Strahov, Polotmavý Jantar

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 15003

    #1

    Strahov, Polotmavý Jantar

    Nazwa piwa z karty: Sv. Norbert jantarový – amber. W browarze określane po prostu jako piwo Polotmavé.
    Alkohol 5.3%, ekstrakt 13%
    Barwa bursztynowo-złocista, z tym, że bursztyn z gatunku tych ciemnych. Piana zwarta, mocna, długo się trzymała, w kolorze ecru. Samo piwo treściwe, pełne, lekko słodowe nuty wymieszane z delikatną pestkową goryczką. Słodki posmak był dominujący ale nie przeszkadzał tak jak to jest w naszych sztucznie dosładzanych piwach. Do tego można było takze wyczuć przyjemne owocowe nuty.
    Bardzo dobre piwo.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    Mimo że browarek do tanich nie należy warty jest odwiedzenia bo warzą tam wyśmienite piwa

    Według opisu znalezionego w browarku, piwo to jest połączeniem wiedeńskiego Lagera z bawarskim Maerzanem.

    barwa: ciemne złoto - bursztyn, lekko mętna
    piana: ładna drobniuteńka, gęsta i pięknie lepi szkło
    zapach: słodowy lekko miodowy, lekko karmelowy
    gaz: silny
    smak: smaczny i pełny, słodowy z bardzo delikatnym karmelem oraz leciutkim chmielem który przynosi smaczną goryczkę, delikatną ale pasującą do całości. Dobrze zbalansowane piwo chyba na różnorodnych słodach bo pełnia słodów i ich dobór sprawia że mógłbym pić to piwo litrami. Świetne piwo tylko ta cena ... 0,4L -> 59KC : 0,25L -> 35KC (nie rozumiem dlaczego małe wychodzi taniej od dużego)

    Polecam - jest się czym zachwycać
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez karol1000; 2012-02-18, 16:33.
    LP

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 02:08
    • darekd
      Przełom, Koziołek
      darekd
      Koźlak z Białowieży:

      https://browarprzelom.pl/

      Alk. 6,1%

      Niestety nie podali zaw. ekstr.

      Aromat - słodowy, po otwarciu karmel z czekoladą, po przelaniu do szkła ciastka kakaowe przechodzące w razowy chleb/pumpernikiel
      Piana - średnia, takaż...
      2024-11-19, 22:50
    • darekd
      Lidskoje Piwo, Żiguliewskoje Żitnaje/Rżanoje
      darekd
      Jakaś oldskulowa nowa seria - butelka euro, bez etykiety, ale z krawatką i kontrą
      Piwo żytnie, ale chyba nie klasyczny Roggen, filtrowane. W składzie obok jęczmiennego słodu jest mąka żytnia i "fermentowany" słód żytni

      Ekstr. 11,6%
      Alk. 5,0%

      https://l...
      2025-09-27, 21:10
    • bimb
      Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
      bimb
      Cześć.
      Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

      Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
      2025-07-13, 17:23
    • darekd
      Ettl, Ettl Helles
      darekd
      Browar z Teisnach w Dolnej Bawarii z okolic Lasu Bawarskiego (po czeskiej stronie góry te noszą nazwę Szumawa)

      11% ekstr.
      4,8% alk.

      https://brauerei-ettl.de/#biere

      Aromat - słodowy (trochę zboża, ciut owoców, trochę .masełka), chmiel marginalnie...
      2025-07-10, 00:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...