Pisze to po raz któryś, bardzo was proszę jak oceniacie portery piszcie z jaką datą one są. To dość istotne jak ktoś szuka piwa do leżakowania, ale też przydaje się przy normalnymch zakupach w sklepie.
Kolor: Dostojna czerń. Pod światło rubinowe przebłyski. [5] Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, utrzymuje się przez całą degustację. [5] Zapach: Lekko winny. Wyraźna alkoholowo-rozpuszczalnikowa nuta. Obok tego słody palone i ciemna czekolada. [3.5] Smak: Pierwszy raz spotykam się w tym piwie z tak silnym metalicznym posmakiem. Test nadgarstkowy jasno wykluczył chmiel jako sprawcę. Dzielnie przebijają się smaki palonych słodów, kakao, suszonych śliwek i karmelu, ale nuta metaliczna odbiera całą przyjemność konsumpcji. Sorry, chyba padł ostatni bastion porterowej jakości... [3] Wysycenie: Optymalne. [5] Opakowanie: Klasa. Zestawienie kolorystyczne, zdobiona butelka, ogólna koncepcja. Chociaż oddałbym cały ten anturaż za dawny smak porteru z Żywca. [5] Uwagi: Gdzie się podział jedyny koncerniak, na którego można było stawiać w ciemno? Porter żywiecki był pewniakiem, sprawdzonym świetnym piwem. Tym razem miałem wrażenie, że gram rolę w jakimś mdłym romansidle o wampirycznym uczuciu i sączę metaliczną posokę zwierzaka potrąconego przez nocną ciężarówkę z mięsem.
Butelka 0,33 do 5.06.2014.
Moja ocena: [3.675]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu NIE TO PIWO.
Art, Admin
---------------
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-10-23, 07:49.
Moja ocena: [3.675]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Coś się koledze pokręciło
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-10-23, 07:49.
To jest wątek dotyczący Żywca Portera warzonego w browarze Żywieckim, egzemplarz degustowany przez Ciebie, to standardowy Porter Żywiecki warzony w Brackim Browarze Zamkowym - ten wątek jest wątkiem historycznym, na którym wpis dotyczący degustacji może zamieścić pewnie jeszcze tylko kilka osób z Polski, które posiadają te nierzadko ponad 10-letnie egzemplarze portera.
W mojej piwniczce jest jeszcze porter żywiecki rocznik 2003, amatorom Portera z łodzi polecam ten wystawiony na aukcji charytatywnej z datą ważności 2001 !!!!!!!!!!!!!!
Shame on me
Podejrzewałem po datach, że coś nie do końca z tym żywieckim, ale ostatni wpis Brodzisława mnie zmylił. Swoją drogą - trzymać 10 lat butelczynę w piwnicy, szacun!
Już wrzuciłem w odpowiednie miejsce. Jeżeli można, admina uprasza się o usunięcie mojej oceny z tego działu.
Kolor: Czarny , w przewężeniu szkła ciemno rubinowy [4.5] Piana: Wysoka, początkowo drobno pęcherzykowa, schodzi do średnich bąbli, trwała [4] Zapach: Wyraźny alkohol (ale taki w stylu dobrego wina) i słód, pod tym wyraźna suszona śliwka, czerwone wino, bardzo delikatnie kawa i majacząca gorzka czekolada [4] Smak: Alkohol w smaku jak z pralin w stylu śliwka w alkoholu, nie nachalny, przyjemny, kawa, delikatna paloność, pozostawia aksamitny posmak na języku, przyjemnie majacząca goryczka od chmielu, zdecydowanie nie od alkoholu, delikatnie rozgrzewające, średniopełne [4.5] Wysycenie: Takie jak powinno być [5] Opakowanie: Butelka 0.33, czarna etykieta, brakuje info o użytych chmielach, ale to koncerniak, więc nie spodziewałem się. generalnie ok [4.5] Uwagi: Kilka butelek na leżakowaniu, bardzo dobry materiał na odstawienie do piwniczki, po ułożeniu się jeszcze alkoholu będzie rewelacyjny. Polecam
Moja ocena: [4.3]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
Art, Admin
---------------
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-11-04, 08:16.
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
Comment