Leikeim, Original Steinweisse

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

    #1

    Leikeim, Original Steinweisse

    Alkohol 5,5%, ekstrakt 12,5%:

    Kolor: Jasnobrązowy, mętny.
    Piana: Niezbyt wysoka jak na pszenicę. Szybko opada do ochronnej warstwy, delikatnie brudząc szkło.
    Zapach: Średniointensywny, nietypowy, mało pszeniczny. Dominuje raczej maślano-karmelowy aromat z lekko ziołowym tłem. Po ogrzaniu dochodzą lekko chlebowe nutki.
    Smak: Delikatna kwaskowość połączona z lekko gryzącym wysyceniem. W tle chlebowe i delikatnie karmelowe smaczki, goryczka raczej delikatna. Finisz lekko wytrawny, dominuje w nim zbożowy i lekko ziołowy posmak goryczki. Całkiem smaczne.
    Wysycenie: Średniowysokie.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13360

    #2
    O "kamiennym" piwie można poczytać tu:



    A to drugie piwo z tego browaru warzone tą historyczną metodą.

    Aromat - wyczuwalna słodowa baza z bananami, lekkimi cytrusami i nutą karmelu,
    Barwa - miodowo-herbaciana, mętna
    Piana - wysoka, gęsta i trwała czapa, której strzępy zatrzymują się na szkle.
    Wysycenie - jak na pszenicę umiarkowane, ale musuje na języku
    Smak - lekki kwasek drożdżowy, połączony z nutami karmelu (wyraźniejszymi przy ogrzaniu), akcenty zbożowe, nieco chmielowej ziołowości, ale goryczka jest leciutka, lekko zalegająca w ustach.
    Treściwość - piwo pełne, ale spodziewałem się nieco wyższej.

    Słodowy profil przypomina ich Steinbier Original, ale chyba jeśli chodzi o treściwość lżejsze.
    Generalnie nie jest to klasyczny weizen, bananowe-cytrusowe posmaki - tu idą bardziej w kierunku karmelowych i "kellerowych". Trochę taka hybryda kellerowo-pszeniczna. Nie każdemu może przypaść do gusty, ale mi całkiem smakowo. Jest oryginalne i dobrze pijalne. Polecam pić nie nazbyt schłodzone.

    Kupione we wrocławskim Magnacie.

    Comment

    • dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4015

      #3
      Aromat - wyczuwalne goździki, banany znikome, lekka skórka od chleba
      Barwa - herbaciany
      Piana - gęsta, drobne i średnie pęcherzyki, nie tak obfita i trwała do samego końca jak w niektórych pszenicach, ale i tak cały czas białą czapa jest.
      Wysycenie - w sam raz, nie za wysokie, nie za niskie

      Smak - goździki, lekka chlebowość, delikatna nuta karmelowa, brakuje smaku bananów

      Bardzo dobrze się piję, smaczne, choć jakoś nie powala niczym szczególnym. Poprawna dobra pszenica z za małym posmakiem bananów
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Niestety, nie dopiłem. Dałem do spróbowania lepszej połowie i już nie oddała...
        Rewelacyjne piwo, bardzo nieortodoksyjny weizen - moim zdaniem bardziej podobny do dunkel weizena. Klasyczne cechy stylu obecne: są banany, chlebowość, lekka kwaskowość. Ale na mnie największe wrażenie zrobił bogaty, aksamitny i wielowymiarowy przegląd smaków słodowo-karmelowych od lekkiej słodyczy przez toffi, melanoidyny, przypalony karmel aż do lekkiej, kwaskowatej paloności; a to wszystko bardzo dalekie od ulepkowatej słodkości. Piwo dość orzeźwiające, zbalansowane, lekko wytrawne.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
          dadek
          W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
          2024-09-03, 02:08
        • darekd
          Leikeim, Handfass hell
          darekd
          Znany, duży browar z Górnej Frankonii.

          Piwo z puszki, mają też butelkowe (krachla)

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...7-leikeim-hell

          o tych samych parametrach (najprawdopodobniej to te same piwa, ale nie mam pewności):
          ...
          2023-08-04, 13:11
        • darekd
          Neulich, Original
          darekd
          Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

          Summer Ale
          4,9% alk.
          20 IBU

          Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

          https://neulich.de/bier/original/

          Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
          2024-12-14, 01:43
        • Prusak
          De Lab Fermentazioni, Tripel
          Prusak
          Belg z malego browaru położonego na przedmieściach Alby w Piemoncie.
          Alk 9%
          Kolor nasyconej żółci w kierunku pomarańczy.
          PIana średnio obfita, utrzymująca się w postaci niewielkiej obrączki, są nieregularne ślady na szkle.
          W zapachu akcenty owocowe wyraźnie przygłuszone...
          2025-11-08, 15:28
        • darekd
          Przełom, Koziołek
          darekd
          Koźlak z Białowieży:

          https://browarprzelom.pl/

          Alk. 6,1%

          Niestety nie podali zaw. ekstr.

          Aromat - słodowy, po otwarciu karmel z czekoladą, po przelaniu do szkła ciastka kakaowe przechodzące w razowy chleb/pumpernikiel
          Piana - średnia, takaż...
          2024-11-19, 22:50
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...