EB, Specjal
Collapse
X
-
Guest repliedDyczkin - cóż mój ulubiony Ciechan Miodowy to to nie jest, a ja lubię jak wspomniałem piwa słodowe, więc nie jest to optymistyczna wersja zdarzeń tylko moja własna opinia.Leave a comment:
-
Guest repliedOcena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy przejrzysty, widać było pęcherzyki powietrza unoszące się miarowo do góry. [4]
Piana: Na początku obfita, średniej wielkości oczka, niezbyt trwała, szybko opadła pozostawiając na kuflu kręgi. [3]
Zapach: Przede wszystkim czuć nuty słodowe i lekko chmiel. [4]
Smak: Jak dla mnie charakterystyczne nuty słodowe, które uwielbiam. Ponadto czuć chmiel, a goryczka jest wyraźna i mimo słodu wyczuwalna do końca. Dodatkowy plusik za brak posmaku alkoholu w ustach. [4.5]
Wysycenie: Jak dla mnie również w porządku, do samego końca bąbelki wirują ku górze i swoim nadmiarem nie podrażniały nosa. [4]
Opakowanie: Duże białe litery Specjal, na czarnej etykiecie przyciągają wzrok na półce i wyróżniają się pośród innych marek. Dodatkowo herb Elbląga ładnie wkomponowany w resztę etykiety. [4]
Uwagi: Kupione w markecie, ale udało się dobrać po oznaczeniu E - czyli Browar w Elblągu. Piwo zdecydowanie słodowe, ale ja akurat takie lubię.
Jak już wspomniałem, nie czuć alkoholu i wyczuwalna goryczka. Po części sentyment do EB, z którym kiedyś wiązały się wakacje.
Moja ocena: [4.1]Leave a comment:
-
Kupione w Auchan z szacunku dla browaru w Elblągu. Pamiętam także wakacje na mazurach i litry wypijanych specjałów. Cóż... z tamtych czasów mało zostało, kolor ładny, złoty, piana szybko opadła, został delikatny kożuch. Zapach delikatny, trudny do sprecyzowania. Podobnie ze smakiem, jest minimalna goryczka, trochę słodu, ale to wszystko takie nijakie. Nic specjalnego, kiedyś było lepsze. Ocena 3/6.Leave a comment:
-
Data 19.12.15 z puszki.
Pojawiło się w naszym InterMarche właśnie w puszce no to biorę bo dawno nie piłem.
Piana szybko opada, na szkle mało. Gaz mocny. Alko lekkie. Zapach owocowo zbożowy.
Jest słodkawe, mała goryczka, słód w nurcie zbożowym. Lekko estrowe.
Piwo lżejsze /coś jak EB/ do obiadu pasowało.
PS: Kod R /pierwsza litera od prawej nie licząc godziny produkcji/ i miejsce produkcji na puszce "Browar w Elblągu" a w składzie słód jęczmienny i jęczmień.Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2015-09-06, 14:40.Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty,przejrzysty,widać było pływające drobinki. [3.5]
Piana: Biała,składała się z drobnych,średnich i kilku dużych oczek,niezbyt trwała,ale za to ładnie oblepiała szkło i była do końca,choć w skromnej postaci. [3.5]
Zapach: Słodowy,chmielowy i zbożowy. [3]
Smak: Wytrawny i trochę cierpki. Wyczuwalny chmiel,słód,zboże. Chmielowa goryczka jest wyraźna i pozostaje w ustach dość długo,potem przebija się posmak słodu. Hmmm...ten chmiel niezbyt szlachetny. Za smak przyznam mocne... [3.5]
Wysycenie: Całkiem dobre. Wystarczyło do ostatniego łyku. [4]
Opakowanie: Zwrotne ŻGB,kapsel i etykiety promocyjne,wiadomości o surowcach użytych do wyrobu...brak. [3.5]
Uwagi: Warka do 15.11.2015,wypite 29.07'15. Dawno nie piłem,ale nie było źle. Piwo niesłodkie,bez alkoholowego i owocowego udziału- czego trochę się obawiałem. Kupione w PiP-ie za 2.19+0.35.
