Riedenburger, Hefe-Weizen Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13262

    #1

    Riedenburger, Hefe-Weizen Hell

    Na stronie:

    Entdecke die Vielfalt handwerklich gebrauter Biere von Riedenburger. Erfahre mehr über unsere nachhaltige Brauerei und genieße erstklassigen Geschmack aus Bayern.


    podają ekstrakt: 12,4%, alk. 5,1%

    Tymczasem na ecie jest 5,2% alk.

    Aromat - goździki, ciekawe owoce, nie do końca same cutrusy, troszkę bananów
    Piana - zdecydowanie wysoka, dość nietrwała
    Barwa - mętne ciemne złoto, trochę wpada w pomarańcz
    Wysycenie - jak na pszenicę umiarkowane
    Smak - lekko kwaskowe owoce, trochę cytrusów, cierpka śliwka, goździk, ale też słodkawy banan, czuć drożdże
    Treściwość - pełne w smaku, sycące

    Smaczne piwo
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2014-07-30, 14:25.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13262

    #2
    Powrót po latach. Zmienili etę, odświeżyli stronę:

    Bayern ist das Weizenbierland Nr. 1. Dieser Marktposition möchte das Riedenburger Brauhaus Rechnung tragen und bieten Weizenliebhabern eine große Vielfalt.


    a różnicę pomiędzy zaw. alkoholu na stronie (5,1%) a na etykiecie (5,2%)

    Aromat - banan i drożdże, minimalny cytrus, na stronie wspominają o kolendrze, no może jakiś znikomy powiew się pojawił
    Piana - wysoka, dość zwarta, średniotrwała
    Barwa - złoto/jasny pomarańcz, zmętnione
    Wysycenie - żywe, musujujące
    Smak - rześki owocowy kwasek, ciut cytrusów, banany bardziej w tle (łagodne), drożdże, minimalny goździk
    Treściwość - pełne

    Może się nieco różni w odbiorze od tego z 2014, ale ocena ogólna ta sama - smaczne, rześkie piwo.
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2020-07-12, 20:59.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13262

      #3
      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Javox
        ? [Funky Fluid], Sandy
        Javox
        Pszenica z alko 4.8% z ekstraktu prawdopodobnie 12*.

        Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - mleczno-blado-jasno-żółty.
        Aromat - drożdże, słodkawy banan potem goździk.
        Smak - słodkawe, płatki owsiane...
        2024-11-03, 18:43
      • Javox
        ? [Denninghoffs], Hofjäger Weizenbier
        Javox
        Weizen z alko 5.3* z ekstraktu 12.3*

        Chmiel: Hallertauer.

        Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
        Aromat - banan i goździk ale lekko.
        Smak - słodko, mało...
        2025-09-29, 22:37
      • darekd
        Oso, Wonderwall
        darekd
        browar z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.

        O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:
        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-oso-brew-pub

        New England IPA

        Alk. 7%
        ...
        2025-09-03, 16:27
      • Javox
        Hönig, Postillon Weiße
        Javox
        Pszenica z okolic Bambergu.
        Alko 4.9%.

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, blady żółto pomarańczowy.
        Aromat - goździk i mini banan.
        Smak - skóra od banana i banan, lekko goździk,...
        2023-07-04, 14:04
      • Javox
        AleBrowar, Bałtycki Dziad Weizen
        Javox
        Widziałem że to piwo miało wcześniej 5.3% alko a na market widzimy 4.8% przy tym samym ekstrakcie czyli 12*

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo ładnego.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
        Aromat - rześkie...
        2025-06-02, 10:50
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...