Kolor: ładny bursztyn [5] Piana: ecru, gęsta, kremowa, utrzymywała się do samego końca [4.5] Zapach: słaby ale miły, słodowo-chmielowo-chlebkowy [3.5] Smak: pełne treściwe choć momentami za mocno szczypało w język, mocna goryczka, bardziej owocowa (jak z granatów) momentami tępawa, delikatne owocowe oraz fajna i gęsta podbudowa słodowa [4] Wysycenie: momentami za duże [3.5] Opakowanie: etykiety browaru bardzo mi sę podobają, firmowy kapsel [5] Uwagi: Kolejne dobre piwo z Maryensztadtu, szkoda, ze edycja limitowana
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2016-10-20, 20:26.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Jasnozłoty, mnóstwo pływającego osadu. [3] Piana: Ostry gushing, po 5 minutach dalej uciekało, zostało mi niecałe pół piwa. [1] Zapach: Ze stołu intesywnie owoce tropikalne. Po przelaniu resztki do szkła: znowu tropiki, trochę sosny - tak Mosaic'owo, jasny słód, intensywny i przyjemny [4] Smak: Lekko słodowy, tropiki, średnio-wysoka sosnowa goryczka, zalegająca, średnio przyjemna, średnie ciało. [3.5] Wysycenie: Chyba średnia - część pewnie uciekła z pianą. [3.5] Opakowanie: Ładna etykieta dużo informacji z wyjątkiem niedokładnego składu. [4] Uwagi: Warka 28.02.2017. Nie zgadłbym, że jest to lager, pachnie i smakuje jak APA, w aromacie dobre, smakowo przeciętne głównie ze względu na zalegająca goryczkę, nie najlepiej się prezentuje ze względu na pływający w piwie osad, no i najgorsze z tego wszystkiego - gushing.
piłem to piwo ostatnio kilka razy
nie pieniło się zanadto, osadu brak
na fajnej słodowej bazie miła goryczka
wyciągnięta z niemieckich, jak piszą, chmieli
faktycznie, ma coś z APA. to bynajmniej nie zarzut
z serią limitowaną to chyba bajka. moje ma datę 27 X 2017
wunderbar czy nie, polecam tę 13-tkę, zwłaszcza na najbliższy piątek
Kolor: Jasne złoto. Mocno zamglony, taki brudny. Pływające farfocle [3.5] Piana: Obfita i fajnie sztywna. Trwała, Bardzo ładnie oblepia szkło [4.5] Zapach: US-chmiel czuć wyraźnie - cytrusy, tropiki, trochę sosny. Intensywność na zadowalającym poziomie [4] Smak: Goryczka porządna, cytrusowa. Na finiszu lekko ściąga, ale przyjemna, z czasem z cytrusowej przechodzi w lekko ziołową. Gdybym nie wiedział, że to dolniak, byłbym przekonany, że to APA. W ciele słodowym brakuje mi trochę owocowo-słodowego oddechu. Goryczka mocno dominuje, troszkę za mocno [4] Wysycenie: Wysokie, nieco za wysokie [4] Opakowanie: Maryensztadtowa klasyka. Ładna eta, gustowna. Dużo info [4] Uwagi: Piwo z datą: 30.11.2017. Przecenione
Zawsze mam problem z nazwą i mimo, że często jeżdżę z trafieniem tam Ale jak już wjedziesz w ul. Sportową, a ma ona różne odcinki to już wiesz, że jesteś na miejscu.
Przy samym browarze jest sklepik. Ja browar zwiedzałem przed zlotem w Bałtowie, ale warto tam zajrzeć...
A: 4, 3%
Barwa ładna, przepisowa, opalizująca brązowo- czerwonkawa.
Piana początkowo obfita, opada doś szybko, osadza się warstowo na szkle.
W zapachu nuty deserowe, melanoidynowe, lekko biszkoptowe i chmiel. Do tego jakby leciutkie masełko.
W smaku nuty chmielowo-ziołowo-deserowe,...
Piana - więcej na początku potem grubsza warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoto jasne.
Aromat - słodkawa i gorzkawa zbożowość.
Smak - słodkawa i gorzkawa zbożowość z nutą średnio dobrej słodkości...
Comment