Moja ocena: [3.35]Leave a comment:
-
Niestety Specjal na sezon letni smakuje inaczej. Niewiem, czy inny rezim warzenia, czy sklad modyfikowany. Wszak latem nad Baltykiem wypija wszystko ☺Leave a comment:
-
Trafiłem na Specjala w Zegrzu pod Warszawą. Niestety, nie bardzo nadawał się do picia. Po wymęczeniu połowy puszki i stwierdzeniu, że mam do czynienia z czymś niesamowicie wodnistym, a do tego niesmacznym, zrezygnowałem z dalszej konsumpcji. Smakowało jak woda, i to niedobra woda.Leave a comment:
-
Sprawdzę twoją teorię w pubie specjal w Elblągu, w sierpniu się tam wybieram.Leave a comment:
-
Ostatnio piłem to piwo tylko dlatego, aby poznać Bursztynowego.
Za jedno Bursztynowe musiałem kupić 5 zwykłych Specjali.
Męczyłem się później z tymi butelkami niemiłosiernie, ale wszystko wypiłem do końca, bo wylewać piwo do kanału to bluźnierstwo (nawet te najgorsze).
Dziś po pracy, w jednej lokalnej knajpie zamówiłem Specjal z kranu.
Powiem wam, że Kopyr jednak ma rację. Piwo z beczki jest dużo lepsze niż te z butelki, a szczególnie dotyczy to tych piw koncernowych.
Specjal z butelki jest nijaki, smrodliwy. Natomiast na moich oczach została podłączona świeża warka koncernowego Specjala i jest to piwo zdecydowanie lepsze.
Chmielu oczywiście tu ze świecą szukać, ale słodowe aromaty, a głównie posmaki są wyraźne i przyjemne, oczywiście na korzyść tego z beczki.
Wypiłem osiem, dlatego przepraszam tu za jakieś błędy stylistyczne.
Natomiast nie przepraszam za fakty: świeży Specjal dowieziony do jednej z ełckich, niszowych knajp i z beczki jest sto razy lepszy niż ten z butelki.Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo klarowne, ciemniejsze złoto. [4.5]
Piana: Intensywność prawie żadna, ale nawet nieźle brudzi szkło. [3]
Zapach: Intensywna metaliczność i lekki warzywny słód. [2]
Smak: Słodowość znikoma (wodniste), ale spory dość przyjemny kwasek i nie najgorsza goryczka (metaliczna i orzechowa). Daje się zmęczyć. [2.5]
Wysycenie: Oczywiście za duże. [3]
Opakowanie: Pitu pitu o tradycji i smaku, ale nawet ekstraktu nie ma. Estetycznie niezłe. [2.5]
Uwagi: Kod: L3(...)Z01, więc Z to chyba też Elbląg, bo kupione w Gdańsku.
Moja ocena: [2.5]Leave a comment:
-
To raczej nazwa umowna. Zdefiniowałbym to tak: produkowane wyłącznie w jednym browarze, znane w regionie i dostępne tylko na pewnym obszarze kraju. Specjal właściwie odpowiada takiej definicji. Jako mieszkaniec północnej Polski potwierdzam, że to zacne piwo. Oby tylko GŻ coś z nim nie przekombinowała...
W obecnych czasach nazwa "piwo regionalne" jest bardzo trudna do sprecyzowania, ale ogólnie zgadzam się z z Twoimi założeniami.
Piwo jest bardzo wypijalne i pijalne jak na koncernówkę, ale jak na "piwo reginalne" jest tylko akceptowalne. Cena też jest OK to ok.2.20złLeave a comment:
-
Leave a comment:
-
To raczej nazwa umowna. Zdefiniowałbym to tak: produkowane wyłącznie w jednym browarze, znane w regionie i dostępne tylko na pewnym obszarze kraju. Specjal właściwie odpowiada takiej definicji. Jako mieszkaniec północnej Polski potwierdzam, że to zacne piwo. Oby tylko GŻ coś z nim nie przekombinowała...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
-
Channel: Czechy
-
-
W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...3 Photos
-
Channel: Ukraina
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
Najmłodszy Znojemski browar nosi nazwę Old Cock. Powstał w miejscu starych garaży, a za sąsiadów ma ładnie odnowione budynki biblioteki, oraz muzeum.
Plecami graniczy z murami Klasztoru Minorytów, który z drugiej strony za sąsiada ma Browar Znojmo.
Browar pracuje pełną...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: