Duyck, Jenlain Ambrée

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Duyck, Jenlain Ambrée

zaw. alk. 7,5%, but. 0,33 l
    odnalezione w sieci Bomi

Mam małe kłopoty z umiejscowieniem tego piwa. W pierwszej chwili uznałem je za nowy gatunek browaru Duyck, później dowiedziawszy się, że to ich flagowy produkt powziąłem przypuszczenie, że to może znany Jenlain Original tylko w nowej szacie. Niemniej zawartość alkoholu jest inna... no i tak powstał nowy temat.
    To, czym browar chwali się opisując swoje piwo, jest imponujące: górna fermentacja, niepasteryzowane, produkowane z 3 rodzajów słodu jęczmiennego i 3 rodzajów chmielu rosnącego w Alzacji... trudno się oprzeć.
    Zapach - słodkawy, niezwykle aromatyczny bukiet palonego słodu. Wielkie brawa!
    kolor - nazwa piwa sugeruje bursztyn, dla mnie piwo jest miedziane, herbaciane;
    piana - niezbyt gęsta i szybko znika, pozostawiając tylko kremowe placki;
    smak - przewodzą wyraźnie słodkawe nuty słodowo-owocowe; głębokiemu, wyrazistemu smakowi palonego słodu towarzyszy cytrusowa rześkość owoców (odnosi się wrażenie, że cała wspaniała paleta smakowa jest wszystkim tym, co tylko da się "wycisnąć" z górnej fermentacji). I tylko to wszystko przetkane jest zbyt ulepkowatą słodyczą (taką kojarzącą się bardziej z piwami typu Adelscott czy Kingston, a nie z Biére de Garde). W posmaku czuć bardzo delikatną goryczkę i znów smak palonego słodu oraz nuty alkoholowe.
    wysycenie - dość mocne, szczypiące w język

Dobre piwo o niezwykle bogatej palecie smakowej, ale zabijanej ulepkowatą słodyczą. Gdyby nie ona - piątka z plusem
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

Fajne choć nie rewelacyjne piwo.
    U mnie piana była spora i bardzo trwała.
    Co do barwy to tak jak pisze Dreamer - nie do końca bursztynowe.
    W smaku wybija się owocowość i paloność. Spożywane w większej ilości wydaje się ciężkawe więc dobrze jest się nim podzielić z innymi.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10391

Wersja 0.75 litra:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• telek
        Podpułkownik Piwnej Armii
        🥛🥛🥛
        • 2011.05
        • 587

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
        zaw. alk. 7,5%, but. 0,33 l
        odnalezione w sieci Bomi

Mam małe kłopoty z umiejscowieniem tego piwa. W pierwszej chwili uznałem je za nowy gatunek browaru Duyck, później dowiedziawszy się, że to ich flagowy produkt powziąłem przypuszczenie, że to może znany Jenlain Original tylko w nowej szacie. Niemniej zawartość alkoholu jest inna... no i tak powstał nowy temat.
        To, czym browar chwali się opisując swoje piwo, jest imponujące: górna fermentacja, niepasteryzowane, produkowane z 3 rodzajów słodu jęczmiennego i 3 rodzajów chmielu rosnącego w Alzacji... trudno się oprzeć.
        Zapach - słodkawy, niezwykle aromatyczny bukiet palonego słodu. Wielkie brawa!
        kolor - nazwa piwa sugeruje bursztyn, dla mnie piwo jest miedziane, herbaciane;
        piana - niezbyt gęsta i szybko znika, pozostawiając tylko kremowe placki;
        smak - przewodzą wyraźnie słodkawe nuty słodowo-owocowe; głębokiemu, wyrazistemu smakowi palonego słodu towarzyszy cytrusowa rześkość owoców (odnosi się wrażenie, że cała wspaniała paleta smakowa jest wszystkim tym, co tylko da się "wycisnąć" z górnej fermentacji). I tylko to wszystko przetkane jest zbyt ulepkowatą słodyczą (taką kojarzącą się bardziej z piwami typu Adelscott czy Kingston, a nie z Biére de Garde). W posmaku czuć bardzo delikatną goryczkę i znów smak palonego słodu oraz nutyo alkoholowe.
        wysycenie - dość mocne, szczypiące w język

Dobre piwo o niezwykle bogatej palecie smakowej, ale zabijanej ulepkowatą słodyczą. Gdyby nie ona - piątka z plusem
        Potwierdzam wszystko co Dreamer napisal.
        Pilem lekko przeterminowane z butli 0,75, stad pod koniec slodycz i alkohol szczegolnie rzucaly sie w jezyk.

