Kolor: Jasnozłoty, lekko zgaszony/wyblakły, zmętniony. [4] Piana: Biała, drobna, średniowysoka, średniotrwała. [3.5] Zapach: Ślad wędzony, lekkie owoce, w ogóle jakiś słaby, mało wyrazisty, no ale grodzisze tak trochę mają... [3.5] Smak: Delikatna wędzonka, taka trochę serowa, lekko cytrusowa goryczka, nieco owoców tropikalnych. [3.5] Wysycenie: Średniowysokie, grodzisz powinien chyba mieć więcej bąbelków. [3.5] Opakowanie: Prosta eta, ciemnozielona z ryciną jakiegoś brzegu jeziora (?), prosta nazwa, kapsel browaru. [4] Uwagi: No jakoś mnie to piwo nie zachwyciło, mimo szacunku dla polskiej tradycji browarniczej...
Rozumiem ideę, ale robi się z tego wędzona/dymiona mętna solidnie nachmielona woda. Może i nawet słuszna idea na lato, ale za cenę wody z saturatora w czasach PRL, a nie za bandycką cenę kraftu.
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2019-02-24, 12:59.
Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił...
Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
Comment