Biały, Weizenbock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Biały, Weizenbock

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2870

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Miedziany, ładnie opalizuje. [4.5]
    Piana: Jasnobrązowa, średniej wysokości, drobne pęcherzyki, za szybko opada. [3.5]
    Zapach: Drożdżowy i winny, czuć też ciemne suszone owoce, a także lekką wanilię. Niestety jest też trochę żelaza. [4]
    Smak: Zbożowy i chlebkowy, ciemne suszone owoce i jak w zapachu wanilia. Goryczka niska, bardziej alkoholowa niż chmielowa. Końcówka przyprawowa, nawet lekko pikantna. [4]
    Wysycenie: Za wysokie dla tego piwa. [3]
    Opakowanie: Etykieta prosto wykonana, biały i goły kapsel, bardzo dokładny opis i za to duży plus. Piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane. [4]
    Uwagi: Godny polecenia pszeniczny koźlak, jak się jeszcze bardziej ochłodzi to jeszcze smaczniej wejdzie. Najlepiej spożyć przed 22.12.2018.

    Moja ocena: [3.925]

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19356

      #3
      Obecnie zwie się i tak stoi na etykiecie - Koźlak Kresowy. Parametry te same. Warka druga.
      Nasycenie niskie, słabo podtrzymujące pianę, która opada do obrączki. W aromacie goździki, czerwone kwaśne owoce, lekko banan. W smaku cierpkawe, z finiszem lekko wytrawnym, przyprawowym. Nie chmielowym. O niebo lepiej niż osjanowy, ale czegoś mi w nim brakowało. Poza nasyceniem. 3 z plusem.

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4654

        #4
        Czy Biały dostępny jest w Białej Podl. na stałe, czy to tylko incydent?

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19356

          #5
          Jest w ChmiELArni. A na jak długo nie wiem. 7-8,5 za piwo.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • wpadzio
            Biały porter...
            wpadzio
            Wreszcie się doczekaliśmy, choć wątek został profetycznie założony już dawno ...
            2025-12-01, 20:22
          • darekd
            Tröegs, Weizenbock (Scratch Series 536)
            darekd
            Browar z Pensylwanii.

            Pszeniczny koźlak o zaw. alk. 7,0%
            Użyto klepiskowego słodu pilzneńskiego, z tego co czytam niesłodowanej pszenicy i słodu wiedeńskiego.
            Chmiel to niemiecki Northern Brewer.

            https://troegs.com/beer/weizenbock-12/

            Aromat - początkowo...
            2025-12-01, 00:08
          • etman
            Norweskie kveiki
            etman
            Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
            • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
            • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
            https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
            2025-02-11, 20:56
          • darekd
            Pinta, Of The Month Old Habits
            darekd
            Te serie i podserie Pinty, można się pogubić. No ale cieszy, że dużo warzą i dodatkowo różne style.
            A ten styl to belgijski dubbel.

            16,5% ekstr.
            Alk. 7,5%

            Nietypowe opakowanie jak na styl - puszka 0,5 l. Ale za to puszka zwrotna, gdyż Pinta zaczęła wprowadzać...
            2025-12-16, 23:37
          • Javox
            Reketye, Féyn
            Javox
            Belgian Wheat z alko 4.5%

            Chmiel: Mandarina Bavaria

            Piana - więcej na początku potem obwódka.
            Lacing - prawie nic.
            Gaz - średni.
            Barwa - bury, zamglony jaśniejszy bursztyn.
            Aromat - owoce, kompot z jaśniejszych suszy owocowych. Gruszka, jabłko....
            2025-12-12, 16:06
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...