Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Pinta, Scotch Ale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4688

Pinta, Scotch Ale

Parametry:' E: 16, 5 Plato, A: 7,0% obj.
    Kolor rubinawo-brązowawy, lekko przymglony.
    Piana wysoka, pozostawia więcej niż obrączkę, dość gęsty kożuszek, imtensywnie oblepia szkło.
    W zapachu nuty palone, rodzynki, karmel, lekko owoce.
    W smaku jak na ten styl dla mnie za mało elementów deserowych, jest za to mocna dosyć goryczka, paloność, lekko dymne klimaty, z tylu jak sobie przepłuczemy usta owoce, słodkawość karmelowa, ciastko nasączone alkoholem. Czyste stylowo niekoniecznie, za wysoka goryczka i pewna szorstkość zbyt zdominowały słód. Nieźle rzgrzewa, choć w smaku alkoholowość nie jest zbyt inwazyjna.
    W sumie ciekawe, degustacyjne, można sobie wolno sączyć.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24350

Nagazowanie słabe, czyli w sumie ok
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24350

I jeszcze zdjęcie
      Attached Files
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13535

Ta nazwa trochę zgubna bo sugeruje lżejsze piwo niż ich szkocki eksport .

Odwiedź wpis aby zdobyć więcej informacji.

Przypomniała mi się bardzo stara Pinta 70/- Szylingów, ale to właśnie nie jest to piwo, bo jest znacznie mocniejsze.
        Powiedziałbym, że to takie lekkie wee-heavy.

Wizualnie jak na pięknym zdjęciu Arta, tylko kolor bardziej w miedź niż w brąz.
        W smaku podpieczony karmel, trochę suszu owocowego (głównie rodzynki). Nie wyczuwam specjalnie dużej goryczki jak Prusak, ale rzeczywiście jest trochę szorstkości. Może to alkohol, choć z drugiej strony jest dobrze ukryty. Wysycenie dość łagodne, czyli ok Wolałbym więcej miękkości, nawet takiej misiowatej, no właśnie w kierunku wee-heavy:

Odwiedź wpis aby zdobyć więcej informacji.

Z drugiej strony niedawno piłem podobne parametrami piwo - Old Jock i obecnie opisują je jako Scotch Ale, nazwa sugeruje też Old Ale, więc nie ma co być ortodoksem i trzeba się cieszyć, że w ogóle takie piwa Pinta warzy. Ostatnio kolega był w Szkocji i na cały piwny sklep znalazł tylko jednego "szkota" z całej gamy ich stylów.

Poza tymi i tak w sumie nieznaczącymi uwagami/niuansami piwo sprawiło mi frajdę. Ta seria "Classics" ozwala poznać style, które (jak w przypadku tych szkockich) są coraz mniej popularne i w związku z tym trudniej dostępne. Generalnie posiada ten sznyt szkockiego ejla opartego na słodzie i jest smacznym, fajnym piwem.

Comment