Maians, Espiga Pale Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Maians, Espiga Pale Ale

    Companyia Artesana Maians to mikrobrowar, założony przez dwójkę biologów - Teresę Galvan i Arnau Rovirę. Powstał w 2011 roku w niewielkiej miejscowości Sant Llorenç d'Hortons kilkanaście kilometrów od Barcelony. Moce produkcyjne pozwalają obecnie warzyć 1500 hektolitrów rzemieślniczego piwa rocznie. Ich flagową marką jest Espiga, co po hiszpańsku i katalońsku oznacza kłos.
    Espiga Pale Ale zostało uwarzone przy zastosowaniu słodów pale ale, karmelowych caramunich i caramber oraz monachijskiego. Do chmielenia wykorzystano odmiany Warrior, Fuggles i Simcoe. Piwo ma 5% alkoholu i deklarowaną goryczkę na poziomie 30 IBU.

    Ciepła, bursztynowa barwa, ze sporym zmętnieniem.
    Lekko żółtawa piana. Niewysoka po nalaniu, ale trwała. Po 10 minutach wyglądała tak jak po 2. Do tego posiada bardzo dużą tendencję do oblepiania szklanki.
    W zapachu, który nie jest jakoś szczególnie wyrazisty sporo słodkich owoców oraz trochę cytrusów plus klimaty karmelowe. Delikatne słodowe i chmielowe nuty na dalszym planie.
    Smak jest wysoko słodowy. Zbożowy, ziarnisty, dość ostry, wygasający skórką razowca. Jednocześnie mamy niemałą, wyrazistą, trawiastą goryczkę, pozostającą w ustach, choć nieco brakuje piwu aromatycznych estrowych odcieni. Jedynie cień cytrusów gdzieś w tle. I bardzo mocny karmel.
    Nagazowanie średnie w kierunku niższego.
    Butelka 330ml z niewyszukaną etykietą w kolorze sepii, z symbolem kłosa, powtórzonym na kapslu.

    Piwu nie da się odmówić wyrazistości w profilu smakowym, choć jest to wyrazistość dość radykalna. Przy czym ma stosunkowo niepozorny bukiet. Ciekawostka, choć gdybym miał specjalnie wybierać jakieś piwo w stylu english pale ale to pewnie zdecydowałbym się na inne. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Maians, Espiga Begin to Run
    darekd
    Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną.

    American IPA
    7% alk.
    60 IBU

    Chmiele: Zeus, Centennial, Simcoe, Vista, Azacca, Cascade and HBC-630 i na zimno powtórka wszystkich tych chmieli

    https://www.espiga.c...
    2025-05-26, 22:52
  • darekd
    Maians [Maians & Guineu], Espiga English Brown Ale
    darekd
    Kooperacja browarów katalońskich.

    Alk. 6%.

    Chmiele: Galena (US), Fuggles, East Kent Golding (UK)

    Aromat: kakao, trochę ciasteczkowe, orzechowe, czekoladowe, lekko podpalane, delikatny chmiel
    Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
    ...
    2023-09-18, 13:43
  • darekd
    Maians, Espiga Mosaic
    darekd
    Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną.

    Pale Ale chmielony Mosaicem
    5,5% alk.
    35 IBU

    Aromat - chmielowy ze słodszymi owocami tropikalnymi, trochę cytrusów, ciut żywic
    Piana - wysoka, raczej zwarta, dość...
    2023-09-06, 17:12
  • darekd
    Maians, Espiga Savage Jungle
    darekd
    Kraft z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną.

    DDH IPA, chmiele to Mosaic i Simcoe

    6,5% alk.
    30 IBU

    https://www.espiga.cat/en/product/savage-jungle/

    Aromat - chmielowy, na początku nuty cytrusów na pierwszym planie. Potem jednak...
    2025-06-04, 20:24
  • darekd
    Hiszpania, Barcelona, Carrer de Provença 365, Espiga Craft Beer Shop
    darekd
    Espiga, to znany kataloński browar kraftowy działający od 2011 r. Jego piwa są dostępne w różnych miejscach w Barcelonie, ale ich głównym miejscem jest sklep położony ok. 500 metrów od kościoła Sagrada Família.

    Przyjemna obsługa, dużo lodówek, dodatkowo bodaj 4 nalewaki...
    2025-01-02, 02:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...