Kaiserdom, Angermann Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AaLeX
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 793

Kaiserdom, Angermann Pils

Butelka 0,5l, nrw, alkohol 4,9%, ekstraktu nie podano.
    Kolor - jasna słomka, klarowny.
    Piana - gruba, trwała, został kożuch i lacing.
    Zapach - delikatny, chmielowy.
    Gaz - w sam raz.
    Smak - no tu jest słabo, jak na Pilsa. Delikatny słód, a gdzieś tam w tle minimalna goryczka.

Piwo ma bardzo ładną etykietę i niezłą pianę. Na tym niestety koniec zalet. W smaku jest pustawe, wodniste, występują tylko delikatne nuty słodowo-goryczkowe. Moim zdaniem, jak na Pilsa to za mało. Niedawno oceniałem Flensburgera, któremu dałem najwyższe noty. To piwo niestety najwyższych nie dostanie. Zasmakuje ludziom, którzy nie lubią wyraźnej goryczki, tylko po co wtedy kupować Pilsa? Ocena 2,5/6.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez AaLeX; 2022-12-03, 11:37.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13369

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AaLeX
    Niedawno oceniałem Flensburgera, któremu dałem najwyższe noty. To piwo niestety najwyższych nie dostanie. Zasmakuje ludziom, którzy nie lubią wyraźnej goryczki, tylko po co wtedy kupować Pilsa?
    Kaiserdom to najmniej ciekawy, duży browar Bambergu w bawarskiej Frankonii. W regionie tym pilsy nie są popularne, a generalnie bawarskie pilsy nie mają dużej goryczki, ponieważ w większości chmielone są miejscowymi odmianami aromatycznymi. Jeśli ktoś oczekuje wyraźnie goryczkowych pilsów, to właśnie te z północnych Niemiec (Flensburger, przede wszystkim Jever) trafią bardziej w gust.
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2022-12-03, 23:23.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Brauwerk Schleife, Schleifer Original Pilsner
      darekd
      Duży browar restauracyjny (bo tak go można opisać) leży w niewielkiej miejscowość Schleife w Saksonii tuż przy granicy z Brandenburgią i ok 15 km od przejścia w Łęknicy.
      Działa od 2020. Warzą pilsa, hellesa, dunkla oraz wędzone, okazyjnie również ejle. Część piwa butelkują....
      2025-10-27, 18:24
    • AaLeX
      Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
      AaLeX
      Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
      2024-11-20, 10:41
    • darekd
      Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Helles Vollbier
      darekd
      Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
      Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
      2024-11-02, 02:04
    • darekd
      Maryensztadt, Fraszka
      darekd
      Pils, ale ekstrakt już ponad stylem 13%. Alk. 4,8%
      Niepasteryzowane, niefiltrowane, ale z rocznym terminem...

Aromat - lekka szorstkość polskich odmian chmielu, potem delikatne owoce, łagodny słód z chlebowym muśnięciem
      Piana - wysoka, szybko się dziurawi i nie jest...
      2023-09-12, 00:13
    • darekd
      Gänstaller, Kellerpils
      darekd
      O tym projekcie z Górnej Frankonii pisałem przy okazji innego ich piwa:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-helles-lager

Niefiltrowany pils

5,1 % alk.
      Deklarują 40 IBU - to sporo jaka na pilsa

...
      2020-11-19, 22:43
    • Loading...