Koningshoeven, Urthel Hop-It

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Koningshoeven, Urthel Hop-It

    W podtytule The Original Superior Hoppy Belgian Blond. Alk. 9.5%, but. jak zwykle bączek 0.33 l. Skład: woda, słód, chmiel (Magnum, Spalt, Saaz) i cukier. Dofermentowane w butelce.
    Ciemnozłoty/pomarańczowy kolor, mętne, dosyć mocno nagazowane, piana taka że nalewanie zajęło parę minut, trzyma się bardzo długo.
    Zapach wiśniowy i drożdżowy, bardzo mocny.
    Smak potężnie owocowy, lekko drożdżowo-pszeniczny, słód zrównoważony z goryczką, zgodnie z nazwą pewnie mocno chmielone, dzięki temu nie czuć woltażu i kopie w czapkę znienacka Silny goryczkowy posmak trwa całe wieki.
    Zarówno parametrami jak i smakiem trochę przypomina Hibernus Quentum z tego samego browaru, tylko że Hop-it jest zdecydowanie mocniej chmielony. Fajna wariacja na temat tripla, do powtarzania nie raz!
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2006-06-16, 02:19.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5048

    #2
    Koningshoeven, Urthel Hop-It

    No właśnie nie wiem gdzie to mocne nachmielenie.
    Piszą na kontrze, ze IBU jest 80 a ja jakoś nie mogę w to uwierzyć.
    Piłem niedawno Urthela robionego w Holandii i chyba bardziej mi smakował, może dlatego, że to był Hibernus Quentum, więc jednak inne piwo.
    5510 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

    Comment

    • Kwadri
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.10
      • 1216

      #3
      Koningshoeven, Urthel Hop-It

      Buteleczka 0,33 litra, alkohol 9,5 %, według strony www.urthel.com Belgian Style IPA, warzony od 2006 roku w Koningshoeven pod nadzorem Pani Hildegard van Ostaden. Zdobycz z Żywca:

      Kolor: Złoty, opalizujący.
      Piana: Wysoka, puszysta. Opada do cienkiej powłoki, dość obficie oblepiając szkło. Cienka warstwa zostaje do końca.
      Zapach: Niezbyt mocny, lekko chmielowy, w tle lekka słodowość. Momentami nieco przypomina koncerniaki! W miarę ogrzewania się pojawiają się alkoholowe wtrącenia z drożdżową nutą. Nieco ładniejszy po ogrzaniu, ale ogólnie nie zachwyca.
      Smak: Niezbyt mocna chmielowa gorycz zmieszana z posmakiem belgijskich drożdży. Finisz lekko chmielowy. Nie czuć alkoholu, bo jest przykryty goryczką, ale nieco rozczarowuje. Nic specjalnego. IPA nieco na wyrost. Nieco mocniej chmielony Belgian Strong Ale.
      Wysycenie: Średniowysokie.
      Opakowanie: Etykieta z rysunkowym gostkiem, który także jest na ładnym kapslu.
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez Kwadri; 2011-07-01, 19:13.

      Comment

      • wsaczuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.09
        • 182

        #4
        piję właśnie to piwo zakupione w Żywcu. Piję je przez przypadek bo zostały nam żetony po zakupieniu tego co chcieliśmy i przyciągnęła nas etykieta.

        Po otwarciu butelki uderza aromat chmielu, potem można wyczuć przyprawowe posmaki od drożdży. Piana gęsta kremowa, zostawiająca z każdym łykiem pierścionki na pokalu. W smaku chmiel, chmiel, potem trochę przypraw od drożdży i tylko troszkę estrów. Goryczka jest krótka, mocna, ale nie przytłacza wszystkiego. Alkoholu prawie nie czuć w smaku, jedynie przyjemnie rozgrzewające ciepło rozchodzące się po ciele konsumującego. Piwo bardzo dobrze zbalansowane z mocnym akcentem na chmiel i chylę czoła belgijskim browarnikom za uwarzenie piwa tak mocnego alkoholowo i pod względem goryczki, ale jednocześnie będącego tak łatwym i przyjemnym w piciu.

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10391

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
          piję właśnie to piwo zakupione w Żywcu. Piję je przez przypadek bo zostały nam żetony po zakupieniu tego co chcieliśmy i przyciągnęła nas etykieta.

          Po otwarciu butelki uderza aromat chmielu, potem można wyczuć przyprawowe posmaki od drożdży. Piana gęsta kremowa, zostawiająca z każdym łykiem pierścionki na pokalu. W smaku chmiel, chmiel, potem trochę przypraw od drożdży i tylko troszkę estrów. Goryczka jest krótka, mocna, ale nie przytłacza wszystkiego. Alkoholu prawie nie czuć w smaku, jedynie przyjemnie rozgrzewające ciepło rozchodzące się po ciele konsumującego. Piwo bardzo dobrze zbalansowane z mocnym akcentem na chmiel i chylę czoła belgijskim browarnikom za uwarzenie piwa tak mocnego alkoholowo i pod względem goryczki, ale jednocześnie będącego tak łatwym i przyjemnym w piciu.
          Czy to aby na pewno piwo belgijskie
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          • wsaczuk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.09
            • 182

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
            Czy to aby na pewno piwo belgijskie
            Piwo zgodnie z tym co na etykiecie stoi warzone jest w Belgii jeśli chodzi o geografię. Jeśli chodzi o podział na style to Belgowie nie uznają podziału i nie widzę problemu z nazwaniem tego "piwem belgijskim".

