EB, Specjal

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Twilight_Alehouse
    replied
    Etykieta mi się osobiście nie podoba, ale przynajmniej nie jest tandetna. Tyle że po takim browarze jak EB można się spodziewać czegoś więcej. Za to kapsel ładny.
    Kolor ciut ciemniejszy od klasycznego pilsowego złotka, ale i ekstrakt stosunkowo wysoki.
    Piana dość wysoka, nawet ładnie się utrzymuje. Do końca zostaje całkiem gruby kożuszek.
    Zapach wyraźny, przyjemny, chmielowo-słodowy.
    Nagazowanie za małe.
    W smaku przede wszystkim przyjemna goryczka, za nią wyczuwa się posmak słodowy. bardzo dobrze się pije, nie ma zadnych nieprzyjemnych nutek, choć nie mogę powiedzieć, by było to jakieś wybitne piwo.

Moja ocena: [3.55]

Leave a comment:

• sebol
    replied
    Odnoszę wrażenie że piwo to zdecydowanie się polepszyło , bardzo dobry goryczkowaty smak , herbaciany kolor,dobra piana.Niska cena jeżeli chodzi o walory smakowe.

Moja ocena: [4.225]

Leave a comment:

• bury_wilk
    replied
    Kolor pomiędzy słomkowym, a złotym, trochę bliżej złotego.
    Piana marna, szybko znika, średnioziarnista.
    Nasycenie w normie; nie za dużo, nie za mało, pęcherzyki średnie.
    Zapach chmielowy, średniointensywny, wydaje się płaski, choć nie jest zły.
    Smak klasyczny z wyraźnym chmielem i średnią goryczką. Dobry, ale braz mu indywidualizmu.
    Opakowanie w sumie niebrzydkie, dobrze dopracowane, ale brakuje mu klasy i oryginalności.

Moja ocena: [3.375]

Leave a comment:

• bury_wilk
    replied
    Kolor pomiędzy słomkowym, a złotym, trochę bliżej złotego.
    Piana marna, szybko znika, średnioziarnista.
    Nasycenie w normie; nie za dużo, nie za mało, pęcherzyki średnie.
    Zapach chmielowy, średniointensywny, wydaje się płaski, choć nie jest zły.
    Smak klasyczny z wyraźnym chmielem i średnią goryczką. Dobry, ale braz mu indywidualizmu.
    Opakowanie w sumie niebrzydkie, dobrze dopracowane, ale brakuje mu klasy i oryginalności.

Moja ocena: [3.375]

Leave a comment:

• Walley
    replied
    Jest to piwo ktore jest najbardziej rozpowszechnione w moim regionie i nie wszedzie jest dostepne inne tj. lepsze i dlatego każdy pije Specjala!

Moja ocena: [4.125]
    ---------------
    Ocena usunieta z rankingu.
    Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
    Art, Admin

---------------

Leave a comment:

• grzech
    replied
    Specjal jest i u mnie. Nabyłe puszkę. Kolor ładny, złocisty, piwo klarowne. Piana, aczkolwiek wysoka, zmalała do cieniutkiej warstewki. Nasycenie CO 2 w dolnej strefie przyzwoitości. Zapach to był główny atut - przyjemny, chmielowy, niezbyt intensywny, ale wyczuwalny. Za to smak był płaski, poza jako takim początkowym chmielowym aromatem kubki atakowała paskudna chininowa goryczka. Nie smakowało mi.

Moja ocena: [3.275]

Leave a comment:

• tomekszyman
    replied
    W czasie mojego letniego pobytu na Warmi (50 km. od Olsztyna) było to jedyne lokalne piwo, które można kupić wszędzie.W ubiegły roku bywało jeszcze piwko z Ambra, Juranda ale to już wspomnienie, teraz królowały standardy.
    W Warszawie Specjal jest w Żabce na ul. Łabiszyńskiej.

Leave a comment:

• Sauron
    replied
    Piłem je codziennie parę lat temu, gdy spędzałem urlop nad zat. Gdańską. Zawsze staram się pić piwo lokalne, a to, choc robione przez dziwny (wtedy australijsko-afrykański, a teraz cholera wie jaki) browar, to wybierałem Specjala. Krótko mówiąc - piwo porządne. Nie zwalające z nóg, ala porządne.

Leave a comment:

• Makaron
    replied
    Marzy mi się...wejść do pubów Gdyńskich i zobaczyć "kij" Specjala obok innych piw jak żywiec,lech... Ale chyba nie szybko...

Leave a comment:

• LETO
    replied
    A specka z beczki mozna się napić chyba w Magnesie albo Iksie. W każdym razie w którymś ze studenckich klubów w akademikach na Przymożu.
    Ale to dopiero są żurlandie...

Leave a comment:

• ART
    replied
    proszę o powrót do tematu.

Leave a comment:

• LETO
    replied
    Dodatkowo KP jest zainteresowane sponsorowaniem odbywających się w BC koncertów. A ponieważ z samych biletów nie zarobi się na występ dobrego zespołu.. no cóż jest to dodatkowy atut KP.
    A ja mam nadzieję że Specek wróci do BC chociażby "spod lady".

Leave a comment:

• sponsor
    replied
    Lechu i Pani Ania wyliczyli, że bardziej opłaci im się kupować jednak od KP a w takim wypadku Specka nie mogą sprzedawać. Poza tym i tak wolę Tyskie od Żywca a mają też Urquella w butelkach także da się przeżyć. Największym dla mnie plusem zmiany dostawców jest litrowy kufel Specjala, który wpadł w moje łapki mogę teraz dźwigać piwko w domu jak niegdyś w BC.

Leave a comment:

• Makaron
    replied
    Właśnie o Blues Clubie mówię... ostatniego Specjala ponoć podali 13.listopada... Ja byłem w Sobote i niestety musiałem uraczyć się dziwacznym Lechem... za 1L-9zł

A ja błagałem o Specjala

Leave a comment:

• sponsor
    replied
    W sumie to i racja, że EB nic lepszego nie udaje się wyprodukować (no może z wagi ciężkiej Kaper nie jest jeszcze taki ostatni). Szkoda tylko, że GŻ niespecjalnie dba o ten produkt i znika on z różnych miłych miejsc - jak np. Blues Club na Portowej, który całkiem zmienił dostawcę piwa. Jedyny pozytywny aspekt tego jest taki, że KP daje wygodniejsze kszesła ale Żubr Specka nigdy nie zastąpi .

Leave a comment: