Browar z łużyckiej części Saksonii.
Piwo w wersji filtrowanej jest tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...usitzer-kupfer
Parametry te same: 12,5% ekstr., 5,2% alk.
Chmiele: Taurus, Perle
Jednak postanowiłem osobno opisać to piwo, nie tylko dlatego, że tak jest również na stronie:
Ale przede wszystkim dlatego, że piwa jednak się różnią.
Aromat - słodowy, prażony (skórka chlebowa, odrobina zbożowej kawy i popieczonego karmelu)
Piana - wysoka, trwała z długim kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - bursztynowo-miedziana, zamglona
Wysycenie - umiarkowane, w kierunku łagodnego, musujące
Smak- słodowy, podpieczony słód ze skórką chlebową, nieco karmelu, suszu owocowego (tego mniej), bardzo delikatny chmiel z minimalną goryczką. Na finiszu obok niej jest odrobinę cierpkości suszonej żurawiny
Treściwość - solidniejsza pełnia
Smakuje jak rasowy keller, pełne z niższym wysyceniem. Fajne słodowe niuanse. Bardzo dobre i dużo lepsze od wersji filtrowanej. Niestety nie sprawdziłem, czy w tym wypadku to niepasteryzowana wersja,
Piwo w wersji filtrowanej jest tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...usitzer-kupfer
Parametry te same: 12,5% ekstr., 5,2% alk.
Chmiele: Taurus, Perle
Jednak postanowiłem osobno opisać to piwo, nie tylko dlatego, że tak jest również na stronie:
Ale przede wszystkim dlatego, że piwa jednak się różnią.
Aromat - słodowy, prażony (skórka chlebowa, odrobina zbożowej kawy i popieczonego karmelu)
Piana - wysoka, trwała z długim kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - bursztynowo-miedziana, zamglona
Wysycenie - umiarkowane, w kierunku łagodnego, musujące
Smak- słodowy, podpieczony słód ze skórką chlebową, nieco karmelu, suszu owocowego (tego mniej), bardzo delikatny chmiel z minimalną goryczką. Na finiszu obok niej jest odrobinę cierpkości suszonej żurawiny
Treściwość - solidniejsza pełnia
Smakuje jak rasowy keller, pełne z niższym wysyceniem. Fajne słodowe niuanse. Bardzo dobre i dużo lepsze od wersji filtrowanej. Niestety nie sprawdziłem, czy w tym wypadku to niepasteryzowana wersja,

Comment