Garrigues, La Belle en Goguette

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

Butelka 0,33, alkohol 5,7 %, Blond Pale Ale
    Kolor - miodowo-miedziany, mętny
    Piana - drobna, wysoka i trwała
    Zapach - wyraźny chmiel, żywica, grapefruit
    Gaz - ok
    Smak - wyraźne nuty chmielowo-żywiczne, wyraźna słodycz, mocna pestkowa goryczka
    Pełne w smaku. Smaczne.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr. 5330 - moje 2615 nowe piwo opisane na forum - moje francuskie piwo nr. 162
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2013-12-31, 19:00.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Butelka 0,33, alkohol 5,7 %
    Naturalne, niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentujące w butelce. W składzie słód jęczmienny, słód pszeniczny i cukier z upraw ekologicznych.
    Zapach. Krótki, delikatny powiew słodkich cytrusów stabilizuje się dość nijako.
    Piana wysoka, zwarta, trzyma się całkiem długo i tworzy ładny grzybek, który z czasem przechodzi w tłustą wyspę. A na szkle widowiskowa koronka. Gaz niski.
    Kolor bladożółty, zamglony, nieprzejrzysty, ale bez planktonu.
    Smak. Ciut cytrusów, trochę chmielu, sporo kwasku, ziemistości i piwniczności. W posmaku chmiel goryczkowy.
    Z ale ma przede wszystkim cytrusy. Tych jest jak na rasowego ale’a jednak za mało. Chmiel też jakiś mało anglo-saski. Ogólnie – bez uniesień, ale i bez obsuwy. Piana na duży plus.
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2013-11-27, 17:58.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
      2022-06-24, 23:17
    • darekd
      Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
      2022-06-24, 22:39
    • darekd
      Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

Aromat -...
      2022-06-25, 00:49
    • darekd
      Moon Lark, IPA India Pale Ale
      darekd
      6,7% alk.

"piwo z amerykańskim cytrusowo-żywicznym chmielem" ale nie podali jakie chmiele i nie wiadomo czy tylko z amerykańskimi.

Aromat - głównie chmielowa żywiczność, ciut cytrusów
      Piana - dość niska, dość trwała z kożuszkiem
      Barwa -...
      2025-06-05, 21:09
    • darekd
      Nepomucen, Crazy Lines #43 Pacific Dream
      darekd
      West Coast IPA chmiel: Motueka, Nelson Sauvin

7,5% alk.
      16,5 ekstr.

Aromat - przede wszystkim ubogi z lekkimi nutami cebulowo-czosnkowymi i jakimiś łagodnymi cytruskami
      Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, ale z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
      Barwa...
      2024-03-12, 21:46
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...