Niech tam sobie gadają o kaszubskich źródłach tego piwa, a ja i tak wiem swoje... Właśnie 5 minut temu mnie olśniło! Nazwa odnosi się ewidentnie do pra-źródeł browarnictwa światowego. Przeczytajcie sobie nazwę od tyłu
Na razie krótko (może kiedyś-tam ocenię dogłębnie): powiem tyle, że jak na 1,80 (po tyle jest butelkowe w Anolu w Gdańsku) no to warto. Powiem nawet więcej, lepiej mi smakuje niż żywe, które prawie czery zeta kosztuje... większa goryczka, gęste, treściwe, no, smakuje... A nawiązując do poprzedniego posta, to chyba wolę Remusa, bo Red nieco za mało goryczkowy.
Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-08-21, 19:15.
Kolor: Złoty, klarowny. [4.5] Piana: Drobna, gęsta, obfita i trwała. Ideał rzadko spotykany w polskich piwach butelkowo-puszkowych. [5] Zapach: Lekko chmielowy. Szkoda, że zbyt dyskretny. [4] Smak: Głęboki, świeży, lekko goryczkowy. W miarę picia do głosu dochodzi też umiarkowana słodowość. Piwo jest świetnie zbalansowane. [4.5] Wysycenie: Idealnie podtrzymuje smak piwa. [5] Opakowanie: Podoba mi się silna regionalność tego piwa czyli nastawienie na kaszubską identyfikację. No i jeszcze ta nazwa: Remus=Sumer. Minus za brak informacji o ekstrakcie. [4.5] Uwagi: Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny to po prostu rewelacja. Wersja puszkowa kupiona w olsztyńskiej Alfie za 2,29. Dla mnie Remus to najlepsze jasne ze stajni Ambera!
Kolor: Dość ciemny, złoty, klarowny. [4.5] Piana: Zbita, drobnoziarnista, utrzymuje się stosunkowo długo, ale gdy już opadnie znika całkowicie. [3.5] Zapach: Średnio-intensywny, chmielowy, przyjemny. [4] Smak: Wyraźnie słodowy z solidną goryczką. W tle pojawia się delikatna kwaskowatość i alkoholowe posmaczki, gdy piwo nieco się ogrzeje. [4] Wysycenie: Od początku do końca wystarczające. [5] Opakowanie: Czytelna etykieta w kaszubskim klimacie, dedykowany kapsel. Brak info o ekstrakcie. [4] Uwagi:
Kolor: ładnie złoty [4.5] Piana: przy nalewaniu wysoka, utworzyła ładną białą czapę. Opada nie za szybko i osiada na szkle [4.5] Zapach: zaraz poz djęciu kapsla rozlał się intensywny, przyjemny aromat chmielowy. przy piciu, znad szklanki mniej zachęcający, jednak przy dokładniejszym wwąchaniu się miał w sobie coś interesującego [4] Smak: przewaga chmielu nad słodem. Goryczka wyraźna, bo nie przełamywana słodowością, ale niezbyt mocna. Dopiero z czasem i wzrostem temperatury niemrawo odzywa się słodowość. przyjemne choć nie porywające [4] Wysycenie: nie za małe, nie za duże - odpowiednie. I trwałe [5] Opakowanie: rzucające się w oczy choć mi specjalnie do gustu nie przypadło ze względu na postać na etykiecie i kolorystykę [3] Uwagi:
piana: drobna, gęsta, z gdzieniegdzie większymi bąblami,
zapach: nijaki,
smak: leciutka zbożowość, lekka goryczka, lekko kwaskowate, szorstkawe,
wysycenie: ok.
Takie sobie, bez zachwytów.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Kolor: Bursztyn IDEALNIE klarowne! [5] Piana: Po nalaniu super - utrzymywał się sztywny grzybek nad kuflem. Dość trwała - do końca utrzymała się firanka. [4] Zapach: Ładny balans słodowo-chmielowy. Z czasem pojawia się metaliczny tło (marynka?), którego nie lubię. [4] Smak: Pełny, słodowy, w tle miodowo-karmelowe wykończenie.
Goryczka średnia - głównie na finiszu. [4] Wysycenie: Niby OK, ale jakieś takie sztuczne, zalegające. [3.5] Opakowanie: Nie podoba mi się ten kolo. Wygląda na złodziejów samochodów... [3] Uwagi:
Piłem z puszki. Zdecydowanie polecam zakup tego browara, jeżeli chodzi o klasę ekonomiczną. Nie znam jeszcze jego kacogenności ale będę analizował także ten czynnik
I jeszcze słówko o Kaszubskości - UE ładuje sporo kasy żeby propagandowo odseparować ten region od Polski, nie zdziwiłbym się jakby Amber miał jakieś dopłaty z UE, związane ze stworzeniem tej marki.
Kolor: jasne,że jasne [4] Piana: okej w porównaniu z innymi piwami tego browaru [4] Zapach: własciwy [3.5] Smak: wciagający [4] Wysycenie: delikatne dla gardła [4] Opakowanie: mi sie podobało [4] Uwagi: Powinno być bardziej dostepne w centralnej części naszego kraju.
Moja ocena: [3.825]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-12-31, 11:36.
Przed podjęciem kolejnej próby oceny tego lub innego piwa, bardzo proszę zapoznaj się z ocenami innych BrowarBizowiczów, gdyż oceny bez próby opisu m.in. smaku i zapachu zostaną zdegradowane do formy komentarza.
Kolor: cudnie złocisty, klarowny [5] Piana: po nalaniu tworzy zwartą czapę, przy końcu znika [3.5] Zapach: wyraźny, przewaga słodowego, po dłuższym postoju słodowo- chmielowy [4.5] Smak: wyraźny, jak dla mnie za bardzo słodowy, trochę ciężki [3.5] Wysycenie: w normie lecz pod koniec prawie niewyczuwalne [4] Opakowanie: etykieta za jaskrawa i jakaś taka kiczowata, może to przez ten kaszubski styl, nie podoba mi się. Ciekawe kaszubskie napisy [2] Uwagi:
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...
Tak jak pewnie sporo ludzi trafiłem tu szukając czegoś w google o piwie
Stwierdziłem że jest tu sporo ciekawych rzeczy, których sporą częśc już przeczytałem.
Przyznam że forum otworzyło mi oczy, że jest też coś innego niż tylko wszechobecna masówka do której...
Comment