Nordbräu, Edel-Weißes

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Nordbräu, Edel-Weißes

    Piwo pszeniczne z bawarskiego browaru Nordbräu w miejscowości Ingolstadt. Producent na etykiecie podaje nawet, że to hefeweizen-export, co by to nie miało znaczyć. Dodatkowo umieszczono symbol srebrnego medalu z European Beer Star w 2008 roku, aczkolwiek trochę wody od tego czasu upłynęło już w Dunaju (Ingolstadt położone jest nad tą rzeką). Zawartość alkoholu 5,4%, skład tradycyjnie i ogólnie.

    Barwa złocista, z delikatnym pomarańczowym odcieniem. Nieznaczna mętność.
    Piana o niejednorodnej teksturze, widać duże bąble. Dość wysoka po nalaniu, szybko redukuje się do cienkiego kożuszka, by pod koniec konsumpcji pozostawić jedynie nikłą obrączkę wokół szkła.
    Aromat wyraźny, o dominujących nutach gumy balonowej, wanilii i banana. W tle pszeniczne odcienie i nieco drożdży a także pewna kwaskowość.
    Smak już nie robi tak dobrego wrażenia. Balans przesunięty zdecydowanie w kierunku estrowych klimatów. Jest zbyt słodko, brakuje charakterystycznej dla piw pszenicznych kontry przyprawowej. Jest również trochę chlebowej pszenicy. Piwo ma niestety na drugim planie mało sympatyczny cebulowo-ziemisto-kiszonkowy charakter. Pomaki szybko nikną, zostawiając wrażenie niedosytu.
    Nagazowanie jest w dolnych stanach dopuszczalnych dla stylu. Przez to kuleje rześkość odbioru.
    Butelka NRW z klasyczna piwną etykietą, na której i herb i wstęgi i złoto (i srebro z medalu ma się rozumieć też ) Ładny kapsel firmowy nie zmieścił mi się w kadrze.

    To drugie piwo z browaru, które mam okazję recenzować (pierwszym był 93er Naturtrübes Hefeweizen) i podobne odczucia. Brakuje balansu, pojawiają się mało ciekawe nuty smakowe, piana, która powinna sztywno stać w szkle, niknie szybko, zaś niskie nagazowanie uwypukla tylko błędy w profilu. 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Herrnbräu, Bürgerliches Brauhaus Altbairisch Hell
    darekd
    Duży browar z Ingolstadt (Górna Bawaria) - Herrnbräu. Bürgerliches Brauhaus warzył w mieście piwa marki Herrnbräu, ale w l. 60. XX w . przenieśli się na peryferie do browaru przemysłowego i jako Herrnbräu warzą na pamiątkę również piwa pod marką Bürgerliches Brauhaus.

    4,9 % alk.
    ...
    2021-12-02, 00:27
  • Daray
    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
    Daray
    Dzień dobry,

    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
    2023-03-13, 21:01
  • darekd
    Louka, Oatmeal 15
    darekd
    Rzemieślniczy browar z miejscowości Louka w kraju południowomorawskim (pow. Hodonin, blisko granicy ze Słowacją), który zaczął warzyć w 2020 r.
    Więcej:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-59-pivovar-lo...
    2024-01-29, 00:25
  • darekd
    Artezan, Two of Us
    darekd
    Cold IPA,

    chmiele: Citra (Cryo), Nelson Sauvin, Ekuanot

    15% ekstr.
    5,5% alk.

    Aromat - chmielowy, cytrusowo-żywiczny
    Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
    Barwa - złoto-słomkowa, zamglona
    Wysycenie - średnie, musująca...
    2025-04-01, 21:15
  • darekd
    Strakonice, Klostermann Hořký Ležák
    darekd
    Południowe Czechy, gdzie piwa zazwyczaj mają niższą goryczkę i wyżsżą słodycz. Stąd może odpowiedź ze strakonickiego browaru, który również wpisuje się w ten trend.

    Jedenastka a według https://www.pivovar-strakonice.cz/ to dokładnie 11,8% ekstr.
    Alk. 4,7%

    Chmiele to...
    2024-09-21, 23:27
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...