Kolor: Brunatny, mętny. [3.5] Piana: Bardzo niska i nietrwała - po kilkunastu sekundach cienki dziurawy kożuch, po minucie gładka tafla. [1] Zapach: Lekko palony, chleb razowy, bardzo delikatna nuta czekolady, mało intensywny. [3] Smak: Umiarkowanie palony, troszkę chleba razowego, wodniste, wytrawne, dość niska goryczka popiołowa. [3] Wysycenie: Średnie - w porządku. [3.5] Opakowanie: Typowa dla DB, pełny skład. [3.5] Uwagi: Nie trafiło w moje gusta, zbyt rozwodnione - chociaż można było się tego spodziewać po stoucie 10°. To takie lekko gorzkawe popłuczyny po palonym słodzie, ale tragiczne nie jest - wypić się da. Warka do 16.05.2017.
Kolor: ciemnobrązowy, nieprzejrzysty. [4] Piana: beżowa, średnio wysoka, drobne i średnie pęcherzyki, nietrwała. [2.5] Zapach: niezbyt intensywny, palony, lekko kwaskowy i lekko kawowy. [3] Smak: kwaskowy, palony, delikatna goryczka i tyle. Piwo jest wodniste i puste w smaku. [2] Wysycenie: średnie. [4] Opakowanie: etykieta przeciętna, podobna do innych z tego browaru, firmowy kapsel, podany pełny skład. [3] Uwagi: Najgorszy stout z pitych do tej pory.
Aromat już sugeruje, że jest źle. Kwaśne nuty octowe. Piana uszła jak powietrze z balonu. W smaku jeszcze sporo słodyczy, przełamane mleczną nutą, ale wszystko przykrywa kwaśny akcent. Bynajmniej nie od słodów palonych. Finisz ani nie kwaśny, ani wytrawny. Niepijalne. Data do 16.05.2017. 6,5 zł wyj... w kibel.
Attached Files
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2017-03-02, 13:35.
Kolor: Ciemnobrunatny, mętne, jest sporo osadu na dnie butelki. [4] Piana: Jak w coli, wysoka, ale zaraz szybko opada. Bardzo grube pęcherzyki, zero śladu na ściance szkła i tak samo kożuszka na finiszu. [2] Zapach: Męczący, bo trzeba się wysilać żeby coś poczuć. Kawa, czekolada, coś prażonego. [3] Smak: Przeraźliwie wodniste i puste po pierwszych łykach. Później pojawił się mało przyjemny kwasek jakby w przeterminowanym mleku i spalony popcorn. [2.5] Wysycenie: Średnie, nie przeszkadza. [3.5] Opakowanie: Prosta etykieta, rymowany wierszyk, pełny skład. [3.5] Uwagi: Wypiłem w restauracji za 14 zł, pierwszy i ostatni raz. Warka 16.05.2017.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo typu "firankowego".
Gaz - średni.
Barwa - jaśniejsze złoto.
Aromat - lekko metaliczne, słodowe i kukurydza.
Smak - lekko słodkawe, płona - gorzkawa zbożowość...
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
Skoro wyraźnie napisano, że piwo jest pasteryzowane to już mamy tu inne piwo niż przez ostatnie lata i chyba zasługuje na nowy wątek.
Dodatkowo na kontrze widzimy informacje "filtrowane, poddane mikrofiltracji".
Comment