Lubrow, Eclaron Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12923

    #1

    Lubrow, Eclaron Pils

    Ekstr. 12%
    Alk. 5,1%

    Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

    W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

    Bez filtracji i pasteryzacji

    Aromat - po otwarciu wyraźny, złożony chmiel (żywica, tropikalne owoce, trochę cytrusy), po przelaniu uchodzi trochę aromat i najwyraźniejsza jest nuta żywiczna
    Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa ciemniejsza słomka/jaśniejsze złoto, zamglona
    Wysycenie - średnie, wyraźniej musujące
    Smak - jest wyraźny chmiel z wyraźniejszymi cytrusami niż w zapachu, jest też żywiczność. Słód dopasowany do stylu czyli łagodny, na finiszu czuć trochę szorstkość od żyta i ma to swój charakter. Goryczka wyraźna, ale nie zaburza harmonii
    Treściwość - pełne

    Piwo oryginalne, z charakterem a zarazem rześkie i pijalne. Bardzo dobre

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Lubrow, Silky Stout
    darekd
    Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
    Chmiele - Pałacowy, Iunga

    16% ekstr.
    5,5% alk

    Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
    2025-02-14, 04:52
  • darekd
    Lubrow, Słodowe
    darekd
    Vienna lager, ale w składzie dodatkowo żytni słód i płatki pszenne. Pierwszy mój taki wiedeńczyk...

    Ekstr. 12,5%
    5,2% alk.

    Aromat - słodowy, lekki tost, ciut toffi, chmielowe muśnięcie
    Piana - wysoka, zwarta, trwałość średnie z dłuższym kożuszkiem,...
    2024-07-26, 23:10
  • darekd
    Lubrow, Sladkový
    darekd
    Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
    Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
    2025-04-14, 00:51
  • darekd
    Lubrow, I'm not Pastry Coconut Pecan Rye-Oatmeal Stout
    darekd
    Ekstr. 16%
    Alk. 5,3%

    Aromat -palony słód, trochę kawy
    Piana - bardzo ciemna (brązowa), zdecydowanie wysoka, niezbyt trwała, prawie nic nie zostawia
    Barwa - smolista, nieprzejrzysta
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - palony słód, ciut kwasku, łagodna...
    2021-08-25, 23:06
  • darekd
    ? [Funky Fluid], Paint it Black
    darekd
    Black IPA na chmielu Sabro,

    Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.

    Ekstr. 16%, Alk. 7%

    Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce
    Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
    ...
    2024-07-21, 02:30
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...