Amber, Remus

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny lager? no to jest tak, jak powinno być [5]
    Piana: Przy nalewaniu piwa mocno schłodzonego jest ok, niemalże nie weszło do półlitrowego pokala, obrączka do końca piwa [4.5]
    Zapach: Słod się czuje Zapach prześladuje przez cały czas picia. [5]
    Smak: Bardzo dobre piwo! Słód na pierwszym planie, goryczka na drugim, jak na piwo no, powiedzmy, popularne, niskobudżetowe - to jest więcej niż dobrze. W tle czuć drożdze, jakieś lekko chlebowe posmaki [4.5]
    Wysycenie: dość duże, ale ok [5]
    Opakowanie: Ja w ogóle nie lubię opakowań Ambera. Każde jest od czapy - nie mogą oni jakoś wypracować spójności. Dobra, nie znam się na marketingu, to się nie wymądrzam. [3.5]
    Uwagi: Genaralnie bardzo dobre piwo za bardzo niewygórowaną cenę. Jak dla mnie - bardzo ok, i tanio. Powiem jeszcze, że z dostępnością w Gdańsku nie ma problemu.

Moja ocena: [4.675]
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• PanOptikon
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.07
      • 75

Tyle się ostatnio opowiada o Kormoranach i Raciborzach, tęskni za porządnie nachmielonym piwem, tymczasem jak z podziemi wyrasta Remus i wykrzywia paszczę. I wcale nie jest to nieprzyjemna cierpkość, a mocna goryczka silnie pobudzająca apetyt.

Nigdy wcześniej Remus taki nie był. Mam nadzieję, że to nie jest wypadek przy pracy i pozostanie tak dłużej.

Partia 05.05.11 1/1.

Comment

• PanOptikon
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.07
        • 75

Tym razem pite z datą 29.05.11. 2/3. Piwo nie straciło na goryczce, a przy tym jest lepiej zbalansowane, pełniejsze w smaku. Z uśmiechem sięga się po kolejny łyk. I wciąż znakomicie pobudza apetyt. Bardzo smaczne piwo.

W swojej kategorii cenowej (1,80), wraz z Lubuskim nie ma żadnej konkurencji.

Comment

• dipeone
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.05
          • 741

Przez jakiś czas miałem niezbyt dobre zdanie o tym piwie, uznawałem je nawet za jeden ze słabszych piw z Browaru Amber, ale od jakiegoś czasu przy różnych okazjach (często także z braku lepszego wyboru w sklepach na prowincjach) pije Remusa i przyznam ,że bardzo mi on posmakował. Ma pełny smak, lekką chlebowość ,treściwość. Chyba musiałem dojrzeć do tego piwa.

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13965

Ma też dobrą cenę ( u mnie 1.59 ), co jest niebagatelną jego zaletą. Regeneruje nieco portfel

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dipeone
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.05
              • 741

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
              Ma też dobrą cenę ( u mnie 1.59 ), co jest niebagatelną jego zaletą. Regeneruje nieco portfel
              To fakt ,u mnie w okolicy to także przedział cenowy 1,60-1,90 ,co jak na takie piwo to na prawdę niedużo.

Comment

• GaryFisher
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.10
                • 739

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dipeone
                To fakt ,u mnie w okolicy to także przedział cenowy 1,60-1,90 ,co jak na takie piwo to na prawdę niedużo.
                Jezuu a u mnie zdziercy liczą sobie 2.3PLN!!
                Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• Tschabe
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.08
                  • 105

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny, piękny! [5]
                  Piana: Wysoka grubopęcherzykowa czapa przy nalewaniu. Głośno sycząc opada do półcentymetrowego kożuszka, który utrzymuje się do końca picia. Zostawia osad na ściankach naczynia. [4.5]
                  Zapach: Słodowy, średnio intensywny. Przyzwoity. [3.5]
                  Smak: Przede wszystkim delikatna goryczka. Pozostawia nienachalny drożdżowy posmak, choć z początku dało się wyczuć posmak metaliczny. Niestety piwo wydaje się być rozwodnione. Nie powala na kolana. [3]
                  Wysycenie: Na początku bardzo duże, przed końcem picia prawie zerowe. Zbyt szybko znika [2.5]
                  Opakowanie: Etykieta głównie w tonacji żółto-czarnej z napisami w języku kaszubskim. Dedykowany kapsel. Wyeksponowana na etykiecie postać znacząco psuje całość. Nie podano informacji o ekstrakcie. [2.5]
                  Uwagi: Niewątpliwą zaletą Remusa jest jego bardzo niska cena. Wśród tanich piw prezentuje się nadzwyczaj dobrze. Warto!

Moja ocena: [3.375]

Comment

• Mario_Lopez
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.08
                    • 991

Bardzo udane piwo ze stajni Amber, świetnie zrównoważony słód z chmielową goryczką, do tego coś co bardzo lubię, mianowicie delikatna chlebowść w smaku.

Piana szału nie robi, ale niewielka obrączka jest cały czas obecna, delikatnie oblepia szkło, aromat troszkę metaliczny, o dziwo w smaku go nie ma.

