Modelo, Corona Extra / Coronita Extra

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24163

    #1

    Modelo, Corona Extra / Coronita Extra

    zdecydowanie lepsza od Bud'a, ale nie to czego mozna sie spodziewac za 5.50zł, butelka 0,33l (hipermarket) . w składzie poza kilkoma innymi niż tradycyjne dodatkami, mamy stabilizator piany, ale doprawdy nie wiem co on stabilizowal??? moja ocena: cienka 3
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #2
    Polecam Coronę wystawioną przez kilka dni na działanie promieni słonecznych. Jezeli ktos nie był dawno w ZOO może sobie przypomnieć aromat skunksów i innych zwierzątek.
    Jest to książkowy przykład w jaki sposób słońce może zabić piwo.

    Ocena : ? out of range

    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9866

      #3
      Do Corony trzeba się przekonać. Najlepiej zrobić to w jakieś meksykańskiej knajpce z pyszniawym żarłem. Prawidłowo, należy to piwo podawać z cytryną. W knajpach gdzie znają się na rzeczy dostaniecie Coronę butelce, bez szklanki, a zamiast kapsla w szyjce butelki, będzie tkwiła cząstka cytryny.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24163

        #4
        to ciekawe, jak zapomnę o wczesniejszych przezyciach, sprobuje w ten sposob
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • sensor
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.02
          • 817

          #5
          Najciekawszy jest powód wkładania cytryny do piwa. W Meksyku nie czyni sie tego dla podwyższenia walorów smakowych piwa. Powód jest dużo bardziej prozaiczny. Chodzi o ochronę piwa przed wszędobylskimi muchami i innnymi owadami latającymi. Cytryna pełni funkcję korka.
          Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
          Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24163

            #6
            w zasadzie nie wiem czemu nie pomysleli w ten sposob o tequili, w ktorej robaki zdarzają się notorycznie
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • sensor
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.02
              • 817

              #7
              Pomyśleli - kładziesz cytrynę w zęby i możesz filtrowac przez nią tequilę. Nie wiem jak strona techniczna tej czynności, ale teoretycznie jest to wykonalne.
              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24163

                #8
                można pominąć cytrynę i filtrować grzebieniowo zębami, a robaki jesli nie mamy braków w uzębieniu pozostaną na zewnątrz, wystarczy wygrzebac paluchem
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • sensor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.02
                  • 817

                  #9
                  Jest to jednak rozwiązanie tylko dla ludzi którzy w przeszłości nie otwierali butelek z piwem za pomocą uzębienia.
                  Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                  Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24163

                    #10
                    znalem kolesia, co musiał mieć superstrasznie mocne zęby, bo odkapslowywanie zebami nie miało na niego zadnego wpływu...
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #11
                      Ja byłem świadkiem otwierania piwa paznokciami. Działo sie to na Śląsku a otwierającym był górnik, którego paznokcie można było zakwalifikowac do białej ( a może czarnej) broni.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        A tak wracając do Corony: w Meksyku jest gorąco, więc może dlatego takie cienkusze tam piją (z piw). Art, proponuję nie wstawiać tematu: "Na stole: Miller", to to samo...
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • sensor
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.02
                          • 817

                          #13
                          Może zainicjujemy cykl "Pod stołem........"
                          Każdy mógłby tam opisać w jaki sposób znalazł się pod stołem i jakie piwo mu w tym pomogło ?
                          Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                          Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Nooo... sądząc po cyklu "Na stole" z 12.03.01, do "Pod stołem" było blisko, he he...
                            Oczywiście żartuję, w końcu co to jest pięć piwek, zwłaszcza jak jedno jest Coroną

                            W cyklu "Pod stołem" nie będę uczestniczyć - jako prawdziwa dama pod stołem nie zwykłam bywać...
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • sensor
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.02
                              • 817

                              #15
                              Niezbadane są wyroki losu.
                              Na stole czy pod stołem - co za różnica ?
                              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • AaLeX
                                Staropramen, extra chmel
                                AaLeX
                                Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
                                2025-05-19, 15:44
                              • darekd
                                Westmalle, Extra
                                darekd
                                Chyba to jakaś nowa moda wśród Belgów, bo wcześniej nie zarejestrowałem. Otóż piwa "Extra" o niskim woltażu.
                                Ostatnio trafiłem na St. Bernardus:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...nardus-extra-4

                                i tu też lekko - 4,8% alk.

                                Tutaj opowiastka,...
                                2022-05-10, 22:27
                              • darekd
                                Bernard, Extra hořký ležák 12%
                                darekd
                                Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

                                12% ekstr.
                                5% alk.
                                60 IBU

                                Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

                                Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
                                Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
                                2024-11-22, 02:28
                              • darekd
                                Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
                                darekd
                                Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                                https://www.erl-braeu.de/

                                Eksportowy helles, 5,5% alk.

                                Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
                                Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
                                2025-01-21, 03:15
                              • Prusak
                                Duvel Moortgat, Vedett Extra Pilsner
                                Prusak
                                Alk. 5, 2%
                                W zapachu mineralność i szorstko-chmielowe nuty.
                                Piana bardzo obfita, gęsta, lekko kremowa, osadza malutkie czapki na szkle i utrzymuje się nad obrączką w lekkim kożuszku.
                                Kolor jaśnożołty, klarowne.
                                W smaku dominacja wyrazistej goryczki, właśnie z szorstkimi...
                                2025-01-02, 18:14
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...