            Comment

            • Kwadri
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.10
              • 1216

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
              Piwo zgodnie z tym co na etykiecie stoi warzone jest w Belgii jeśli chodzi o geografię. Jeśli chodzi o podział na style to Belgowie nie uznają podziału i nie widzę problemu z nazwaniem tego "piwem belgijskim".
              Na kontrze pisze, że warzone i rozlewane w Beneluxie. Na stronie www.urthel.com jest informacja, że od 2006 roku piwa Urthel są wytwarzane w Koningshoeven, czyli w Holandii.

              Comment

              • wsaczuk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.09
                • 182

                #8
                granice się zmieniają, dla mnie może być warzone nawet w obwodzie kaliningradzkim a i tak takie piwo będe nazywał belgiem.

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8126

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
                  granice się zmieniają, dla mnie może być warzone nawet w obwodzie kaliningradzkim a i tak takie piwo będe nazywał belgiem.
                  Czyli będziesz głosił herezję,a za to można było kiedyś trafić na stos.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • kentaki
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 452

                    #10
                    Piękna, biała i trwała piana. Kolor jasny, złoty. Zapach nikły ale jakby owocowy, może wiśnia. W smaku delikatne, właśnie ta wiśnia, gładko wchodzi. Tego 9,5%, zupełnie nie czuć, jak i jakiegoś turbo chmielenia. No nie, jest fajny chmielowy smaczek . Ładna etykieta, kapsel profesjonalny. Dobrze nagazowane. Fajne, zdradliwe piwo, podstępnie atakuje tętnice .

                    Comment

                    • wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2656

                      #11
                      Barwa złocisto-miodowa. Lekko opalizuje.
                      Piana spora, nieznacznie kremowa. Mięsista, gęsta. Wysoka tendencja do oklejania ścianek. Do końca zwarta szumowinka.
                      Aromat delikatny, ale wyraźnie złożony. Ciepłe słodowe, lekko ciasteczkowe, opiekane nuty. W tle nieznaczne pieprzowe nastroje. Podszyte wyczuwalnym alkoholem.
                      W smaku w pierwszej chwili orzeźwiająca aromatyczna chmielowość, z wyczuwalną goryczką. Zaskakująco szybko, niemal natychmiast przełamuje ją silna nuta alkoholowa. Wytrawny finisz i w posmakach powraca nieco wytłumiona goryczka a także pobrzmiewają nieco drożdżowe echa.
                      Nasycenie wysokie, nawet nieco musujące.
                      Opakowanie jak na zdjęciu Kwadriego sprzed półtora roku, z tym, że moje powiększone do wersji 0,75l, więc brak krawatki i kapsla - zamknięcie szampanowe z plastikowym korkiem.
                      Nadal warzone w Beneluksie, czyli w holenderskim De Koningshoeven

                      Wybitnie degustacyjne. Świetnie się prezentuje w szkle. Piwo bardzo wytrawne, wyraziste, praktycznie pozbawione słodkich akcentów i trochę za słabo ukrywające moc. W moim odczuciu, w swoim stylu przegrywa doznaniami konsumpcyjnymi choćby z niebieskim Chimayem. 7 w skali 1-10.
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • bastion
                        Ukraina, Lwów, Płoszcza Rynok 36, 36 PO.
                        bastion
                        To ciekawe że piwnym turystom wizytującym Lwów, a zwłaszcza jego centrum, jakoś nie po drodze jest z browarem restauracyjnym ( chociaż w tym wypadku powinno chyba być napisane odwrotnie) mieszczącym się dosłownie rzut kamieniem od Pravdy Beer Theatru. Miejsce to oferuje własne piwo od początku...
                        2021-12-06, 22:17
                      • dadek
                        Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                        dadek
                        Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                        Start
                        2024-10-15
                        Koniec
                        2024-10-15
                        2024-10-16, 03:03
                      • darekd
                        Maians, Espiga Mosaic
                        darekd
                        Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną.

                        Pale Ale chmielony Mosaicem
                        5,5% alk.
                        35 IBU

                        Aromat - chmielowy ze słodszymi owocami tropikalnymi, trochę cytrusów, ciut żywic
                        Piana - wysoka, raczej zwarta, dość...
                        2023-09-06, 17:12
                      • darekd
                        Van Pur, Dubbel
                        darekd
                        Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

                        Tu jest Blond:

                        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

                        Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
                        2024-05-16, 00:43
                      • pebejot
                        Serbia, Belgrad, Dalmatinska 44, Cigla & Krigla Pub
                        pebejot
                        Niewielki minibrowar, a dokładniej firmowy pub minibrowaru "Cigla & Krigla" w jednej z bocznych uliczek w centrum Belgradu.
                        Jest to pub typu "mordownia". W sobotni wieczór był ścisk jak na wiejskiej dyskotece. W środku było tak najarane, że ciężko było złapać...
                        2025-05-03, 10:24
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...