Nigdy nie byłem przekonany do Zakładowego, ale jeśli chodzi o Pilsa, nie ma się do czego przyczepić.
Kolorek jasny, piwo klarowne, piana dość obfita, średniopęcherzykowa.
Wysycenie w sam raz, piwo jest orzeźwiające.
W zapachu łagodnie chmiel, lekko słód.
W profilu smakowym... polski pils, ani czeski, ani niemiecki, sądzę,że są to polskie chmiele, szorstko-matowe, z wyraźną goryczką.
Bardzo dobre.
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
Comment