Bardzo ciekawe piwo, do tego zachęcająca cena 2,30 (niestety puszka), aż się prosi, żeby je zakupić.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2011-12-19, 19:08.
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2656

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, przejrzysty. Idealnie pasujący do standardowego lagera. W tym przypadku nieco za jasny. [3.5]
                      Piana: Obfita przy nalewaniu. Najpierw drobnoteksturowa, po trzech minutach zmienia się w duże bąble, które dość szybko znikają. Szumowina na powierzchni pozostaje do końca konsumpcji. [3.5]
                      Zapach: Piwo ma dość słaby, ale przyjemny aromat. Udaje się wydobyć delikatne słodowe nuty. [4]
                      Smak: W smaku dominuje lekko ściągająca goryczka. Brakuje zaś konsekwentnego kontrapunktu słodowego, który pojawia się dopiero na finiszu, rywalizując z niezbyt nachalnym posmakiem alkoholu. [3.5]
                      Wysycenie: Nasycenie nie jest najwyższe, co niestety podkreśla niedociągnięcia smakowe tego piwa. [3]
                      Opakowanie: Dość sympatyczna Cepelia. Na etykiecie gość w stylu "nie masz cwaniaka nad kaszubiaka" z kuflem piwa w dłoni. Na kontrze historyjka po kaszubsku i po polsku o Remusie, choć brak ekstraktu. Fajny, dedykowany kapsel i obciachowa krawatka z, nie wiedzieć czemu, uwypuklonym woltażem (dla żuli?) [4]
                      Uwagi: Tak w zasadzie powinno wyglądać piwo regionalne. Niegłupie odwołania do Kaszub na opakowaniu wyróżniają produkt.
                      Tak w zasadzie powinno smakować przyzwoite piwo koncernowe robione masowo, ale z uczciwym poszanowaniem konsumenta.
                      Od Ambera oczekuję jednak nieco więcej.

Moja ocena: [3.675]
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3656

Dziś wypite po raz pierwszy i nawet smakuje choć wypite chyba za ciepłe.
                        Całkiem podobne do Natura z Netto

P.S. Bedę kupował częściej, zawsze to statystyki inaczej będą wyglądać w DP
                        Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2012-01-21, 21:56.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• lzkamil
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty [5]
                          Piana: po nalaniu z góry w miarę wysoka, średnio trwała [3.5]
                          Zapach: bardziej słodowy niż chmielowy, z wyraźnymi owocami, w miarę intensywny [4]
                          Smak: przede wszystkim bardzo treściwy już od wyjęcia z lodówki i nalania, potem się robi jeszcze gęstszy, chlebowo-słodowy z lekką goryczką, nie wyczuwam obecnych w zapachu nut owocowych [4.5]
                          Wysycenie: nieprzesadzone, odpowiednie [5]
                          Opakowanie: grafika cepeliowo-kaszubska, nie podany ekstrakt [3.5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.225]
                          Lepszy jabol pod okapem
                          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Nadodrzak
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.04
                            • 73

Remus to dość dobre piwo... z tym że nie do końca. Jest na pewno treściwe i w smaku zdecydowane. Wygląd, piana, klarowność - zadowalające. Nawiązanie do kaszubskiej tradycji (co moje serce Kaszuby cieszy niezwykle) wysoce chwalebne. Jak dla mnie jednak Remus jest nieco za mocny. Może chodzi o to żeby po 2 - 3 Remusach tak jak i Remus właściwy ("Żëcé i przigòdë Remùsa" Aleksandra Majkòwsczegò) zacząć mówić niezrozumiale... Może... W każdym razie te 6% trochę psuje odbiór. Do tego Remus jest gorzki. Nie goryczkowy. Goryczkę chmielową lubię, ubóstwiam, uwielbiam - EPA Primatora, Rycerz ze Svijan czy Atak Chmielu mają goryczkę szlachetną i wspaniałą. Remus goryczki ma ciut ciut, za to jest właśnie gorzki (nie wiem jak inaczej to ująć). Podsumowując, Remus to piwo na 3+, a w razie napadu pragnienia pewnie i na 4-.

Do Remusa będę wracał na pewno, ale raczej w wydaniu książkowym. Co do piwa to może kiedyś, może... może... morze... Pomorze.
                            Zôpadny Kaszëba

Comment

• Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13965

No ja nie wiem, czy mniejsze i większe męki nad dwoma poprzednimi piwami dziś to sprawiły, czy nie, ale warka 14.11.12 Jest rewelacyjna! Najlepsza jaką piłem. Smak Żywego, ale tego sprzed 5-6 lat.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• chechaouen
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2011.01
                                • 1180

Rzucili nagle w pobliskim sklepie m&l. Wersja puszkowa. Kolor klasyczny, piana taka sobie. W zapachu słód, lekkie owoce i chlebowatość, dość przyjemnie. Smak zaskakuje pozytywnie. Fajna słodowość wymieszana z lekką, dość płaską, ale miłą w odbiorze goryczką. Posmaki słodkawe, ale nie ścierwne. Ciekawy smak, bez rewelacji, ale wrażenia pozytywne w sumie. W porównaniu z łatwiej dostępnym Amberem Naturalnym, czyli też piwem niskobudżetowym z niższej półki z tego browaru, wypada korzystniej. Z pewnością do powtórki
                                Ostatnia zmiana dokonana przez chechaouen; 2012-11-19, 20:23.

Comment