Herrnbräu, Weissbier Hell

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Herrnbräu, Weissbier Hell

Bürgerliches Brauhaus Ingolstadt AG85053 Ingolstadt
    herrnbräu Hefe weissbier hell ma 5,4%Alk..
    Kolor zöltawy przechodzacy w jasny braz metny.
    Piana obfita srednio dlugo sie utrzymujaca.
    Smak slodkawo -kwaskowaty a w gardle przechodzacy w troche gorzkawy-Bardzo cciekawy
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Aktualna fotka:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• tfur
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2006.05
      • 1326

wypiłem z przyjemnością, chociaż znam lepsze pszeniczniaki. kupione w warszawskim sklepie mini-europa. wcześniej go tam nie widziałem, więc może warto odnotować.
      veni, emi, bibi

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12923

"Hefe Weißbier Hell" z większego i znanego w Polsce browaru w górnobawarskim Ingolstadt.
        Nadal 5,4% alk.

Aromat - goździki, potem banany
        Piana - średnia, tworzą ją większe pęcherze, któe znikają bardzo szybko bez pozostawienia śladu
        Barwa - wyraźnie zmętnione złoto
        Wysycenie - zdecydowanie wysokie, bardzo mocno musuje, trochę "nadyma"
        Smak - wyraźniejsze nuty korzenne, drożdżowy kwasek, trochę bananów, lekki korzenny finisz
        Treściwość - spora

Choć treściwe, to bez głębi smaków, jedynie nuty korzenne się wyróżniają. Poprawne, ale bez zachwytów.

Kupione w Polsce, a jeszcze niedawno sprzedawane było w tej formie:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...zeniczny-jasny
        Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2021-12-27, 01:23.

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12923

Click image for larger version

Name:	P1090540.JPG
Views:	673
Size:	20,1 KB
ID:	2322808

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12923

Od niedawna dostępne w Aldi za 4,99 zł.

Opakowanie bez zmian, odczucia podobne. Choć barwa mocno zmętniona w kierunku jasnobrunatnego.
            W smaku te banany nieco bardziej wyraźne, jest korzenność i kwasek owocowy, ale nie do końca cytrusowy. Korzenno-goryczkowy finisz.
            Piana nadal niezbyt trwała, wysycenie i treściwość wysoka. Jeśli chodzi o ocenę, to w lecie trochę zyskuje, choć nie jest to wybitny przedstawiciel stylu.

Comment

• SupeR_PiwosZ
              Porucznik Browarny Tester
              🥛🥛🥛
              • 2008.05
              • 398

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
              Od niedawna dostępne w Aldi za 4,99 zł.

Opakowanie bez zmian, odczucia podobne. Choć barwa mocno zmętniona w kierunku jasnobrunatnego.
              W smaku te banany nieco bardziej wyraźne, jest korzenność i kwasek owocowy, ale nie do końca cytrusowy. Korzenno-goryczkowy finisz.
              Piana nadal niezbyt trwała, wysycenie i treściwość wysoka. Jeśli chodzi o ocenę, to w lecie trochę zyskuje, choć nie jest to wybitny przedstawiciel stylu.
              Moim zdaniem jedna z lepszych pszenic i na całe szczęście dostępna w miarę stałej ofercie jak ich Pils w/w markecie w bardzo korzystnej cenie. Szkoda tylko, że piana jest mocno nie trwała jak na weizena. W moim przypadku jakość doznań degustacyjnych uzależniona była od warki na jaką trafiłem. Raz trafiłem na świeżo uwarzoną w tym samym miesiącu co zakup. Po otwarciu banany biły po nozdrzach co bardziej w pszenicy mi odpowiada, goździk gdzieś mocno w tle. Spora owocowość z mocniej zaznaczoną goryczką niż zwykle w pszenicach. Z kolei warka kupiona bliżej terminu miała bardziej wyczuwalny goździk, banan gdzieś tam majaczył. W smaku podobnie. Kolor, zmętnienie podobne jak na powyższych zdjęciach. Nieco przypomina mi pszenice od Schneider & Son.

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6601

Dalej 5.4% alko i graficznie.

W aromacie banan, lekko goździk, lekko cytrusy.
                Smak to słodkawy fajny banan, lekko cierpki, mini goździki, nuty cytrusowe, nutka goryczkowa.

Faktycznie dobra pozycja dla lubiących takie piwka

Comment