimatach wod-kan, całość po szybkim opadnięciu piany wygląda jak rzadkie g... Ja wiem, że straty przy rozlewie bolą, no ale bez przesady, szczególnie że od Pinty można więcej wymagać.

    W smaku wyraźna korzenność, trochę bananów i nuty ciastkowo-karmelowe, trochę alkohol. Niezłe w smaku (choć do ideału daleko). Biorąc pod uwagę, że cena podobna do tu i ówdzie dostępnego Aventinusa to przy następnej rocznicowej "re:edition" nie będę się kierował sentymentem przy wyborze, szczególnie że wraz z piciem zaczyna zbytnio dominować korzenność a alkohol się staje się wyraźniejszy.


    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13030

      #3
      U mnie tak: Click image for larger version

Name:	P1150226.jpg
Views:	10
Size:	115,0 KB
ID:	2348615

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Brau Union, Edelweiss Gamsbock
        darekd
        Kiedyś markę Edelweiss warzył Hofbräu Kaltenhausen, ale już nie działa na większą skalę (działa jako minibrowar).

        Koźlak pszeniczny, 16,2% ekstr., 7,1% alk.

        https://www.edelweissbier.at/unser-sortiment/

        Aromat - wyraźne banany, łagodna korzenność
        Piana...
        2025-05-15, 00:06
      • darekd
        Lubrow, Obibock
        darekd
        Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

        Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

        18% ekstr., 7,2% alk.

        Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...
        2024-02-11, 01:53
      • darekd
        Feldschlößchen, Weizenbock
        darekd
        Przemysłowy, duży browar z Drezna i dość nietypowo bo pszeniczny koźlak.

        Alk. 7,1 %
        Ekstr.16,3 %

        Aromat - drożdżowo-korzenna wyraźna nuta, potem delikatniej banan i morela
        Piana - wysoka, puszysta, dość trwała z kożuszkiem, który utrzymuje się do...
        2023-04-30, 00:41
      • darekd
        Winkler (Amberg), Jubilatus Weizenbock
        darekd
        Browar z Amberga (Górny Palatynat, Bawaria)

        Pszeniczny kożlak, 16,9% ekstr., 6,9% alk.

        https://www.brauerei-winkler.de/sort...us-weizenbock/

        Aromat - banan, śliwki, susz owocowy, łagodna korzenność
        Piana - dość wysoka, nie jest zbyt zwarta...
        2020-10-27, 01:57
      • DariuszSawicki
        Mazurski, Mazurskie Dunkel Weizenbock
        DariuszSawicki
        Piwo gotowe do oceny

        Kolor: Brunatny, dosyć mętne, ale pod żarówkę sporo prześwitów.
        Piana: Jasnobrązowa, niska, szybko opadła, ogólnie słabo.
        Zapach: Ciemne owoce, figi, suszone śliwki, potem pieczony chlebek i zboże, bardzo sympatycznie dla nosa.
        Smak:...
        2021-03-09, 19:31
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...