Wąsosz, [Setka] Curaçao

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24332

    #1

    Wąsosz, [Setka] Curaçao

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2870

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Prawie słomka, średnie zmętnienie. [4]
    Piana: Biała jak śnieg, średnio wysoka i niezbyt trwała. Natomiast zostawiła ładne krzaczki na szkle. [3.5]
    Zapach: Na pierwszym planie cytrusy, później kolendra, a całość spina klamrą przyjemny zbożowy aromat. [4.5]
    Smak: Dużo jest słodowego ciała, ale piwo właściwie pozbawione jest słodkości, a jest natomiast sporo drożdży w odczuciu. Goryczka wysoka, cytrusowa, od chmielu, ale też od gorzkiej skórki pomarańczy. Kolendry wyraźnej w zapachu prawie brak w smaku. Pojawiają się też zbożowe nuty, które w połączeniu z drożdżami podkreślają pełnię słodową tego piwa. Kwasku jest mało. [4]
    Wysycenie: Średnie. [4]
    Opakowanie: Tropikalna etykieta, pełny i czytelnie rozmieszczony skład. Papier dobrej jakości, kapsel czarny i goły. [4.5]
    Uwagi: Gęsty i goryczkowy witbier, mało orzeźwiający. Nie lubię tradycyjnych, lekkich, mydlanych witów, więc taka interpretacja mi odpowiada.
    Warka 11.12.2016.

    Moja ocena: [4.15]

    Comment

    • Brodzislaw
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2013.09
      • 1020

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: pomiędzy słomkowym a miodowym, opalizujący [4.5]
      Piana: Piana jasna trysnęła obficie w postaci drobnych i drobniuteńkich pęcherzyków. Opadła z czasem do minimalnej warstwy. [4]
      Zapach: wytrawny, na bazie słodów pszenicznych czuć przyprawę kolendrową, cytrusy, w tym skórkę pomarańczy, cytrynowy zapach w tle. [3.5]
      Smak: lekko kwaskowe, zbożowo-przyprawowe z dodatkiem cytrusowej skórki. Czuć również belgijskie drożdże. Goryczka niewielka, ziołowo-korzenna dopełnia całości. Wkład płatków (owsianki i pszenicy) nadaje pełni piwu i nieco je wygładza oraz (minimalnie) osładza. [3.5]
      Wysycenie: trochę powyżej średniego, poprawia pijalność piwa [4.5]
      Opakowanie: Ładna etykieta, bardzo dobry opis na kontrze [4.5]
      Uwagi: Piwuna spożywana na 3 dni przed terminem 11.12.16 r.

      Moja ocena: [3.7]

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9829

        #4
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Jasnozłoty mętny. [4]
        Piana: Biała, drobna, niewysoka... choć resztki trzymają się dzielnie. Może piwo nieco za zimne...? [3]
        Zapach: Słodowy głównie, owoce takie lekko tropikalno-cytrusowe, minimalny powiew ziół. [3.5]
        Smak: Znowu słód rządzi, mało pszenicy jest. Delikatne zioła, kolendra... [3.5]
        Wysycenie: Średnie, zwłaszcza jak na witka. [4]
        Opakowanie: Kolor ety adekwatny do nazwy. Eta w stylu Setki, starannie wykonana. [4]
        Uwagi: Piwo ogólnie sympatyczne, choć mało witowe.

        Moja ocena: [3.525]

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          Browar Zakładowy, Miss Chmielaków 2025
          Petitpierre
          Ekstrakt: 18% wag.
          Alkohol: 7,7% obj.
          Słód: jęczmienny, pszeniczny
          Chmiel: Puławski
          Drożdże: LalBrew Verdant IPA™
          Dodatki: wiśnie, chmiel, skórki gorzkiej pomarańczy curacao, kolendra

          Jest wiśnia, ale też jogurt, laktoza, , serek ziarnisty, nabiał....
          2025-09-09, 10:58
        • Heisenberg
          Weryfikacja przepisu
          Heisenberg
          Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
          Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
          -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
          -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
          -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
          -Skórka pomarańczy Curaçao...
          2025-12-17, 00:07
        • darekd
          Amber, Po Godzinach - Saison
          darekd
          Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
          wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
          2025-04-22, 21:42
        • bastion
          Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
          bastion
          Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
          2025-04-24, 21:25
        • darekd
          Warka, Złoty Pils
          darekd
          Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.

          W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
          Alk. 5,0%

          Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
          Piana -...
          2025-07-20, 00:10
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...