Zamość, Zamojskie jasne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sandacz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 345

    #1

    Zamość, Zamojskie jasne

    Pierwsze łyki to naprawdę potężna chlebowość z lekką goryczką w tle. Niesamowite wrażenie świeżości. W dalszej części ustępuje miejsca takiej niby landrynkowatości (obecnej też w zapachu) znanej z Kasparowych pilsów. Chleb, choć już mniej intensywny, wraca do dominacji w ostatniej ćwiartce. Solidna, gęsta piana, dość długo się utrzymująca, a wysycenie, co ciekawe, ciut za małe, mogłoby bardziej szczypać. Przydało by się też więcej chmielu...
    W kolejnych piwach chlebek już słabszy przeplata się z landrynką.
    Pierwsze piwo zdecydowanie najlepsze. Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że piwo z browarów restauracyjncyh najlepiej smakuje zaraz po otwarciu lokalu, a nie w dalszej części dnia, jak przekonywał mnie piwowar jednego z nich.
    Ostatnia zmiana dokonana przez sandacz; 2012-03-01, 09:14.
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    Pierwsze piwo zdecydowanie najlepsze. Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że piwo z browarów restauracyjncyh najlepiej smakuje zaraz po otwarciu lokalu, a nie w dalszej części dnia, jak przekonywał mnie piwowar jednego z nich.
    Zdawałoby się, że jest odwrotnie, kiedy to może zostać zaserwowane piwo obecne w nocy w przewodach.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • sandacz
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.01
      • 345

      #3
      Tzn. odwrotnie do mojej czy piwowara opinii?
      Tak czy inaczej, wrażenia nie pierwszy raz miałem takie jak opisałem.

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Jeśli piwowar mówi, że zaraz po otwarciu piwo może być gorsze to oznacza, że ma wiedzę na temat stanu czyszczenia instalacji przez obsługę
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
          Jeśli piwowar mówi, że zaraz po otwarciu piwo może być gorsze to oznacza, że ma wiedzę na temat stanu czyszczenia instalacji przez obsługę
          Wątpię, aby czysczenie instalacji leżało w zakresie obowiązków obsługi.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            Wątpię, aby czysczenie instalacji leżało w zakresie obowiązków obsługi.
            A powinno.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9829

              #7
              Chyba trzeba rozróżnić czyszczenie "codzienne" (obsługa) i czyszczenie "okresowe" (specjalista zewnętrzny). Wiem, że w Niemczech jest odrębny fach rzemieślniczy, tym procederem właśnie się trudniący...

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                To chyba oczywiste, że barman nie wyleje piwa, które zostalo w kilkunastu metrach rurek. Czyszczenie nie ma tu nic do rzeczy.

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                  To chyba oczywiste, że barman nie wyleje piwa, które zostalo w kilkunastu metrach rurek. Czyszczenie nie ma tu nic do rzeczy.
                  Czy system chłodzenia przewodów jest powszechnie stosowany w browarach restauracyjnych?
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4891

                    #10
                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: Ciemnozłoty, mętne [5]
                    Piana: Biała, gęsta, drobnooczkowa, przy podaniu była na 2 - 3 cm. Opadła po drugim łyku prawie do zera ale pozostawiając obrączkę i dość gęste plamy na ściankach. [4]
                    Zapach: Dziwny, mdły, niezbyt przyjemny, jakby lekko stęchły słód lub zjełczałe masło. [2]
                    Smak: Na początku mocno słodowy ale zarazem bardzo słodki aż ulepkowaty. Po chwili pojawia się trochę chlebowości i lekka grejfrutowa kwaskowość. Taka jest też goryczka ale jej minimalna ilość nie jest w stanie przezwyciężyć nadmiernej, aż mdłej słodyczy tego piwa. [2.5]
                    Wysycenie: W porządku, nie mam uwag. [5]
                    Opakowanie: Zgrabny, pękaty kufel firmowy, podkładki czyli ok. [5]
                    Uwagi: Niestety, to piwo swą mdłą słodyczą zbyt przypomina mózgotrzepy z Jabłonowa typu Rysy, a nie wyrób minibrowaru (z wyjątkiem Grill de Brasil i Browarmii). Pewnie trafiłem na nową warkę dla tych co narzekali na zbytnią goryczkę. Pite w browarze 29.03. 7 zł.

