Kolor: Ciemny herbaciany (mnie taki kolor kojarzy się z lekko niedojrzałymi śliwkami). Pod światło ciemna czerwień, rubin. [5] Piana: Niewielka, lekko beżowa. Niejednorodna. Szybko redukuje się do nikłych resztek. [2] Zapach: W miarę koźlakowy. Słód, karmel, lekko słodki. Umiarkowanie mocny. Dość monotonny. [3.5] Smak: Przeciętnie, nudno, lekko słodko. Karmel, słodowość, trochę suszonych owoców. Właściwie brak goryczki. Posmak słodowy, karmelowy. [3] Wysycenie: Umiarkowane, niskie. Ulatuje pod koniec. Średniej grubości bąble. [3.5] Opakowanie: Parametry podane, wykonane starannie. Szkoda, że kapsel bez nadruku. Grafika infantylna, prosta. Dominuje soczysta zieleń, co mało się kojarzy z koźlakiem. [3.5] Uwagi: Przeciętny koźlak. Trochę nudny. Browar jest młody, więc mam nadzieję, że dopracują recepturę. Na pewno trochę chmielu na goryczkę dużo by pomogło.
Przeciętny Koźlak??? Piłem go w sobotę u źródła. Dla nas najgorsze piwo z tego browaru i w sumie dla mnie najgorszy Koźlak jaki w życiu piłem. Słodki ulepek w smaku odrobinkę przypominający jakiś wyrób coca-colo podobny serwowany za czasów komuny. Serwowany bez nawet śladowej ilości piany i gazu, jak woda. Nie dało się wypić do końca.
Tu nie ma co receptury dopracowywać, ją należy zmienić(a może piwowara).
Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
Dokładniej 11 lat
Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
Wczorajsza premiera z browaru Amber. Doppelbock koźlak dubeltowy z czeremchą. 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce krzewu zwanego także smrodynią smrodu nie ma, za to fajnie wkomponowano jej smaki w treściwego podwójnego koźlaka. Dodała nieco koloru i nieco winno-owocowego klimatu....
Comment