Nepomucen, Michael

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19323

    #1

    Nepomucen, Michael

    Click image for larger version  Name:	nepomi.jpg Views:	41 Size:	66,0 KB ID:	2329718

    Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu powstawały nowe projekty i część miała na jesieni właśnie piwa dyniowe. Lubelskie Targi Piw zawsze są na jesieni, więc tu można przetestować to co proponują piwowarzy w tym temacie.
    Nie było to pierwsze piwo z LTPR, ale w sumie mniej mi się podobało, więc jako pierwsze będzie.

    8% alk., 21 plato.
    Jak widzimy na etykiecie to wg. producenta imperial pumpkin ale z puree morelowym. W składzie poza puree z dynii i moreli, słody jęczmienne, pszeniczne, żytnie oraz przyprawy: gałka muszkatułowa, ekstrakt waniliowy, kardamon, no i chmiel. Czyli tradycyjnie (przyprawy), ale z nowym sznytem (puree owocowe). Nie jest bardzo mętne, ale czuć gęstość od blg i od pektyn z owoców/warzyw. Dość zawiesiste, ale nie podoba mi się jakaś nieuzasadniona kwaśność, która w sumie dobrze że jest, bo łagodzi ogólną mdłość. Przyprawy plątają się tutaj zupełnie bez wyrazu, jakby z obowiązku niż przemyślenia. Brak mi pociągnięcia papryki lub imbiru, coś co by tego imperiala "rzuciło na inne wody". Piwo na pewno nie do powtórzenia, bo nie oferowało w sobie nic odkrywczego. To puree z moreli też jakby bez żadnego konceptu, a bardziej za modą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-01-05, 19:11.

Related Topics

Collapse

  • m2200
    Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
    m2200
    Witam,

    wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

    Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
    2019-05-16, 18:06
  • darekd
    De Brabandere, Wieze
    darekd
    Tripel 8,5% alk.

    De Brabandere to obecna nazwa dawnego browaru Bavik w Bavikhove we Flandrii Zachodniej.
    Jeszcze bardziej pogmatwana jest historia piwa Wieze, które warzone było w browarze Van Roy (znanym również jako Het Anker Wieze) w Wieze we Flandrii Wschodniej, ale browar...
    2024-01-21, 01:13
  • Petitpierre
    04.07-06.07.2025 VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

    Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

    1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
    wczoraj, 22:22
  • Marianowar_pl
    Mango Milkshake IPA
    Marianowar_pl
    Witam,

    Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

    Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

    Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
    2025-06-24, 14:42
  • ART
    Ribe Bryghus, Efterårssmagen af Mandø
    ART
    4,8ABV / ? P
    Czyli smaki jesieni z Mandø. Czekoladowy ciemniaczek z arcydzięglem i jeżyną. Nie znając składu, po aromacie obstawiałem dereń. Lekkie, nieco wodniste w odbiorze. Ciekawe.

    Browarek Ribe leży w kontynentalnej części Danii, ok. 50 km na północ od granicy
    ...
    2025-05-16, 13:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...