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13069

Dość przyjemne, całkiem treściwe piwo o profilu słodkich owoców. W zeszłym roku zdobyło brąz na wystawie rolniczej w Paryżu /logo nagrody widziałem również na etykietach win francuskich/. Jednak sam smak niezbyt rozbudowany, goryczka mała, finisz krótki. Przełyku nie urwało choć pije się gładko. Od czasów opisu Dreamera wyciska się z górnej fermentacji znacznie więcej

Comment

• Kolesław
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1130

Zapach. Najpierw mięciutko i przytulnie: bardzo słodkie suszone figi i świeże owoce z drożdżami w tle. Po kilku chwilach robi się ostro: korzenie, chmiel, drożdże mniej wyczuwalne ale są, w głębi alkohol.
            Piana lekko beżowa, niezbyt gęsta za to bardzo nietrwała. Po kilku minutach na powierzchni cieniutka, mgławicowa warstewka, na ściankach szkła - prawie nic. Krótki atak gazu na początku, a potem delikatne łaskotanie.
            Kolor miedziano-rdzawy, bardzo świetlisty, bez osadu; na samym dnie ociupina malutkich drobinek, które nie powodują mętnienia.
            Smak wytrawny, ostry, pikantny, tak jak druga faza zapachu. Wśród korzeni wybija się charakterystyczny anyż. Nie jest jednak tak dominujący jak w poprzedniej wersji tego piwa (którą przywołuje Dreamer).
            Piwo ma swoją wagę, w moim odczuciu trochę zbyt dużą. (Oczywiście są piwa znacznie cięższe, ale tu ta cecha wprowadza jakiś dysonans.)
            Dobre, na prawdę dobre, w końcu klasyk. Jednak trochę rozczarowuje. Nie będzie to moje ulubione piwo.

Comment

• becik
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 15003

kolor ciemnozłocisty, zapach słodkawo-spirytusowy, piana biala, szybko opada, w smaku alkoholowo-goryczkowe z minimalnym slodowym posmakiem, nic a nic mi nie podeszło
              Attached Files
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Oskaliber
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.05
                • 727

Kolor: Ciemny bursztyn, klarowne.
                Piana: Koloru złamanej bieli, średnio gęsta, średnio trwała. Opada do obrączki z paroma wysepkami.
                Zapach: Toffi, lekkie owoce, biszkopty.
                Smak: Słodowość, trochę owoców, trochę karmelu i toffi, biszkopty, lekka piwniczność, jakiś taki ala anyżowy posmaczek. Goryczka niska.
                Wysycenie: Dosyć niskie.
                Ogółem: Dla mnie brakuje czegoś do skontrowania słodowości. Nie jest to jeszcze ulepek, ale nie są to moje klimaty.
                BeerFreak.pl

Comment

• wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

Kolor: ładny bursztyn wpadający w miedź, lekko zmętniony drobnymi kłaczkami.
                  Piana: Wysoka, ale bardzo gruboziarnista. Pęka szybko, wygląda niezbyt estetycznie, bardzo dziurawa. Opada do cienkiej mgiełki, lekko brudzi szkło.
                  Zapach: Słodowy, słodkawy, mocno karmelowy, delikatnie palony lekko owocowy.
                  Smak: Słodowy, pełny, słodki, treściwy, nieco zalepiający z alkoholowym finiszem. Pije się przyjemnie, choć na pewno nie jest to piwo sesyjne.
                  Wysycenie: Zbyt wysokie, ostre, rozwala pianę i mocno szczypie, co dodatkowo potęguje wyraźny alkohol.

Przyjemne piwo do powolnego sączenia. Jedyne co można mu zarzucić to nadmierna, pod koniec męcząca słodycz oraz zbyt wyraźna alkoholowość.

Comment

• Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9822

Bursztynowe, klarowne.
                    Piana kremowa, drobna, ale niewysoka i nietrwała.
                    Pachnie słodem, owocami i nutą alkoholową.
                    W smaku jest podobnie - przewodzi alkohol, potem karmel i słód.
                    Gazu średnio. Flaszka 0,25 w sześciopaku, eta jak na wszystkich fotkach.
                    Moim zdaniem przyciężkawe, przesłodzone piwo bez polotu...

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 13069

Bière de Garde, którego historia sięga 1922 r.

Alk. nadal 7,5%

Aromat - słodkie owoce (figi, dojrzałe morele), biszkopt, potem wyraźniejsze podpieczone pieczywo
                      Piana - umiarkowanie wysoka, zwarta, z dłuższą koronką
                      Barwa - ciemniejszy bursztyn/miedź
                      Wysycenie - umiarkowane/średnie, musujące
                      Smak - biszkopt z karmelem z dość wyraźną słodyczą, wymienione w aromacie owoce znikome. Teraz goryczka wydała mi się wyraźniejsza z minimalną korzennością. Alkohol minimalnie rozgrzewa.
                      Treściwość - wysoka, ale nie jest zbyt ciężkie

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                      Przełyku nie urwało choć pije się gładko.
                      ocena bez zmian.

Comment

• darekd
                        🍺🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 13069

Click image for larger version

Name:	P1100247.JPG
Views:	55
Size:	21,7 KB
ID:	2323649