Kolor: Brudnobłotny, mało zachęcający... [3] Piana: Biała, drobna, ledwo ją widać i w dodatku zaraz znika... A to jakby nie było pszeniczne. [2] Zapach: Zboże, słód, karmel. W tle delikatny powiew cytrusów. [4] Smak: Karmel, lekko podkreślona ostrość (przyprawy? alko?), ślad suszonych owoców. [4] Wysycenie: Niezbyt wysokie, OK. [4] Opakowanie: Fioletowo-złota (całkiem jak Aventinus ) eta z kozłem, żującym kłos pszenicy (?). Jest dowcip, w nazwie także, choć - znowu - czy to piwo nie mogłoby nazywać się PALATINUS? [4.5] Uwagi: Smaczne, mięsiste, niestety rzadkie w Polsce piwo. Polecam, choć ocena łączna traci na niskich notach za efekty wizualne (jak Cię widzą...).
Tak w nawiązaniu d w/w Aventinusa - ma 8,2% i jest to doppelbock. Tu mamy 18% i 8% Parametry i smak wskazują, że to również jest raczej dubeltowy koźlak
Aromat - słodkie, zleżałe owoce w tym banany, karmel, leciuteńki goździk
Piana - niska, opada szybko do trwalszego ale bardzo skromnego kożuszka z koronką
Barwa - dość jasnobrunatny, mocno zmętniony
Wysycenie - w normie jak na styl, ale żywo podszczypuje też zgodnie ze stylem
Smak - dojrzałe słodsze owoce z lekkim kwaskiem, karmel, troszkę korzenności i związanej z nią minimalną goryczką. Czuć "mąkę" na języku - sporo drożdżowego osadu
Treściwość - solidna
W okolicy otwieracza miałem też wspomnianego Aventinus (Schneider Weisse).
Ten w aromacie jest mniej słodki, bardziej goździkowy, w aromacie więcej suszonych owoców.
Piana oczywiście porządna, wysycenie podobne. Barwa sporo ciemniejsza
W smaku mniej słodyczy, ale trochę bardziej złożone - suszone owoce, rodzynki, cierpko-słodsza kandyzowana wiśnia, czuć że więcej ciemnych słodów, łagodny goździk Jest wytrawniejsze w odbiorze.
Alkohol choć minimalnie wyższy jest mniej wyczuwalny. Choć i w Palatum US też nie męczył.
Generalna konstatacja - Palatum ustępuje Aventinusowi, szczególnie ta piana w zestawieniu wypada słabo. Jednak jeśli ustalimy, że mamy do czynienia z doppelbockiem pszenicznym, to można stwierdzić że oba piwa mimo różnic nie dzieli przepaść. Palatum prezentuje się na tle bawarskiej klasyki całkiem przyzwoicie. Sympatyczne w odbiorze.
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
Belg z malego browaru położonego na przedmieściach Alby w Piemoncie.
Alk 9%
Kolor nasyconej żółci w kierunku pomarańczy.
PIana średnio obfita, utrzymująca się w postaci niewielkiej obrączki, są nieregularne ślady na szkle.
W zapachu akcenty owocowe wyraźnie przygłuszone...
Comment