BOSS, Koźlak Eksportowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • talar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.10
    • 3

    #76
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: ładny, ciemny, nieprzenikliwy [4.5]
    Piana: Ładna, gęsta, brązowawa, ale nietrwała. [3.5]
    Zapach: Kawowy. [4]
    Smak: Smak jak dla mnie trochę za bardzo palony, poza tym mankamentem reszta bukietu dobrana prawidłowo. [4]
    Wysycenie: Niezbyt mocne [4]
    Opakowanie: Takie sobie, brak informacji o składnikach. [4]
    Uwagi: Jak dla mnie zawartość alkoholu jest większa niż deklarowane 5,6%. Ktoś juz przede mną miał podobne odczucia. Wiem jak mój organizm reaguje na alkohol i to piwo jest imho zdecydowanie mocniejsze.

    Moja ocena: [3.975]

    Comment

    • grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

      #77
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Bardzo ciemny, smolisty. [5]
      Piana: Wysoka, beżowa, trwała, dodatkowo ładnie pozostawała na ściankach szklanki. [5]
      Zapach: Mocny, przypalony, karmelowy. [5]
      Smak: Spora wytrawność, palone posmaki, karmel nie tak drapieżny jak w porterach, podobnie jak zapach - nieco słodkawy, lekko "kawowy". [4.5]
      Wysycenie: Gazu wystarczyło do końca picia. [4]
      Opakowanie: Przeciętne, nieco siermiężne. No, i czy to jest koźlak? [3.5]
      Uwagi: Pomijając problemy z zakwalifikowanie piwa do konkretnego gatunku, muszę stwierdzić, że było pyszne.

      Moja ocena: [4.675]

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #78
        Zacznijmy od tego, że nie lubię koźlaków, a to piwo bardzo mi posmakowało. Wniosek, nie jest to stylowy kozioł.

        Piana: średnioobfita, beżowa
        Kolor: bardzo ciemny, niemal czarny.
        Zapach: przyjemny, palony.
        Smak: przyjemna kawa, trochę acetonu, generalnie wszystko bardzo przyjemne, tylko mało koźlakowe.
        Opakowanie: zbyt ubogie, oszczędne, zgrzebne, no... słabe po prostu.

        Geneza tego piwa jest zdaje się taka, że jest to rozcieńczony Black Boss Porter i to czuć. Smakuje bardziej jak lekki porter angielski czy stout, niż bock.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • wedge7
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.01
          • 217

          #79
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: czarny nie przenikliwy pod światło [5]
          Piana: gęsta i ciemna; szkoda że nietrwała [4]
          Zapach: wyraźny; palona kawa [5]
          Smak: lekko słodkie z wyraźną goryczką; dominują nuty palone (kawa); bardzo dobre piwo [5]
          Wysycenie: ok ale mogłoby być go trochę więcej [4]
          Opakowanie: etykieta poprawna; kapselek "Piwo Polskie" - szkoda że nie dedykowany [4]
          Uwagi:

          Moja ocena: [4.8]

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #80
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Niewiele ustępuje swemu mocniejszemu bratu, boss porterowi. Podoba mi się ten ciemny mahoń, właśnie takiego koloru oczekuję po koźlakach. [5]
            Piana: Kolor przepiękny, beżowy. Niestety piana bardzo szybko zanika po nalaniu, choć na początku utworzyła gęstą i obfitą kołderkę. [3.5]
            Zapach: Zdecydowanie uboższy niż boss porter. Czuć karmel ale już wanilii czy orzechów jak w porterze tu nie uświadczysz. Mimo wszystko jak najbardziej przyjemny. [4]
            Smak: Zaskakująco pełny, pozbawiony wodnistosci której można byłoby sie spodziewać. No i nie słodki co mi bardzo odpowiada. Leciutko palony, taki półwytrawny. Niestety pod koniec pojawia się dziwna cierpkość, jak mi się wydaje biorąca się z utlenienia piwa. [4]
            Wysycenie: Obawiam się, że to piwo wygazowuje się trochę zbyt szybko. [4.5]
            Opakowanie: Stylistyka etykiety jest wg mnie infantylna i "niskokosztowa" a ten muflon to już kompletna porażka. Brawo dla browaru za szczerość i przyznanie na kontretykiecie że to rozcieńczony porter. [3.5]
            Uwagi: Mimo że wszyscy wiemy jak powstaje to piwo i że stylistycznie nie zasługuje na miano koźlaka to dla mnie wygrywa ze swym bezpośrednim konkurentem z Bielkówka (ktory zresztą też mija się ze stylem Jedyną poważną wadą jest cena niewiele odbiegająca od ceny "ojca" portera ale jak jest mus uważania na procenty to dlaczego nie wybrać własnie "koźlaka".

