hmm wydaje się że droga taka może być kosztowna  i bolesna - trzeba w końcu na poważnie zająć się nową recepturą....
jak dla mnie to jest bez sensu - lepiej skorzystać z gotowych wzorców w końcu piwo nie jest robione od dzisiaj i wydaje się że gatunki jakie wyklarowały się na świecie są mniej więcej tym czego pragnie lud, a lud pragnie pszenicy, smacznej pszenicy
					jak dla mnie to jest bez sensu - lepiej skorzystać z gotowych wzorców w końcu piwo nie jest robione od dzisiaj i wydaje się że gatunki jakie wyklarowały się na świecie są mniej więcej tym czego pragnie lud, a lud pragnie pszenicy, smacznej pszenicy
 . Zresztą, tworzenie nowego stylu nie było chyba intencją browaru. Intencją prawdopodobnie było stworzenie jak najbardziej pszenicznego piwa, stosując jak najmniej "pszeniczne" metody...A może ciechanowski browar powinien rozważyć kupno i hodowlę nowego typu drożdży, kupionego choćby na Piwodzieju.pl 
? Piwo w obecnej postaci nie zawojuje rynku, nie wróżę mu przyszłości protoplasty nowego stylu, a ożywianie Grodziskiego wymagałoby mnóstwa eksperymentów z nowymi recepturami. Lepiej już skupić się na sprecyzowanym stylu hefe-weizen; a przecież skoro wpasowanie się w ten styl się nie powiodło to z Grodziskim mogło by być tak samo. Stworzenie weizena na pewno nie sprowadzi na browar widma plajty, wszak nikt nie każe mu warzyć tylko pszenicę. Z wielką chęcią i radością powitał bym w sklepach PPPPPPP (Pierwsze, Prawdziwie Polskie, Prawdziwe, Pyszne, Piwo Pszeniczne 
 serwowane hurtem przez znanych nam producentów
							
						
) [3]
 ), że jeszcze nad tym piwem popracują.
Comment