Browar na Jurze, [Pinta] Maibock Grand Prix
Collapse
X
-
-
OK, dzięki.Comment
-
Widocznie najlepszym powinąć się może noga, cena dramat 8zł za liche parametry. Pierwsza kwestia bardzo blada barwa, jak jakiś lagerek dla dzieci, a nie piwo. Zapach bardzo nikły, trzeba chwilę poczekać na przyprawy, ale jeśli są różne korzenie, troszkę owoców, to niestety nie ma chlebowej nuty znanej z dobrych koźlaków. W smaku jest, ale jest słodycz chleba żytniego znana z wódek albo z Warki Strong (R.I.P). De facto, smakuje jak niezły, ale jednak strong lager, a kosztuje troszkę więcej. Kto zawinił? Receptura? Pinta? Temat? Piłem masę koźlaków majowych i jednak miały profil i miały ciało.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty klarowny, ot, taki maibockowy/strongowy. [4]
Piana: Brudnobiała, dość drobna, niezbyt wysoka i niezbyt trwała. [3.5]
Zapach: Słodowy z landrynkowym powiewem, nic ciekawego. [3]
Smak: Ciekawa, wytrawna goryczka, karmel z posmakiem słodu palonego, lekki sygnał mocy (przy 6%?). [3.5]
Wysycenie: Średnie, choć na oko wysokie. Na granicy akceptacji. [4]
Opakowanie: Wysoki standard "Pinty", choć dla takiego białego kruka, jakim jest polski koźlak majowy przydałoby się coś bardziej WOW (albo MEGA
). [4]
Uwagi: Trochę majboków wypiłem, trudno je uznać za wielkie piwa. Ten jest całkiem przyzwoity.
Moja ocena: [3.4]Comment
-
Browar na Jurze: [Pinta] Maibock Grand Prix
Ekstrakt: 15.5% wag. | Alkohol: 6.0% obj. / 4.5% wag.
Piana szybko znika do zera. Kolor złoto zmętnione. W aromacie zbożowe nuty, lekko owoce przyjemny ale mało intensywny. Smak karmel, słodowośc zauważalna goryczka na średnio niskim poziomie. Alkohol już ułożony ale wyczuwalne jest ze wcześniej był z tym problem. Nigdy bym nie powiedział ze to koźlak, bardziej pasuje tu na ciachane mocnego bez wad. Piwo oczywiście do wypicia i to z przyjemnością ale od pinty i koźlaka oczekiwałem więcej.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...-
Channel: Historia
-
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
2014-12-18, 22:28 -
-
16% ekstr.
6,5% alk.
Aromat – wyraźnie słodowy z toffi i odrobiną masełka
Piana – wysoka, trwała, długi kożuszek
Barwa – bardzo ciemne złoto/bursztyn
Wysycenie – umiarkowane, musujące
Smak – bardzo solidna podstawa słodowa z tonami karmelu i delikatnymi...-
Channel: Niemcy
-
-
Seria: "Niech świat pozna Twoje piwo" - receptura piwowara domowego Marcina Bukały
16,5% ekstr.
7% alk.
Aromat - słodowy z nutą delikatnie podsuszonych jabłek, ciut biszkoptowych nut. Z tyłu przyjemny lekki ton chmielu
Piana - umiarkowanie wysoka,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment