Hostivar, Tmavý ležák

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4797

Hostivar, Tmavý ležák

Ekstrakt 13°. Nowe piwo z browarku Hostivar, ciemnego tu jeszcze nie było. Nie wiem czy zostanie na stałe gdyż było na okolicznościowym menu.
    Na pierwszy rzut oka barwy czarnej, nieprzejrzyste, pod żarówką brunatnobordowe, klarowne.
    Piana beżowa, dość wysoka, pofalowana jak na morzu, pęcherzyki drobniutkie, trochę większe przy szkle. W trakcie picia redukuje się do cienkiego kożuszka, pozostawiając gęste plamy na ściankach.
    Zapach przyjemny i wyraźny, słodko karmelowy z dodatkiem toffi.
    W smaku głownie ciemne, palone słody, porterowa goryczka, czarna czekolada (taka około 50% kakao), zbożowa kawa i ciut wytrawnej owocowości. Wszystkie te smaki pięknie się komponują, piwo jest bardzo smaczne.
    Wysycenie lekko powyżej normy, ujdzie ale trochę niższe było by idealne.
    Podane w grawerowanym kuflu firmowym, podkładka jest.
    Pite 26.03.14 na miejscu w browarku, za 33 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • darekd
    Bernard, Extra hořký ležák 12%
    darekd
    Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

12% ekstr.
    5% alk.
    60 IBU

Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
    2024-11-22, 02:28
  • heckler
    Sobíňov, Sobíňov 65, Minipivovar Sobíňov
    heckler
    Sobíňov to mała wioska oddalona o niecałe trzy kilometry od Ždírec nad Doubravou. I właśnie z tej miejscowości na miejsce najwygodniej będzie podjechać pociągiem.
    Oczywiście jeździ tam również i autobus, ale w weekendy kursuje dużo rzadziej niż wspomniany pociąg, a i jego...
    2019-12-20, 07:48
  • heckler
    Olomouc, Nemilany 308, Pivovar Buchťák
    heckler
    Koncepcja założenia w tym miejscu browaru jest chyba najdziwniejsza z jaką do tej pory się spotkałem w Czechach. Przy autostradzie Ostrava-Olomouc, tuż obok stacji benzynowej, na wielkim parkingu stoi budynek dawnej restauracji. Został on zakupiony, wyremontowany i przystosowany na potrzeby...
    2020-09-01, 07:58
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...