Błonie, Karlsquell Hazy IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13303

Błonie, Karlsquell Hazy IPA

Karlsquell to marka Aldi. Ale poszli w kraft w odpowiedniej cenie (około szóstki).

Ekstr. 16%
    Alk. 6%

Chmielenie: El Dorado, Amarillo, Cashmere, Columbus

Aromat - cytrusowo (limonka, cytryna) - ziołowy chmiel. Pod nim słodsze tony słodowe, po przelaniu wyraźniejsze
    Piana - wysoka, trwała z długim kożuszkiem
    Barwa - mocno zmętnione złoto
    Wysycenie - umiarkowane/średnie, musujące. Pod koniec przydałoby się nieco więcej
    Smak - w/w cytrusy, ale szybko skontrowane słodem (wspartym przez płatki pszeniczne i owsiane). Jest trochę słodyczy, ciut melona. Goryczka delikatna, na finiszu lekka pestkowość i cytrusowość
    Treściwość - solidna, odpowiada zaw. ekstraktu

Piwo nie jest zacierane na wytrawnie, ma sporo ciała (pewnie zasługą jest zastosowanie słodu CaraBody) i ciut słodyczy.. Dla mnie absolutnie to nie wada, wręcz odwrotnie.
    Z drugiej strony brakuj mi natomiast trochę rześkości. Ciekawy zestaw chmielowy może mógłby być nieco mniej schowany pod tą słodowościa. Chmielu nawet całkiem sporo.. Pojawia się nawet trochę chmielowej ostrości w ustach.

Myślę, że mogliby wystartować z jakimś lżejszym, rześkim hazy pale ale. Jest to jednak solidne piwo w przyzwoitej cenie. Mam też nadzieję, że to nie będzie jedynym piwem z tej serii w Aldi, bo może być ciekawie.
  • SupeR_PiwosZ
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2008.05
    • 418

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Z drugiej strony brakuj mi natomiast trochę rześkości.
    Choć "nowa fala" to kompletnie nie moja bajka. I kupiłem to piwo tylko z czystej ciekawości to dokładnie odniosłem to samo wrażenie. Jak też Kopyr w swojej recenzji podsumował "soczkowość". Taka spora treściwa "soczkowość" bym dodał. Jak ktoś lubi tego typu piwa to nie powinien mieć wrażenie źle zainwestowanych 5,99 zł. Jest jak najbardziej pijalne, póki świeże.

Comment