Mykułynećkyj, Pszenyczne Biłe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Mykułynećkyj, Pszenyczne Biłe

Ekstrakt 11,0%, alkohol 4,0%, niepasteryzowane.
    Skład (z kontry): woda, słód, jęczmień, syrop maltozowy, pszenica, chmiel aromatyczny.

Piwo z "zagwozdką".
    Większość aromatów (i jasno złoty kolor) jakby kristallweizenowych - lekko kwaskowate, wytrawne z zerową goryczką. W zapachu jakby mieszanka ziół, świeżego ziarna jęczmienia i czegoś chemicznego, jakby płyn chłodniczy ale zero goździków i bananów.

Przy degustacji "w ciemno" nigdy nie powiedziałbym, że to pszenica.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2013-05-22, 20:44.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Piwo to nie dawało mi spokoju ale po kolejnych degustacjach, a zwłaszcza własnej próbie uwarzenia koelscha, mam trop.
    Tak jak obołońskie Bile to wariacja na temat wita, tak mikulinieckie Pszeniczne to jak nic coś na kształt kolońskiego. Jest rześkie, jest jaśniutkie, nie ma wyraźnych smaków i aromatów chmielowych, zero cech górnofermentacyjnych no i ta pszenica w zasypie!

Żałuję, że nie przywiozłem kilku butelek, podrzuciłbym doświadczonym wypijaczom, może mój trop częściowo by się potwierdził?

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Mykułynećkyj, Barley Wine
      darekd
      Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
      W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
      2024-01-08, 01:20
    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 11:28
    • darekd
      Mykułynećkyj, Lager Tradycijne
      darekd
      Ekstr. 11%, 5,1% alk.

https://brovar.org/product/lager/

Właściwie powinno być "laher" ale dziwnie to brzmi dziwnie, szczególnie że kontry mają po polsku na nasz rynek i jest nazwa lager.

Aromat - skunks (zielona butelka), słód, całość nieciekawa...
      2022-04-15, 00:20
    • Petitpierre
      2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
      2025-07-04, 22:22
    • kaczka116
      Sowiduch, Pszenica z jagodą
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-08-15, 22:42
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...