Browar z Teisnach w Dolnej Bawarii z okolic Lasu Bawarskiego (po czeskiej stronie góry te noszą nazwę Szumawa)
11% ekstr.
4,8% alk.
Aromat - słodowy (trochę zboża, ciut owoców, trochę .masełka), chmiel marginalnie
Piana - wysoka, dość trwała z dłuższym kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - złota
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - słodowy, trochę chlebowy, muśnięte owocowym kwaskiem, łagodny chmiel (łąka, siano) z bardzo delikatną goryczką i długim finiszem
Treściwość - pełne
Piwowarem w tym browarze jest Florian Kosina, który warzył piwo m.in. w Indiach, ale przede wszystkim w zamkniętym już niestety browarze Viechtach w tym samym regionie.
Ich helles o tych samych parametrach bardzo mi smakował i zapadł w pamięć:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-vollbier-hell
To piwo jest poprawne, ale daleko mu do tamtego i trochę odstaje od większej części hellesów z regionalnych browarów Bawarii
11% ekstr.
4,8% alk.
Aromat - słodowy (trochę zboża, ciut owoców, trochę .masełka), chmiel marginalnie
Piana - wysoka, dość trwała z dłuższym kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - złota
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - słodowy, trochę chlebowy, muśnięte owocowym kwaskiem, łagodny chmiel (łąka, siano) z bardzo delikatną goryczką i długim finiszem
Treściwość - pełne
Piwowarem w tym browarze jest Florian Kosina, który warzył piwo m.in. w Indiach, ale przede wszystkim w zamkniętym już niestety browarze Viechtach w tym samym regionie.
Ich helles o tych samych parametrach bardzo mi smakował i zapadł w pamięć:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-vollbier-hell
To piwo jest poprawne, ale daleko mu do tamtego i trochę odstaje od większej części hellesów z regionalnych browarów Bawarii