Heller, Hellers Kölsch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #1

    Heller, Hellers Kölsch

    Kupione w Berlinie w sklepie z bio żywnością.
    Alkohol 4,5%

    barwa: złota, jasna
    piana: mizerna już przy nalewaniu, grube pęcherze, szybko pęka i opada
    zapach: słodowy z chmielową nutą
    smak: zaskakująca pierwsza nuta, dobre silne słodowe uderzenie, szybka i silna słodowa amplituda, po chwili ustępuje miejsca chmielowi i goryczce z delikatną piwniczną nutą. Jak na koelscha to całkiem wyraziste i bardzo smaczne. Godne polecenia
    gaz: ok

    Bardzo dobre piwo, jedyny mankament to kiepska piana
    Attached Files
    LP

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Giesinger, Munique Heller Bock
    darekd
    Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

    https://www.giesinger-braeu.de/

    6,6% alk.

    Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
    2025-01-05, 23:21
  • darekd
    Reichenbrand, Reichenbrander Heller Bock
    darekd
    Chemnitz, Saksonia

    Jasny koźlak
    16,7% ekstr.
    6,5% alk
    20 IBU

    https://reichenbrander.de/bier/heller-bock/

    Aromat - słodowy, bardzo przyjemny - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, karmel, pod koniec suszone owoce, ciut powideł
    Piana...
    2022-12-02, 01:09
  • darekd
    Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
    darekd
    Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

    Ekstr....
    2024-08-04, 21:40
  • RomaNzRumunii
    Kolsch temperatura fermentacji
    RomaNzRumunii
    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
    2023-11-25, 22:07
  • Petitpierre
    2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
    2024-07-07, 18:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...