            Moja ocena: [4]
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2740

              #81
              Chyba coś im się w tej Witnicy pomyliło i Portera nalali zamiast Koźlaka. Piwo oleiste, bardzo wyraziste w smaku, ciężkie. Alkoholu nie czuć w smaku (w Porterze też go się nie wyczuwa). Mocno idzie do głowy. Jeśli to nie jakaś pomyłka, to zmiana na bardzo dobre i napewno bliżej stylu Koźlaka (coś w stylu Węgierskich Baków). Trzeba tylko parametry na butelce zmienić. Nie wierzę, że to co piłem miało 5,8%.
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

              Comment

              • piowen
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.09
                • 207

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                Chyba coś im się w tej Witnicy pomyliło i Portera nalali zamiast Koźlaka.
                Panie! Podaj datę ważności i zaraz polecę wykupić całą partię
                "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

                Comment

                • MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2740

                  #83
                  2009.12.27
                  Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2009-06-09, 00:17.
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                  Comment

                  • granat862
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.12
                    • 945

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                    2009.12.27
                    Koziołek z ta sama datą, co kolegi, mi równiez bardzo ta warka przypomina portera.
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                    Comment

                    • gumol37
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.05
                      • 9

                      #85
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: ciemno-rubinowy klarowny , w moim guście [4.5]
                      Piana: beżowa, przyjemna, średnioziarnista, po 40 minutach jeszcze troszkę jej jest [4.5]
                      Zapach: wyrazisty, mocno palony, przyjemny [5]
                      Smak: mniam mniam, pełny, mocno palony, zzuć moc i goryczkę [5]
                      Wysycenie: mogło by być większe, choć jest przyzwoite [4]
                      Opakowanie: Szklana butelka bez fajerwerków - bo po co. wyraźna etykieta, tylna przyklejona krzywo - i to mi się podoba - ręczna robota... [5]
                      Uwagi:

                      Moja ocena: [4.875]

                      Comment

                      • ergie
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 1041

                        #86
                        Zawiera przeciwutleniacz i jest sztucznie witaminizowane (witamina C). Po co ta witamina, wie ktoś może?
                        Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                          Zawiera przeciwutleniacz i jest sztucznie witaminizowane (witamina C). Po co ta witamina, wie ktoś może?
                          No właśnie jest to przeciwutleniacz. E-300. Ale jak to brzmi "piwo witaminizowane".
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

                            #88
                            na kontrze pisze o witamienie c + przeciwutleniaczu
                            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                            ------------------------------------------------------------------
                            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #89
                              Ta kontra?
                              "Zaw. wit. C; E300 - przeciwutleniacz."
                              czyli zawiera witaminę C; inaczej E300, która jest przeciwutleniaczem...

                              PS/EDIT: http://pl.wikipedia.org/wiki/E300 :
                              "Kwas askorbinowy jest przeciwutleniaczem i jako taki jest stosowany w przemyśle spożywczym, podobnie jak jego sole i estry. Symbole stosowane do oznaczenia tych związków:
                              * E300 - kwas askorbinowy"
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-18, 14:56.

                              Comment

                              • ergie
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 1041

                                #90
                                Ok niech wam będzie, ale dla mnie ta składnia tekstu oznacza dwie odrębne substancje
                                Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2009-09-18, 19:23.
                                Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                                ------------------------------------------------------------------
                                Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Wielka Sowa, Sowie Koźlak
                                  darekd
                                  Niefiltrowany koźlak majowy z Bielawy (kiedyś działali pod nazwąBielawska Wytwórnia Napojów)

                                  Ekstr. 15,5%
                                  Alk. 6,5%

                                  Aromat - słodowy, karmel, toffi otulający biszkopt, ale też ciut suszu owocowego i chmieli
                                  Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, koronka...
                                  2025-12-05, 02:58
                                • ART
                                  Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
                                  ART
                                  Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
                                  Dokładniej 11 lat
                                  Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
                                  alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
                                  2024-11-19, 22:18
                                • ART
                                  Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
                                  ART
                                  Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

                                  Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

                                  Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
                                  2023-10-10, 20:26
                                • darekd
                                  Jedlinka, Koźlak Majowy
                                  darekd
                                  Ekstr. 16,5%
                                  Alk. 7,0%

                                  Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
                                  Piana - wysoka, trwalsza
                                  Barwa - bursztynowa, zamglona
                                  Wysycenie - umiarkowane, musujące
                                  Smak - miękka...
                                  2025-07-25, 01:02
                                • darekd
                                  Amber, Koźlak 18,1%
                                  darekd
                                  Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

                                  18,1% ekstr..
                                  7,8% alk.

                                  Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

                                  Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
                                  2021-11-16, 23:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...