Mazák, Single Hop Ale Nelson Sauvin 13

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13274

    #1

    Mazák, Single Hop Ale Nelson Sauvin 13

    Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).

    Pivovar Mazák z Dolních Bojanovic je tu pro vás už od roku 2011. Ochutnejte sami chuť skvělého piva, které vás zaručeně nezklame.


    ekstr. 13 %

    Alkohol: 5,5%

    goryczka: 40 IBU

    Chmiel jak w nazwie - nowozelandzki Nelson Sauvin

    Aromat - zdominowany przez chmiel o owocowym profilu (ale dla mnie bardziej niż winogrona świeże, agrest, soczyste śliwki, ciut liczi, minimalnie cytrusy, jest też lekka żywiczność)
    Piana - wysoka, trwała, zwarta, długi kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - jasne, zamglone złoto
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - czysta, łagodna słodowa baza, ale dominuje chmiel. Może trochę siła sugestii ale jest ta nuta owocowa przypominające biała wino, czyli owocowy, z kwaskowym muśnięciem, ale nie do końca cytrusy, bardziej agrest, może odrobina goryczkowego albedo. Poza tym minimalne tony śliwki, liczi, ale bez słodyczy, która nieco wyczuwalna była w aromacie. Chmielu sporo bo trochę piecze (ale bez przegięcia), goryczka od umiarkowanej do średniej, z długim, wyraźnym posmakiem.
    Treściwość - jak na trzynastkę piwo jest lekkie

    Smukłe, nawet wytrawne, czyste w odbiorze. Bardzo dużą zaletą tego piwa jest piękny aromat, który utrzymuje się do końca wypicia butelki 0,75 l.
    Trochę mi brakuje odsłodowych niuansów, ale większości miłośników ejli to pasuje.
    Uważam Nelsona za wciąż oryginalny chmiel i w tym piwie jego charakter jest bardzo fajnie wyeksponowany. W związku z tym ocena bardzo dobra. Fajne piwko.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13274

    #2
    Foto: Click image for larger version

Name:	P1130431.jpg
Views:	33
Size:	22,9 KB
ID:	2339299

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Pinta, Hop Selection - Nelson Sauvin
      ART
      Mamy tutaj takiego delikwenta z Pinty. Dobra hazy IPA. Spożywczo wszystko jak należy, dobrze zbalansowana, wygląd zgodny z oczekiwaniem. Ale opisywana na ecie z perłową wstawką jest jako single hop. No więc można by pomyśleć że to nachmielone tylko Nelsonem. Ale po luknięciu pod kod QR z...
      2025-03-15, 12:34
    • darekd
      ReCraft, Imperial New England IPA
      darekd
      Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi

      19% ekstr.
      7,9% alk.

      Chmiele: Sabro, Nelson Sauvin, Mosaic

      Aromat - chmielowy jest trochę tropików, trochę cytrusów i nuta innych owoców kwaskowatych (zapewne Nelson)...
      2025-10-07, 23:27
    • darekd
      Pinta, Hopzz_ Incline
      darekd
      Hazy IPA na chmielu Nelson Sauvin, spracowanego metodą Amplifire.

      Kto chce dowiedzieć o co chodzi, to producent wyjaśnia:

      https://www.claytonhops.co.nz/pages/amplifire-pellets

      Ekstr. 15 %
      Alk. 6 %

      Aromat - chmielowy, specyficzne tony pomiędzy...
      2025-09-27, 20:03
    • Javox
      Signature Brew, Haze Machine
      Javox
      Pale Ale z alko 4.8% (ekstrakt 12.6*, IBU 20).

      Chmiele: Mosaic, Nelson Sauvin, Waimea.

      Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - opalizujący blady pomarańczowy
      Aromat - cytrusy mosaikowe,...
      2025-07-16, 20:04
    • Javox
      Thornbridge, DDH Halcyon
      Javox
      Kolejny przedstawiciel z serii Halcyon.
      DDH Halcyon, 7.4% DDH Imperial IPA.

      Chmiele: Galaxy, Ella, Chinook, Nelson Sauvin, Bramling Cross.

      Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony jasny,...
      2024-11-28, 20:15
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...