Rittmayer, Hallerndorfer Hefeweissbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Rittmayer, Hallerndorfer Hefeweissbier

Piwo zakupione we wrocławskim sklepie "101 Gatunków Piwa" za 6.50, w bardzo ładnej butelce z zamknięciem patentowym, które jest niestety plastikowe.

Przy nalewaniu po szklance piwo bardzo mocno się pieni, więc nalanie go do 0,5 litrowej szklanki na raz nie jest proste. W pianie z początku drobnoziarnistej szybko robią się dziury, lecz jest ona trwała, a kożuch na jeden palec zostaje do końca, a piłem je prawie 30min.
    Zapach przyjemny, owocowy, ale przypominający gumę balonową, pod koniec daje się wyczuć wyraźną słodowa nutę.
    W smaku lekkie, orzeźwiające, znowu dominuje gum a owocowa z lekką kwaskowatością, przeszkadzało mi to, że można było wyczuć odrobinę alkoholu.
    Mocno nagazowane, przez cały czas picia unosi się ogromna ilość delikatnych pęcheżków CO2.

Piwo jest bardzo smaczne, przypomina Franziskanera i postaram się co jakiś czas je kupować, bo poza świetnym piwem zostaje mi jeszcze butelka w której świetnie będzie się prezentował domowy browarek.
    Attached Files
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

Proponuje tez Wezenbocka tego browaru - oferowany jest zima. Nie przepadam osobiscie za Weizenem, ale jako Bock to chetnie wypijam.

Comment

• antoś
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 213

Piana bardzo obfita,drobniutka,wolno opadająca,kolor słomkowy z delikatnym pomarańczowym odcieniem.Zapach delikatny,lekko bananowy,słodki,a wysycenie, jak na pszenicę przystało,bardzo duże.Smakiem jestem bardzo zawiedziony,dominuje kwas bez cienia słodyczy z goryczką w finale,taki wytrawny pszeniczniak,zawiodłem się Piwo ma 5%alk.ekstraktu nie podano.

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10391

Piwo:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• wedge7
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.01
          • 217

Kolor: dominują głównie pomarańczowe odcienie [5]

Piana: drobna i gęsta; niestety zawiodłem się na niej bo szybko zniknęła; pozostał jedynie drobniutenki dywanik który w dalszej części degustacji również zniknął [3]

Zapach: wyraźny; charakterystyczna dla pszeniczniaków bananowa woń; bardzo ładnie [4,5]

Smak: delikatny i orzeźwiający; cechy pszeniczne obecne; powiedziałbym bez cienia goryczki co jak dla mnie liczy się na wielki plus; lekko kwaskowe [5]

Nasycenie: bardzo duże; idealne dla pszeniczniaka [5]

Opakowanie: Bardzo ładna, wymyślna graficznie etykieta; piękna butelka z zamknięciem patentowym [5]

Uwagi: Wyszło bardzo dobre piwko; w miarę możliwości będę kupował je częściej choć cena 6zł jest odrobinę zaporowa (za 4 można już dostać przepysznego Paulanera); powiem szczerze że co raz bardziej przekonuje się do produktów Rittmayera, robią na prawdę dobre piwa

Ocena wg ARTomatu: 4,625

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9808

Piwo złotopomarańczowe, mętne. Piana biała, drobna, sztywna - piękna!
            Wywąchałem drożdże, banany i goździki. Smakowo jednak banany prym wiodą, i ogólnie łagodny słód.
            Gaz delikatnie musuje. Butelka z krachlą, jak dla mnie przerzeźbiona etykieta, składająca się głównie z gotyckiej czcionki. 5,0% alko.
            Piwo godne...

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Kupione w Zofmarze za 5,30 zł.

Kolor: Idealny. Ładnie wpada w pomarańcz, jest odpowiednio mętny.
              Piana: Tworzy się piękna, wzorcowa czapa.
              Zapach: Silne akcenty goździkowe, słabsze bananowe (choć nasilają się po zamieszaniu, a potem po ogrzaniu). Nic do zarzucenia.
              Smak: Dość treściwy, choć nie tak, jak cenię sobie najbardziej. Brakuje mi trochę chlebowości. Akcenty weizenowe dobrze wyczuwalne, goryczki niemal zero. Końcówka zbyt wodnista.
              Opakowanie: Prawie jak an zdjęciu Sibarha. Główne pole etykiety jest teraz prostokątne i obejmuje niemal całość, a zielone elementy herbu zrobiły się niebieskie (ot, ciekawostka dla heraldyków).
              Uwagi: Weizen niezły, choć bez jakichś szczególnych uniesień.

Comment

• Ciupaga
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.10
                • 79

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                w bardzo ładnej butelce z zamknięciem patentowym, które jest niestety plastikowe
                Moje z porcelanką - jak za dawnych lat

Bardzo zacny ten pszeniczniak
                Bywajcie Piwożłopy!

Comment

• wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

Przepyszna pszenica. Uratowała mi życie po pobudce na ostrym kacu. W zaistniałej sytuacji lepsza byłaby dla mnie bardziej kwaskowa pszenica, ta jest raczej słodka, ale i tak pyszna.
                  Napisałbym więcej ale nie jestem w stanie.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2012-03-18, 14:02.
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

Comment

• cap-n-go
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.05
                    • 273

Piana znikoma, delikatna, zanikająca, wysycenie średniowysokie - idealne, smakowo słodkawe, banan na pierwszym planie, goździk słaby i raczej w tle ale banan jest bardzo wyrazny ( przy czym słodkość nienachalna ) dając treściwe, bardzo smaczne piwo. Napisalbym jeszcze że niezwykle pijalne ale ostatnio to określenie zostało nieco skrytykowane więc daruję sobie

Comment

• karol1000
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.09
                      • 1823

barwa: klasyczna, złota, lekko mętna
                      piana: średnio obfita, opada w dość szybkim tempie
                      zapach: słodowy, pszeniczny, goździkowy
                      smak: średnio intensywny, pszeniczny początek, goryczka minimalna, brak cytrusów i bananów, dość płaski i jednowymiarowy ale ogólnie wszedł gładko.
                      gaz: niski

alk 5%
                      Attached Files
                      LP

Comment

• darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12942

Znany browar z Górnej Frankonii.

Piwo ma nadal 5% alk.

Aromat - głównie banany, minimalna korzenność
                        Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje trochę na szkle
                        Barwa - pomarańczowo-złota, zmętniona
                        Wysycenie - jak na pszenicę niskie, ale musujące (piłem z kranu)
                        Smak - banany, lekka korzenność, dosłownie kropelka cytryny. W ustach ciut goryczki
                        Treściwość - pełne piwo

Nie jest to pszenica zbyt złożona, ale te banany, które dominują są po prostu smaczne

Obecnie opakowanie wygląda tak:

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6625

No to ja też coś dopisze....

Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                          Lacing - niewiele.
                          Gaz - średni.
                          Barwa - lekko zamglony żółto pomarańczowy.
                          Aromat - słodkawo, ostrzejsza owocowość owocowa (typ morela).
                          Smak - słodkawa morelowa cytrusowość, lekko goździk lub jakby cynamon. Prawie bez nut goryczkowych.

Niby nie było źle ale... piłem dużo lepsze piwa tego typu
                          Attached Files

Comment