Lager to jest, owszem, ale czy "perfect"? Wszystko zależy od tego, jaki wzorzec lagera mamy zakodowany. Można i bez polskiego chmielu, można - tak jak w tym przypadku - chmielić różnymi odmianami, ale otrzymujemy raczej ciekawostkę niż perfekcyjny wyrób.
Wolę coś, co roboczo nazywam polskim lagerem, na lubelskim, marynce albo obu.
Piwo poprawne, ale wyczuwalne w nim są jakby górnofermentacyjne nuty, podobnie jeśli chodzi o walory zapachowe.
Kolor: Złoty, klarowne, czyli perfect lager! [5] Piana: Wysoka, złożona ze średnich pęcherzyków. Niestety nie jest trwała. [3] Zapach: Nie jest to eurolager. Czuć lekkie tropiki i cytrusy. Po jakimś czasie zanikają i pojawia się trawa. [4] Smak: Mało słodu, lekko zbożowe. Goryczka ziołowa, czysta. Nie ma wad, jest chmielowe orzeźwienie. Niemiecka nuta na finiszu. [4.5] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Etykieta ma chyba poniżyć ten piwny styl. Kontra tylko trochę lepsza i oczywiście z pełnym składem. [3.5] Uwagi: Daj nam Panie Boże takich lagerów więcej, tylko tańszych !
Warka: najlepiej spożyć przed 01.2017.
Kolor: Złote, klarowne [5] Piana: Wysoka, złożona ze średnich pęcherzyków, szybko znika [3.5] Zapach: Owocowość, cytrusy, lekka żywiczność [4.5] Smak: Wyraźniejsze cytrusy, wyraźna goryczka [4.5] Wysycenie: Średnie [4] Opakowanie: Najważniejsze informacje jak zawsze, ale bardziej podobały mi się etykiety z pozostałych piw [3.5] Uwagi:
Kolor: słomkowy z delikatną mgiełką [3.5] Piana: mierna, grube bęble, rzadka, szybko opada do miernej obwódki wokół szkła [2.5] Zapach: bardzo słaby, żywiczno-słodowy [3] Smak: wodniste, zero pełni i treściwości, dominuje ostra goryczka, tępa, pestkowa, żywiczna, na bardzo słabej podbudowie słodowej, jednym słowem, żółta woda o mocno-goryczkowym posmaku, do tego delikatne metaliczne posmaki [2] Wysycenie: sporo za dużo [3.5] Opakowanie: etykieta ze stylu prostych, lubię proste wzornictwo ale to już nawet dla mnie jest zbyt proste, gładki kapsel [3] Uwagi: Rozczarowanie, spodziewałem się fajnego lagera z małego browaru, a otrzymałem kolejny dowód na to, że proste piwa jest zrobić najtrudniej, nastepnym razem mając do wyboru to piwo lub zwykły Żywiec sięgnę po Żywca
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2016-07-07, 20:18.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Jasnozłoty, klarowny. [4] Piana: Biała, drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5] Zapach: Powiew chlebowy, dalej dość wyważony "zestaw" chmielowo-słodowy. [4] Smak: Silny chmiel z akcentem ziołowym, daleki ślad owoców i może nawet (niezbyt dobrze mi się kojarzących w piwie) landrynek... [3] Wysycenie: Średniowysokie, OK. [4] Opakowanie: Dumna nazwa... Po degustacji daję więc odpowiedni bonus za skromność . Etykieta, delikatnie pisząc, prosta... Kapsel browaru. [2.5] Uwagi: Piwo da się spokojnie wypić, ale ten perfekcyjny lager wyszedł tak, jak "fajdkowe" złoto parę tygodni temu na igrzyskach w Rio... .
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...
Comment