Piwo bez wątpienia wyróżnia się ilością bąbelków. Początkowo szczypie w język niczym świeżo otwarta oranżada. Poza tym bez fajerwerków czy niespodzianek. Podobnie jak kilku przedmówców czuję, że może się nieźle sprawdzić w walce z upałem.
Piwo znane i łatwo dostępne, więc ten wpis to bardziej nie recenzja, ale hołd złożony trunkowi. Przepyszna pszenica, w której wszystko jest idealnie zbalansowane. Zaskakuje kwaskowatością, która świetnie komponuje się z cudownym zapachem, być może najmocniejszą stroną tego piwa. Litwini serwują je z cytryną, która jeszcze bardziej wydobywa oryginalny cytrusowy smak. Choć bez cytryny też świetnie smakuje. Poznałem to piwo z 5 lat temu i często do niego wracam. Dla mnie bije na głowę paulanery i inne niemiaszkowe popularne pszenice...
Ostatnia zmiana dokonana przez chechaouen; 2012-09-23, 23:19.
Niezła pszenica jednak czegoś mi w niej brakuje, czułem się po niej pełny, nie tak jak ma to miejsce po innych pszeniczniakach. Butelka wygląda jak pocisk.
Piana - dość duża, powolna redukcja do warstewki.
Lacing - początkowo ładny ale nie trwały.
Barwa - mętny jasno pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - przyjemny, banan z goździkiem razem... do tego nuta drożdży.
Smak - lekko słodkawe, lekko kwaskowe. Trochę drewniany goździk z lekkim cynamonem i troszkę banana /chwilami smak włókien między tym co się je a skórą / nuty drożdżowe. Prawie nie ma goryczki.
Im cieplej tym więcej powrotów to tego niezłego hefeweizena
Specjalna linia piw Svyturys, produkowana w małych partiach w butelkach numerowanych. JA w Kownie trafiłem z tej serii American Style Wheatwine.
Kolor: miedziano -czerwony
Piana: niska szybko znika
Wysycenie: umiarkowane
Aromat: tu duże zaskoczenie, bo nie czuć amerykańskich...
W centrum Klaipedy, 2,5 km od dworca.
Olbrzymi browar, który opanował kawał litewskiego rynku znajduje się w centrum nadmorskiej Kłajpedy w odległości 2,5 km od dworca kolejowego.
Na wzór browarów amerykańskich, wszystko stanowi jedną całość, czyli wielka instalacja jest wkomponowana...
"To piwo uwarzyliśmy specjalnie dla fanów najsłynniejszego litewskiego klubu koszykówki „Kauno Zalgiris”.
Nazwaliśmy je „Zalia Balta” (ang. Zielono-biały) na cześć oficjalnych barw drużyny."
Comment