Lancelot, Cervoise Lancelot

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Noriusz81
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.11
    • 388

    #1

    Lancelot, Cervoise Lancelot

    Brasserie Lancelot, Le Roc-Saint-André
    Cervoise Lancelot

    but. 330 ml, zaw. alk. 6% obj.,
    najlepiej serwować w temp. 8-12 st. C,
    najlepiej spożyć przed: 02.03.2014

    piana - biała, średnie pęcherzyki, szybko opada, pozostawiając cienki pierścień;
    barwa - ciemnozłota, wpadająca w miedzianą, nieklarowna, zwiera niezliczone ilości drobniutkiej zawiesiny drożdżowej;
    aromat - ziołowo-korzenny z nutą miodowości;
    smak - dobrze zbalansowany, słodowość z odrobiną cech orzechowych, cytrusowych i miodowych przeradza się w wyraźne ziołowo-korzenne akcenty, by zakończyć słodkawo-owocowo;
    wysycenie - średnio-wysokie

    Generalnie - piwo mi smakowało, bardzo przyjemny napitek
    Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
    Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
    2286 ze 162 krajów
    Noriuszowe piwa - zdobyte kraje
  • Noriusz81
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.11
    • 388

    #2
    Foto:
    Attached Files
    Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
    Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
    2286 ze 162 krajów
    Noriuszowe piwa - zdobyte kraje

    Comment

    • Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

      #3
      Zapach owocowo-korzenny, z czasem coraz bardziej korzenny (anyż, imbir itp.), jednakowoż umiarkowany i całkiem odświeżający. Na drugim planie rzeczywiście scukrzony miód.
      Piana dość wysoka, średnio gęsta, trochę za krótka i niewiele po sobie pozostawia. Gaz też nie za duży.
      Kolor głęboko bursztynowy, lekko zamglony i maluteńkimi, jednak widocznymi gołym okiem, drobinkami.
      Smak. Wytrawny, przez chwilę wydaje się nieco pusty. Korzenność troszkę się przechyla w stronę anyżu. Trochę kwasku i słodyczy. Gorzki finisz - anyżowo-chmielowo-piołunowy, może ociupinkę alkoholowy. Wbrew temu jak to brzmi (wygląda), stosunkowo jednak umiarkowany, średniodługi.
      Nie zachwyca, ale jak najbardziej - zadowala.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
        darekd
        Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

        "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
        11% ekstr.
        5% alk.

        Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
        2025-03-20, 21:09
      • darekd
        Alpirsbacher, Schwarzwald Michel
        darekd
        Helles ze znanego browaru w Badenii-Wirtembergii w okolicach Schwarzwaldu.

        Ekstr. 11%
        Alk. 4,8%

        https://alpirsbacher.de/online-shop/...ld-michel?c=96

        Aromat - przy otwarciu na pierwszym miejscu chmiel (łąk, ciut...
        2024-08-11, 00:36
      • darekd
        Máša, Řenčovka 10
        darekd
        Mały browarek w miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

        https://pivomasa.cz/

        10% ekstr., 4% alk. Butelka PET.

        Aromat - kwaskowo-owocowe drożdże, trochę chleba, łagodny chmiel (zioła/łąka), potem ciut masełka
        Piana - średnia...
        2024-01-28, 02:19
      • darekd
        Schoppe Bräu, Molle
        darekd
        Weterani berlińskiego rzemiosła, warzą od 2001.
        Postanowiłem jednak sprawdzić ich klasykę - Helles Lager

        11,5% ekstr.
        5% alk.
        25 IBU

        Chmiele: Columbus, Saphir

        Aromat - początkowo herbatnikowy słód, potem chmiel, raczej ziołowy, znikome...
        2023-07-07, 00:48
      • darekd
        [?], Abbaye Oubliée Unique Impériale
        darekd
        Starałem się znaleźć w necie coś na temat tego tajemniczego piwa. Nazwa piwa występuje tylko w jednym medium - gazetce Biedronki. Czyli rzeczywiście "unique". Czemu "imperiale" nie wiadomo, gdyż piwo ma 14% ekstr. i 5,8 alk.

        Na kontrze info, że to blonde ale...
        2022-10-26, 00:36
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...