                    Moja ocena: [2.85]

                    Comment

                    • dadek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺🍺
                      • 2005.09
                      • 4891

                      #11
                      Tak wygląda:
                      Attached Files

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9829

                        #12
                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Bursztynowy, właściwy mocnym lagerom, minimalnie zmętniony. [4]
                        Piana: Dość drobna, lekkobrudnobiała , niezbyt wysoka, średniotrwała. Jak na browar rzemieślniczy, OK. [4]
                        Zapach: Może to przedświąteczny nastrój , ale ja wywąchałem głównie karmel, ocierający się o krówkową intensywność i wielkanocnego mazurka kajmakowego (jedyne ciasto, jakie robi moja żona... ) [2]
                        Smak: Bardzo chlebowy. Za bardzo jednak. W tle delikatna goryczka, ona trochę ratuje sytuację... [3.5]
                        Wysycenie: Znowu, jak na browar restauracyjny, dość wysokie, OK. [4]
                        Opakowanie: Zgrabny kufelek z eleganckim logo browaru, browarowy wafelek (choć cienki, ja takich nie lubię...). Czegóż więcej chcieć? [4.5]
                        Uwagi: Pite w browarze 31.03, dadek był dwa dni wcześniej...

                        Moja ocena: [3.125]

                        Comment

                        • sandacz
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.01
                          • 345

                          #13
                          Ech... muszę się zgodzić z przedmówcami. Ba, pójdę nawet krok dalej niż Pancernik, bo ta "delikatna goryczka" (o ile to nie wytwór autosugestii) bynajmniej nie ratuje sytuacji. Zapach bez śladu chmielu zdradza fatalny ciąg dalszy. Chlebowość tak intensywna, że aż mdła. Piwo przez to ciężkawe, oleiste, pozostawiające nieprzyjemny posmak w ustach.
                          Pani piwowar postanowiła zadośćuczynić gustom masowym. Szkoda.

                          Comment

                          • Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4631

                            #14
                            Bardzo chciałem się nie uprzedzać, czytając opinie na forum... Niestety, piwo rzeczywiście sprawia wrażenie, jakby ktoś zapomniał o chmielu. Zapach pozbawiony tego komponentu, taka zbożowa może bardziej niż chlebowa świeżyzna, ale dalej... szkoda komentarza. Wypicie jasnego zrodziło postanowienie, że następna wizyta za około pół roku, a potem, jeśli się nic nie zmieni, kolejnej szansy nie będzie. Różnie bywa z debiutującymi minibrowarami, ale na spokojnie: na razie kiepsko.

                            Comment

                            • wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

                              #15
                              Muszę się zgodzić z przedmówcami. Piwo jest mdłe i pozbawione akcentów chmielowych.

                              Piłem je co prawda w Toruniu w Browarze Staromiejskim, który posiłkuje się piwami z Zamościa dopóki nie uwarzy własnych specjałów, ale to raczej na pewno jest to samo piwo, co opisywane powyżej.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Błonie, Karlsquell Hazy IPA
                                darekd
                                Karlsquell to marka Aldi. Ale poszli w kraft w odpowiedniej cenie (około szóstki).

                                Ekstr. 16%
                                Alk. 6%

                                Chmielenie: El Dorado, Amarillo, Cashmere, Columbus

                                Aromat - cytrusowo (limonka, cytryna) - ziołowy chmiel. Pod nim słodsze tony słodowe, po przelaniu...
                                2025-10-22, 23:40
                              • pebejot
                                Włochy, Turyn, Via Jacopo Durandi 13, Birrificio La Piazza
                                pebejot
                                Browar restauracyjny w północnej części miasta.
                                Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
                                Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
                                Wchodzi się przez dziedziniec,...
                                2025-09-21, 21:55
                              • Prusak
                                Browar Bez Kultury, Pils
                                Prusak
                                Zawartość alk. 5,0%
                                Barwa jasnożółta, lekko przymglona.
                                PIana średniowysoka, trzyma się krótko, opada do obrączki, zostawia nieliczne ślady na szkle.
                                Wysycenie średnie.
                                Zapach początkowo wzorcowy, sporo obiecujący, kwiatowo-chmielowy, po krótkim czasie te przyjemne...
                                2025-09-06, 18:15
                              • Prusak
                                Browar Górniczo-Hutniczy, Patynowy Pils
                                Prusak
                                A: 5, 2% obj,
                                E: 11, 8 Blg
                                Chmiele: Marynka, Lubelski, Magnat, Magnum.

                                Piana potężna średniopęcherzykowa, zostawia kożuszek utrzmujący się do końca.
                                Kolor jasny, lekko przymglony.
                                W zaoachu dominuje wyraźnie ziołowy chmiel.
                                W smaku piwo goryczkowe,...
                                2024-12-18, 16:13
                              • Serokomlak
                                Islandia, Djúpivogur, Búð 3, Faktor Brewery Brewpub
                                Serokomlak
                                Ten BrewPub nie był oznaczony na wyszukanej w sieci mapie browarów Islandii.Niemniej coś nam podpowiadało, że miejscowość, która ma w nazwie "pivo" musi posiadać browar. Tym tropem trafiliśmy do Faktor Brewery w Djúpivogur - miasteczku liczącym około pół tysiąca mieszkańców, położonym...
                                2024-09-26, 19:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...