Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Milicz, Koźlak Jesienny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Senior
    • 10-2015
    • 1350

    Milicz, Koźlak Jesienny

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • concerto
    Senior
    • 09-2003
    • 859

    #2
    Nie jestem koźlakowy, ale to piwo mi smakowało. Fajny tostowo-słodowy smak.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

    Comment

    • darekd
      PremiumUżytkownik
      • 02-2003
      • 12205

      #3
      Mamy tu do czynienia z koźlakiem górnej fermentacji, który popularny jest w Holandii.
      Podobne piwo Jacer (właściciel) warzył jako piwowar w Nepomucenie. To jest piwem cięższym.

      Aromat - ciemne słody, lekko palone i coś co delikatnie przypomina lukrecję
      Piana - średnia, dość zwarta
      Barwa - prawie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin
      Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musujące
      Smak - podpiekane, może ciut palone (ze znikomym kwaskiem) tony ziarniste; słodowy profil dość miękki ale skontrowany dość wyraźną goryczką, głównie od słodu. Piwo można określić jako półwytrawne
      Treściwość - pełne

      Piwo od klasycznego (dolnego) koźlaka jest bardziej wytrawne i lżejsze. Choć w porównaniu z tym z Nepomucena jest z tego co pamiętam bardziej treściwsze.
      W każdym razie piwo zdecydowanie mi smakowało. Udany herfstbok Mam nadzieję, że będzie warzone każdej jesienia a wiosną czekam na lenteboka

      Comment

      • darekd
        PremiumUżytkownik
        • 02-2003
        • 12205

        #4
        Zdjęcie:
        Attached Files

        Comment

        • darekd
          PremiumUżytkownik
          • 02-2003
          • 12205

          #5
          Ekstr. 15,5%
          Alk. 7,2%

          Obecnie w aromacie oprócz palonych tonów wyczuwam dość wyraźną nutę susznych owoców. Piana wyższa, zwarta i trwała z kożuszkiem.
          Kolor wygląda na esencję ciemnej herbaty/ciemny rubin. W smaku podpiekane tony, jest paloność, ale kwasek/łagodna cierpkość (który ożywia słody) suszu owocowego to bardziej od drożdży. łagodna podpalana goryczka z dłuższym finiszem.

          Smaczne i dobre.

          W porównaniu z podobnym piwem od Nepomucena

          Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


          (po bezpośredniej degustacji) wydaje się pełniejsze i bardziej złożone. Oceniam je wyżej.

          Comment

          • darekd
            PremiumUżytkownik
            • 02-2003
            • 12205

            #6
            Lepsza jakość: Click image for larger version

Name:	P1100399.JPG
Views:	78
Size:	20,8 KB
ID:	2323718

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